fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Toenemend Arabisch geweld nadat VS financiële hulp aan PA stopzetten

  Yochanan Visser - 1 oktober 2018

  Arabieren in zowel Israёl als in de gebieden onder Palestijnse controle verhoogden hun aanvallen op Israёlische burgers en soldaten sinds het begin van het Loofhuttenfeest (Soekot). Tegelijkertijd vergrootte de Palestijnse Authoriteit de druk op Hamas door te dreigen met het inhouden van alle financiёle hulp aan de Gazastrook.

  In de buurt van de door Arabieren gedomineerde stad Nazareth in Israёl werd een Israёlische auto beschoten door drie Palestijnse Arabieren op Sjabbat. De drie werden vervolgens gearresteerd en ondervraagd door de Shin Beth, Israёls binnenlandse veiligheidsdienst.

  Toenemende vijandigheid

  Arabieren in Nazareth gedragen zich in toenemende mate vijandig tegenover Israёlische Joden de laatste tijd. Vlak voor het Loofhuttenfeest werd ondergetekende in de buurt van Nazareth bijna het slachtoffer van deze vijandige acties toen een auto met vier Arabieren Israёlische automobilisten terroriseerde door rechts te passeren om vervolgens auto’s van Israёlische Joden te snijden.

  In Judea en Samaria zijn de spanningen sinds de moord op de Israёlische activist Ari Fuld ook opgelopen. De afgelopen week werden diverse Israёlische auto’s in Samaria beschoten en op vrijdagavond openden Palestijnse Arabieren het vuur op een positie van de IDF, het Israёlische leger, in de buurt van Ramallah. Op donderdag werden diverse ballonnen met brandbare materialen gebruikt om branden te stichten in Gush Etzion ten zuiden van Jeruzalem.

  Er vielen geen slachtoffers bij al deze terroristische acties en de brandweer in Gush Etzion slaagde er binnen korte tijd in om de branden te doven. Tegelijkertijd liepen de spanningen in het gebied rondom Gaza ook weer hoog op door toenemende aanvallen met de terreurballonnen en vliegers. Er worden dagelijks gemiddeld tien branden gesticht in zuid Israёl ten gevolge van deze ballonnen- en vliegerterreur.

  Gaza

  Afgelopen vrijdag dreigde de situatie rond Gaza weer volledig uit de hand te lopen toen naar schatting 20.000  Palestijnse Arabieren aanvallen pleegden op IDF posities en probeerden Israёl te infiltreren. Zes Palestijnse Arabieren inclusief twee tieners werden bij deze gewelddadigheden doodgeschoten door het Israёlische leger terwijl 506 anderen werden gewond in wat de meest geweldadige episode in Hamas’ ‘Grote Mars van de Terugkeer’ was sinds de partijen op de rand van een nieuwe oorlog kwamen in augustus.

  De IDF maakte later bekend dat de Palestijnse ‘demonstranten’ honderd granaten en geimproviseerde bommen hadden gegooid naar IDF-soldaten langs de grens met Gaza.

  Waarnemers in Israёl zeggen dat Hamas de situatie bewust escaleert nadat besprekingen over een staakt-het-vuren met Israёl weer op niets uitliepen en de door Egypte georganiseerde pogingen om verzoening te bewerkstelliggen tussen de PA en Hamas ook mislukten.

  Egypte probeert nu opnieuw gesprekken op gang te brengen tussen Hamas en Islamitische Jihad enerzijds en de Palestijnse Authoriteit. Delegaties van leiders van beide terreurorganisaties zijn momenteel in Cairo om te praten over intra-Palestijnse verzoening en een mogelijke wapenstilstandovereenkomst met Israёl.

  De gesprekken over Palestijnse verzoening kwamen weer op gang nadat PA leider Mahmoud Abbas dreigde om “verantwoordelijkheid voor Gaza op te geven”. De PA leider doelde daarmee op verdere kortingen op de financiёle hulp die Hamas van de PA ontvangt. Abbas had eerder al kortingen toegepast op het budget dat Hamas maandelijks ontvangt en heeft ook de salarissen van duizenden ambtenaren in Gaza gekort.

  De onpopulaire PA-voorzitter wil dat Hamas afstand doet van de macht in Gaza en haar wapens onder PA-controle brengt iets dat de terreurorganisatie pertinent weigert.

  Situatie Gaza verslechtert

  De Wereld Bank waarschuwde vorige week dat de economie in Gaza op instorten staat nadat die met 6 procent kromp in het begin van dit jaar. Eén op de twee inwoners van Gaza leeft nu onder de armoedegrens en 53 procent van de bevolking is werkloos.

  De crisis in de enclave in Zuid-Israёl is de laatste tijd in rap tempo verergerd nadat de Verenigde Staten de financiёle hulp aan de Palestijnse Arabieren vrijwel stopzetten over de weigering van de PA om vredesonderhandelingen te beginnen met Israёl en de betalingen aan terroristen in Israёlische gevangenissen te beёindigen.

  Onenigheid

  Het toenemende geweld vanuit Gaza heeft tot onenigheid geleid in de coalitie van premier Benjamin Netanyahu. Bayit HaYehudi leider Naftali Bennett houdt minister van defensie Avigdor Liberman verantwoordelijk voor de chaos in Zuid-Israёl waar duizenden hectares bos- en landbouwgronden in vlammen zijn opgegaan.

  Bennett zei eind vorige week dat er een nieuwe politiek moet komen ten opzichte van Hamas in Gaza en dat de huidige situatie het gevolg is van Liberman’s pragmatisme. Premier Netanyahu zal na terugkeer uit de VS waar hij een toespraak hield tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een beslissing moeten nemen over een grote militaire actie in Gaza. De kans daarop is echter niet groot zolang Hamas zich onthoudt van raketbeschietingen.

  Over de auteur