fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël en VS pakken Iran nu samen aan

  Yochanan Visser - 5 september 2018

  De spanningen tussen Israël en de Verenigde Staten enerzijds en de Iraanse as in het Midden-Oosten liepen de afgelopen week verder op nadat premier Benjamin Netanyahu Israëls aartsvijand waarschuwde dat het de middelen heeft om Iran te vernietigen. Netanyahu zei tijdens een plechtigheid nabij de nucleaire reactor in Dimona dat degenen die Israël bedreigen met vernietiging (Iran) eenzelfde lot over zich kunnen afroepen.

  Het Dimona complex zal worden omgedoopt tot het Shimon Peres complex, vernoemd naar de voormalige Israëlische president die grotendeels verantwoordelijk was voor Israëls nucleaire programma dat naar verluidt ook een militaire dimensie heeft.

  Netanyahu’s opmerking kwam nadat er nieuwe ontwikkelingen werden gerapporteerd over Irans voortdurende pogingen om Syrië en Irak te veranderen in satellietstaten vanwaaruit Israël in de toekomst kan worden aangevallen via een drie fronten oorlog: Gaza, Libanon en Syrië.

  “De huidige IDF-commandant in noordelijk Israël waarschuwde Iran en Hezbollah op dinsdag dat een nieuwe confrontatie tussen Israël en de Libanese terreurbeweging de “finale oorlog” in het noorden van Israël zou worden.”

  Iran heeft recentelijk ballistische raketten overgebracht naar Irak en heeft de Hashd al-Shaabi koepelorganisatie van Sjiitische milities in het land training gegeven in het ontwikkelen van een eigen raketarsenaal. De raketten in Irak hebben een maximaal bereik van 900 kilometer en kunnen Tel Aviv bedreigen meldde Reuters eind vorige week.

  De Israëlische minister van Defensie Avigdor Liberman reageerde maandag op het Reuters rapport en zei dat de IDF alles volgt met betrekking tot de Iraanse dreiging en zichzelf niet limiteert tot spionage in Syrië alleen. “We zullen iedere Iraanse dreiging beteugelen, het maakt niet uit waar die dreiging vandaan komt. Israëls vrijheid (van handelen) is totaal en we zullen die vrijheid behouden,” zei Liberman tijdens een conferentie over nationale veiligheid.

  Een Irakese regeringsfunctionaris vertelde Reuters dat Irak geen mogelijkheid heeft om Hashd al-Shaabi af te houden van het lanceren van raketten op Irakese bodem omdat Iran deze militias geheel onder zijn invloed heeft. Media in Iran deden het Reuters rapport af als ‘fake news’ terwijl Ahmad Mahjub, de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken beweerde dat de nieuwsorganisatie constant valse informatie over de Islamitische Republiek distribueert.

  Aanvallen

  De Israëlische luchtmacht (IAF) heeft naar verluidt al twee keer een aanval uitgevoerd op Irakese milities in Syrië. Bijvoorbeeld, op 18 juni jl. voerde de luchtmacht een vernietigende aanval uit op een villa nabij de grensstad al-Bukamal op de grens tussen Syrië en Irak die werd gebruikt als commandocentrum door de Irakese militie Kata’ib Hezbollah en de Revolutionaire Garde van Iran (IRGC).

  Nadat de Verenigde Staten en Israël besloten om gezamenlijk op te treden tegen de agressieve imperialistische acties van Iran in Irak en Syrië werd twee weken geleden een konvooi van Kata’ib Hezbollah aangevallen op de snelweg die Baghdad met Damascus verbindt.

  In reactie op het gezamenlijke Israëlisch-Amerikaanse optreden tegen de Iraanse acties in Syrië sloten de regimes van dictator Bashar al-Assad en Iran vorige week een nieuw pact. De Qudsbrigade van de Iraanse Revolutionaire Garde en het Syrische leger, dat tegenwoordig voornamelijk uit sjiitische milities bestaat, namen zich voor om voortaan reageren op iedere ‘provocatie’ van Israël en de Verenigde Staten in het door oorlog geteisterde land.

