fbpx
 • Een satellietfoto van de nucleaire onderzoeksbasis Parchin in Iran daterend uit 2004. | Foto: DigitalGlobe - Intituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Meer onthullingen over Israëls spectaculaire diefstal van Irans nucleaire archief

  Yochanan Visser - 28 september 2018

  De Israёlische onderzoeksjournalist Ronen Bergman, de schrijver van het boek The Secret War With Iran, publiceerde onlangs een nieuw essay over de Mossad operatie in Teheran, Iran op 31 januari van dit jaar.

  Bergman, een journalist met diverse contacten binnen de diverse Israёlische veiligheids- en geheime diensten kreeg onlangs inzage in een deel van de documenten en disks die een team van honderd Mossadagenten uit Iran wist te smokkelen na een inbraak in een geheim magazijn in Teheran. Het Mossadteam had het magazijn ongeveer een jaar lang geobserveerd voor de inbraak en wist op de één of andere manier welke van de 32 enorme kluizen relevante informatie bevatte over Iran’s geheime atoomwapen programma AMAD.

  “Bergman toonde zijn ontzetting over de passiviteit van de internationale gemeenschap na de onthulling van de Mossadoperatie door Premier Benjamin Netanyahu van Israёl.”

  Nieuw kernwapenprogramma

  Officieel stopte Iran met het AMAD project toen het Amerikaanse leger Irak binnenviel tijdens het Poerimfeest in maart 2003. Echter, zoals nu werd onthuld door Bergman, de Iraniёrs openden een nieuw geheim nucleair wapenproject onder de naam ‘Sfand’ onder leiding van de wetenschapper Fakhri Zada.

  Bergman schreef dat Zada een brief kreeg van Abassi-Duwani een andere Iraanse nucleaire expert waarin Zada werd aangeraden om voortaan delen van het atoomproject die vreedzaam van karakter waren openbaar te maken om de wereldgemeenschap zand in de ogen te strooien. Neutronen onderzoek, bijvoorbeeld, moest uiterst geheim blijven schreef Abassi-Duwani want dat zou Iran’s ware intenties bloot geven.

  In een brief die geschreven werd door de toenmalige Iraanse minister van defensie Simhani stond dat Sfand het geheime project Serab 1 zou omvatten, een faciliteit voor een ondergrondse test met een atoombom en Serab 2 en 3, faciliteiten voor de productie en integratie van een atoomkop voor de Shihab 3 ballistische raket.

  Een ander document dat door Bergman werd gezien beschreef het overhevelen van 70 procent van het AMAD team naar het Sfand project.

  Sporen uitwissen

  Tegtelijkertijd begon Iran alles wat in haar vermogen lag om de geheime delen van haar nucleaire project, met andere woorden de militaire dimensies van het programma, te verbergen voor het Internationale Atoomagentschap (IAEA).

  Om die reden werd het IAEA aanvankelijk toegang geweigerd tot de militaire basis Parchin waar foto’s die door Yediot Acharonot werden gepubliceerd op 7 september toonden dat Iran daar twee grote metalen tanks voor het testen van ontstekers voor een atoombom had gebouwd. Toen de IAEA uiteindelijk toegang werd verleend tot Parchin werd duidelijk dat Iran alle bewijzen over de geheime nucleaire activiteiten op de basis had verwijderd. De foto’s van de faciliteit in Parchin werden gemaakt door Iraanse wetenschappers die selfies maakten naast de testtanks.

  “Geen van deze wetenschappers had zich voor kunnen stellen dat die foto’s in de handen van Israёl zouden vallen”, schreef Bergman die verder zei dat de foto’s die hij had gezien onomstotelijk bewezen dat Iran had gelogen over de militaire omvang van haar nucleaire programma. Iran had, bijvoorbeeld, altijd beweerd dat het geen uitrusting bezat voor het lokaliseren van neutronen maar de foto’s laten duidelijk zien dat dit een leugen was en dat Iran in het bezit was van alle benodigde apparatuur voor dat onderdeel van haar atoomwapenprogramma.

  De Iraniёrs hadden bijvoorbeeld een speciale camera die het moment van de ketting reactie die leidt tot de detonatie van een atoombom kon vastleggen.

  Ontwikkeling van een kernwapen

  Het door de Mossad gestolen archief van 55,000 pagina’s en 182 discs bevatte verder bewijs dat Iran wel degelijk bezig was om een kernwapen te ontwikkelen in ondergrondse bunkers en met uitrusting waarvan de Islamitische Republiek altijd had beweerd dat het niet in bezit was van deze apparatuur.

  Bergman schreef verder dat het Sfand project nog altijd bestaat en dat tijdens de onderhandelingen over de zogenaamde Joint Comprehensive Plan Of Action, de nucleaire overeenkomst tussen Iran en zes toonaangevende landen de Amerikaanse regering van Barack Hussein Obama en de IAEA bewust niet tot het uiterste gingen om de Iraniёrs te dwingen om alle militaire dimensies van hun atoomprogramma te onthullen.

  De inbraak

  De Mossad begon begin 2017 met de voorbereidingen op de inbraak in het Iraanse archief  en tijdens ‘Operatie Oceaan-11’ stond het honderden leden tellende team voortdurend in contact met het hoofd van Israёls geheime dienst, Yossi Cohen, terwijl de inbraak zelf werd uitgevoerd door enkele tientallen Mossadagenten.

  Het team wist niet dat het archief ook disks bevatte over Irans geheime  nucleaire activiteiten en Cohen gaf persoonlijk de instructie om dat deel van het archief ook mee te nemen naar Israёl.

  Om vijf uur ’s ochtends verliet het team het magazijn in Teheran en smokkelde de buit via twee verschillende routes naar Azerbejan vanwaar het archief met een vliegtuig naar Israёl werd gevlogen.

  De inbraak werd kort nadat het Mossadteam het pand had verlaten door de Iraniёrs ontdekt en vervolgens schakelde het Iraanse regime bijna 12.000 leden van diverse veiligheidsdiensten in om de inbrekers en hun buit zo snel mogelijk te pakken. Tevergeefs, we zullen waarschijnlijk nooit te weten te komen hoe het Mossad team met het archief uit de handen van de Iraniёrs wist te blijven gedurende de reis naar Azerbejan ruim 500 kilometer van Teheran.

  Passieve reactie

  Bergman toonde zijn ontzetting over de passiviteit van de internationale gemeenschap na de onthulling van de Mossadoperatie door Premier Benjamin Netanyahu van Israёl. De landen die de nucleaire overeenkomst met Iran sloten werd inzage gegeven in de door de Mossad gestolen documenten, echter slechts de Verenigde Staten besloten daarop om de deal te verlaten.

  Bergman onthulde verder dat Iran dicht bij de productie van vijf atoomkoppen voor de Shihab-3 raket was gekomen toen het AMAD project werd gestopt en dat Israёl ervan overtuigd is dat er sindsdien progressie is geboekt via Sfand.

  Mossad hoofd Yossi Cohen vertelde een gesloten forum onlangs dat het bestaan van het Iraanse archief bewijst dat Iran nooit van plan is geweest om haar atoomwapen programma op te geven en herhaalde zijn belofte dat Iran nooit in het bezit van een kernwapen zal komen.

  Over de auteur