fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Van de kou in Rusland naar de warmte van Israël

  28 september 2018

  Een immigrant uit Siberië legt uit waarom ze de kille zomer in Rusland hebben verlaten voor de kibboetswarmte nabij de Gazastrook.

  Yullia Mazennikov werd geboren in Siberië, maar een jaar geleden besloot ze om Rusland te verlaten en alija te maken. Op 22 september 2017 kwamen Yulia, haar man Anton en hun drie kinderen Alyona (11 jaar oud), Lev (4 jaar oud) en Arina (2 jaar oud) naar kibboets Ein Hashlosha, slechts drie kilometer van Gaza.

  Vanuit het koude Siberië kwam de familie Mazennikov rechtstreeks in extreem verhitte omstandigheden: warm weer, een gespannen tot zeer verhitte veiligheidssituatie aan de grens en een zeer warme gastvrijheid in de kibboets.

  We hebben voor het eerst kennis gemaakt met ‘First Home in the Homeland’ (eerste huis in het thuisland) in Novosibirsk,” legt Yulia uit, “We vonden het erg leuk vanwege het hoge niveau van de Hebreeuwse cursus en de zeer goede opvang voor onze kinderen. De kleuter- en basisschool in de kibboets zijn niet te vergelijken met het systeem dat we eerder kenden. Onze kinderen voelen zich hier vrij en ontwikkelen zich hier heel snel. In Rusland hadden ze gezondheidsproblemen: bronchitis en astma-aanvallen. Sinds we in Israël zijn, is dit nooit gebeurd!

  Geprezen zij de Heer, dag aan dag, deze God draagt ons en redt ons. (Psalm 68:20)

  Op de dag dat er een raket neerkwam op de speelplaats van de kleuterschool in Ein Hashlosha (op 28 mei 2018), ging onze oudste dochter net het huis uit om de twee jongste kinderen naar de kleuterschool te brengen, toen plotseling de sirene afging. Alyona was helemaal van slag en bleef stil staan, niet wetend wat te doen. Maar de kleine Lev, hij is nu 5 jaar, was degene die beide zussen bij de hand nam en ze naar huis liet rennen, naar de schuilkelder. Er is een schuilplaats in elk huis in onze kibboets.”

  Bij U, Heer, schuil ik, maak mij nooit te schande. Bevrijd mij en doe mij recht. (Psalm 31: 1)

  Dit jaar in augustus, precies een jaar nadat de familie Mazennikov Aliyah heeft gemaakt, hebben de zus van Yulia, Evgenia en haar man, hun drie kinderen en de ouders van Yulia en Yevgenia, hen vergezeld in Ein Hashlosha!

  Vyacheslav (37), Evgeniya (33), Egor (7), Maksim (5), Gregory (2) – gloednieuwe olim (immigranten) – van Siberië naar Ein Hashlosha!

  Nu zijn ze de grootste olim-familie in “First Home in the Homeland” – twaalf mensen! De kleinste is Gregory, hij is nu twee en de oudste is zijn grootvader Leonid – 60 jaar oud.

  4.561 km vliegafstand van Novosibirsk naar Tel Aviv.

  In augustus ontving “First Home in the Homeland” meer dan 100 nieuwe Joodse gezinnen. Er zullen nog meer gezinnen komen in oktober (naar Galilea in het noorden) en in november 2018 (naar de Negev-woestijn in het zuiden).
  Bedankt dat u voor ons bid!

  Orly Wolstein
  First Home in the Homeland

  Dit artikel is vertaald uit het Engels door Carmen Ullersma, medewerkster van Christenen voor Israël in Oekraïne.

  Over de auteur