fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Jom Kippoer: zelfonderzoek en vergiffenis

  Joanne Nihom - 18 september 2018

  Vanavond begint Jom Kippoer, de belangrijkste vastendag in het Joodse jaar. Het vasten duurt van zonsondergang tot morgenavond zonsondergang. 

  Op Jom Kippoer tracht je met jezelf, je medemens en G’d in het reine te komen. Alle gebeden die tijdens deze lange dienst worden gezegd, staan in het teken van inkeer. Aan het einde van de dienst wordt op de sjofar (ramshoorn) geblazen. Daarna zoeken mensen elkaar op om samen “aan te bijten”, zoals het eten na het vasten wordt genoemd.

  Tijdens de dienst op Jom Kippoer ben ik in de synagoge en ga niet tussendoor naar huis om te rusten. Ik vast: ik eet en drink 25 uur niet.

  De krachtige energie in de synagoge is dan bijna overweldigend.

  Jom Kippoer doet iets met me. Het brengt me terug naar eeuwenoude tradities, het laat me beseffen dat ik deel ben van een bijzonder volk. Het raakt me en dringt door tot diep van binnen. Aan het eind van de dienst, als de laatste gebeden worden gezegd, maakt me dat emotioneel. De krachtige energie in de synagoge is dan bijna overweldigend.

  De dagen tussen Rosh Hashanna en Jom Kippoer ben ik me bewust van de intense spirituele reiniging. Ik doe aan zelfonderzoek en probeer te zien en te begrijpen wat ik het afgelopen jaar niet goed heb gedaan. Ik vraag vergiffenis aan mensen die ik pijn heb gedaan, ook al begrijpen zij niet altijd waar ik het over heb. Ook op deze plek wil ik dit doen. Mocht ik u op wat voor manier dan ook gekwetst hebben met wat ik schreef, dan bied ik u hierbij mijn excuses aan.

  Shana Tova en nog vele jaren, Joanne

  Over de auteur