  Het akkoord voorziet ook in de bouw van drie nieuwe raketbases in Syrië door de IRGC. Eén daarvan is momenteel in aanbouw in Baniyas in noordwest Syrië. De nieuwe bases worden bewust aangelegd in gebied dat wordt beschermd door het S-400 antiraketschild van het Russische leger om Israëlische en Amerikaanse aanvallen te voorkomen.

  Oplopende spanningen

  De Amerikanen voeren nu hun aanwezigheid in Syrië op door een gedeelte van hun in Irak gestationeerde wapens en personeel over te brengen naar gebied in Noordoost-Syrië dat wordt gecontroleerd door hun bondgenoot de Syrian Democratic Forces, een door Koerden gedomineerd leger dat grotendeels verantwoordelijk was voor het verdrijven van het ISIS kalifaat uit het land.

  Afgelopen weekend werd een enorm Amerikaans konvooi van 150 voertuigen gesignaleerd dat ten oosten van de Eufraat Syrië binnentrok vanuit Irak. Ondertussen lijkt Israël haar aanvallen op Iraanse doelen in Syrië te hebben hervat. Arabische en Westerse media rapporteerden op maandag dat de luchtmacht opnieuw een raketaanval op een basis nabij de internationale luchthaven van Damascus had uitgevoerd.

  Op dinsdagavond was het opnieuw raak. De Syrian Observatory for Human Rights rapporteerde dat Israëlische gevechtsvliegtuigen een Iraanse basis nabij de stad Masyaf hadden bestookt met raketten. Masyaf werd eerder gebombardeerd door de IAF omdat Iran daar een installatie heeft die als twee druppels water lijkt op de IRGC-basis Parchin in Iran waar de Islamitische Republiek testen heeft uitgevoerd met ontstekingsmechanismen voor kernkoppen.

  De IDF gaf verder op dinsdag informatie vrij waaruit bleek dat over de laatste anderhalf jaar in totaal 200 keer militaire acties in Syrië werden uitgevoerd. Tegelijkertijd lopen de spanningen tussen Israël en Hezbollah in Libanon ook verder op door de acties van Iran in het land dat tegenwoordig wordt gecontroleerd door de sjiitische terreurbeweging.

  De Israëlische luchtmacht voert op grote schaal verkenningsvluchten uit boven Libanon volgens Libanese en Iraanse media. IRNA een door het Khameneiregime gecontroleerde persbureau in Iran rapporteerde dat in augustus ‘het Zionistische regime’ 134 keer het Libanese luchtruim en de territoriale wateren van het land schond.

  Oorlogsdreiging en oorlogstaal

  Op dinsdag werd verder bekend dat Iran burgervliegtuigen gebruikt om wapens naar Hezbollah in Libanon te transporteren. De vliegtuigen weken af van de normale luchtvaartroutes en brachten wapens naar Hezbollah en “Iraanse wapenfabrieken” aldus FOX News

  Yoel Strick, de huidige IDF-commandant in noordelijk Israël waarschuwde Iran en Hezbollah op dinsdag dat een nieuwe confrontatie tussen Israël en de Libanese terreurbeweging de “finale oorlog” in het noorden van Israël zou worden. De capaciteiten van het Israëlische leger zijn “dramatisch” toegenomen sinds de Tweede Libanon Oorlog aldus Strick. Dit alles vindt plaats terwijl de spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten over de oorlog in Syrië ook verder escaleren.

  De Russen hebben een kleine armada van oorlogsschepen naar de Middellandse Zee overgebracht en begonnen dinsdag grootscheepse oefeningen voor de kust van Syrië ter voorbereiding van het langverwachte offensief tegen Islamistische rebellen in de Idlib provincie. De oefening dwong de Israëlische autoriteiten om de luchtvaartroutes boven de zee te verleggen.

  De Russische actie bleef niet onopgemerkt in Washington waar President Trump de Russen en Iran waarschuwde “geen ernstige fout te maken in deze potentiële humanitaire catastrofe.”
  De VS zijn momenteel bezig om voorbereidingen te treffen op een reeks aanvallen op Syrische en Iraanse doelen in het land in het geval dat Assad besluit om opnieuw chemische wapens te gebruiken in het Idlib-offensief.

  Over de auteur