Sluiten

Zoeken.

70 jaar Israël, 70 jaar Alija

Door Danielle Mor - 

19 oktober 2018

DSC4245-300x200

De rijen in het auditorium, de muren opgetrokken in Jeruzalemsteen, vullen zich op 11 oktober jl. langzaam met gasten. Hun blije gezichten en opgewonden stemmen laten zien dat dit geen gewone avond is. Iedereen gaat zitten en wacht vol verwachting tot het begint.

Alle aanwezigen beseffen de diepe betekenis van dit feest, en de aanleiding ervan. Met zulke diversiteit aan gasten die samenkomen in vriendschap, dit kan alleen begrepen worden door de ogen van de gelovige. Het is een wonder.

Deze avond gaat het om Israël: 70 jaar onafhankelijkheid en 70 jaar Alija wordt gevierd. Jaren waarin het kleine, verstrooide en zwakke Joodse volk, een volk dat nauwelijks drie jaar ervoor diep geleden had onder de Holocaust, de ergste menselijke catastrofe die het Joodse volk en de wereld ooit heeft gekend, terugkeert naar het oude thuisland dat een moderne staat is geworden, de staat van het Joodse volk.

De beroemde Israëlische chazan Simon Cohen

Met alle strijd, oorlogen en voortdurende bedreiging van veiligheid, is het de innovatie, de ontwikkeling en de pioniersgeest die Israël heeft doen groeien in de laatste 70 jaar. Velen zullen beamen dat de grootste zegen voor Israël de inzameling van de ballingen is, de terugkeer van 3 miljoen Joden naar huis. Joden die 30 talen spreken en komen vanuit 100 landen, vanuit de vier hoeken van de aarde. Ze komen thuis in een staat die dankbaar zegt: Nooit weer! Nooit weer zal een Jood vervolgd worden, een schuilplaats moeten zoeken. Nooit weer zal een Jood naar huis willen, terwijl de deuren gesloten zijn. De deuren zullen altijd openblijven.

Het auditorium waar normaal gesproken zo’n 200 gasten komen, was nu de ontmoetingsplaats voor bijna 400 mensen. Wie waren dat?

Het Hollandkoor onder leiding van Jan Quintus Zwart

  • 200 zangers en leiders van het fantastische Hollandkoor, die vanuit Nederland naar Israël gekomen zijn om hun stemmen te laten klinken in gebed en lofprijzing, als bemoediging voor Israël. Het concert werd aangevuld door de inspirerende topmuzikant en Joodse gebedsleider, de chazan Simon Cohen.
  • 50 leiders van Christenen voor Israël, een belangrijke christelijke organisatie met leiders uit Nederland en de hele wereld, die honderdduizenden christenen vertegenwoordigt die bidden voor de vrede van Jeruzalem. Christenen die van hun bescheiden inkomen giften geven om het Joodse volk bij te staan met praktische en noodzakelijke steun.
  • 80 Israëlische vrienden en partners van Christenen voor Israël, leiders van diverse Israëlische organisaties, waaronder het Joods Agentschap voor Israël en Keren Hayesod, die samen met Christenen voor Israël en het Hollandkoor dit evenement hebben georganiseerd.
  • En tot slot: meer dan 70 olim, de nieuwe Israëlische staatsburgers. Olim die in de afgelopen weken in Israël zijn aangekomen, sommigen van hen pas een paar dagen geleden. De nieuwe pioniers die, net als Abraham duizenden jaren geleden, alles achterlieten om te komen naar het land. Hun Alija naar Israël is een zegen voor henzelf én een zegen voor Israël. Deze 70 olim symboliseren het 70-jarig bestaan van Israël. Ze vertegenwoordigen ook de 30.000 olim die met hulp van het Joods Agentschap dit jaar hun weg naar huis hebben gevonden, vanuit 40 landen wereldwijd. De avond was bedoeld om hen te zegenen en te bemoedigen. Veel van deze olim konden thuiskomen dankzij de steun van Christenen voor Israël. Samen brengen we het Joodse volk thuis!

Voor sommigen is de Alija de vervulling van een droom. Voor anderen is het alsof ze wakker worden uit een nachtmerrie. Voor allen is het de start van een nieuw leven in Israël.

Ds. Willem Glashouwer spreekt de 70 olim toe

Terwijl we zongen en vierden, begrepen alle aanwezigen dat Alija niet zomaar plaatsvindt. Er is onderwijs nodig, bemoediging, leiding en voorbereiding. Ondanks alle problemen kunnen we ze beloven dat hun leven in Israël goed zal zijn, dat de olim geplant zullen worden in dit land.

Christenen voor Israël staat naast het Joods Agentschap in elke stap van het proces. De steun die via Keren Hayesod wordt gegeven, wordt gebruikt voor de wereldwijde inspanningen, van zomerkampen in Oekraine tot Alija-seminars, waar onze medewerkers samenwerken met het Christenen voor Israël-team in Oekraine. Samen zorgen we voor de kwetsbare Joodse bevolking in Oekraine. En als de olim dan in Israël zijn, biedt het Joods agentschap Hebreeuwse lessen, begeleidt ze en biedt ze een warm thuis voor de eerste maanden en jaren van hun leven in Israël.

We waren ontroerd door de woorden van Tatiana Neslevich, een jonge vrouw en moeder en een immigrant uit Oekraine die naar Israël kwam door het ‘First Home in the Homeland’-programma en nu woont in de Hinanit-gemeenschap in Samaria:

Tatiana Neslevich met haar dochtertje

“Toen we landden op het Ben-Goerion vliegveld, veranderden onze levens voor altijd. We maakten ons natuurlijk zorgen over alle veranderingen. We hebben prachtige momenten meegemaakt, maar ook moeilijke en tragische momenten. Maar altijd voelden we de steun en de gebeden van Christenen voor Israël.

We willen onze diepe dankbaarheid uiten aan allen die ons steunen in hun daden en gebeden, en die zo een groot hart voor Israël hebben. Ik geloof dat onze beslissing om Alija te maken een zegen is voor ons en onze kinderen. Alija maken op de 70everjaardag van Israël is extra bijzonder, want onze droom is om Israël in de komende 70 jaar verder op te bouwen!

We bedanken onze dierbare vrienden van Christenen voor Israël, voor jullie steun aan het First Home in the Homeland-programma. Daardoor werd onze droom werkelijkheid.”

Zoals Tatiana het zo mooi zei: de bijzondere vriendschap tussen christenen en Joden is voor haar tot zegen geweest. Wie had dit ooit kunnen denken, na 2000 jaar waarin die vriendschap niet bestond? Waarin er enkel angst, haat en strijd was? Als gelovigen mogen we weten dat we in een bijzondere tijd leven. Het is dankzij organisaties en mensen als Christenen voor Israël, dat deze vriendschap en zegen nu werkelijkheid wordt.

Ondanks alle problemen en moeilijkheden staan we samen sterk. We bidden om zegen voor de komende 70 jaar, voor de volgende 3 miljoen olim die we willen helpen. Het zijn momenten als deze waar we al eeuwenlang naar verlangd hebben.

img-p18fotodaniellemor31_thumb840

De auteur

Danielle Mor

Doneren
Abonneren
Agenda