fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een tegengif tegen de leugens van de PA

  Christenen voor Israël - 17 oktober 2018

  Ali en Kay, een groter verschil tussen twee mensen kan haast niet. Ali Salim (niet zijn echte naam) is een Palestijnse moslim die in een vluchtelingenkamp woont. Kay Wilson, opgegroeid in Londen, verhuisde 32 jaar geleden naar Israël.

  Op dinsdag 6 november spreken Ali Salim (via videoboodschap) en Kay Wilson op het Israël-congres in Nijkerk. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

  Ali is opgevoed met haat tegen Israël, en leerde om eeuwig slachtoffer te zijn. Kay, ondanks dat ze dertien keer neergestoken werd, voor dood achtergelaten, en moest toekijken hoe haar vriend stierf door Palestijnse terroristen, weigert om een slachtoffer te zijn.

  De laatste jaren, vanwege de aanslag op haar leven, is Kay actief in het onthullen en tegenwerken van de wereldwijde financiering van terroristen, die, zoals haar aanvallers, betaald worden door de Palestijnse Autoriteit (PA) om Joden te vermoorden.

  Groot risico
  Sinds enkele jaren onderzoekt Ali de corruptie van de Palestijnse Autoriteit, en spreekt zich ertegen uit. Dat brengt een groot risico voor zijn leven met zich mee. Ondanks dat Israëli’s en Palestijnen maar een paar kilometers van mekaar vandaan wonen, lijkt het wel alsof ze in een andere wereld wonen.

  Haat en slachtofferrol
  Ali legt uit dat, zoals alle kinderen in vluchtelingenkampen, hij opgegroeid is met twee basiswaarden: haat en de slachtofferrol.

  Ali groeide op met de overtuiging dat alles de fout was van Israël: de overbevolking van het kamp, tot het gebrek aan verwarming of airconditioning op zijn school. Hij geloofde dat datgene wat met geweld was afgepakt (Palestina), alleen maar teruggewonnen kon worden door geweld.

  Ali heeft nooit iets geleerd over de Joodse band met Israël. Voor zover hij wist, hadden de Joden een paar duizend mensen verloren in de Holocaust, en toen ze mochten kiezen tussen Bulgarije en Palestina om te wonen, kozen ze Palestina.

  Een toneelstuk op de UNRWA Nuseirat school in Gaza in April 2016, waar leerlingen een Israëlische gijzelaar onder schot houden. Credit: Center for Near East Policy Research.

  Ali laat foto’s zien van de UNRWA-scholen (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees), die grote graffiti-kunstwerken hebben van terroristen met wapens, geportretteerd als helden op de muren. Net als de anderen, zag hij hen als martelaren. Ali was een product van de PA en UNRWA, een boze jongere met nauwelijks enig toekomstperspectief, die geweld zag als de enige weg om terug te krijgen wat van zijn volk was gestolen.

  Engels als sleutel naar een nieuw leven
  Wat veranderde er? Toen Ali opgroeide, leerde hij zichzelf Engels. Engels wordt niet goed onderwezen in de Palestijnse scholen. Ali zegt dat dit is hoe ze de mensen onwetend houden, en voorkomen dat ze een ander verhaal horen dan het verhaal dat hen wordt voorgehouden.

  Met zijn kennis van Engels, kreeg Ali een baan waarin hij contact had met toeristen. Hij maakte vrienden buiten de Palestijnse gebieden en kreeg zo toegang tot een nieuwe wereld van informatie, die zijn leven zou veranderen.

  Ali leerde over de Joodse connectie met Israël. Hij leerde dat de Arabieren de oorlog in 1973 tegen Israël niet gewonnen hadden, en hij leerde dat UNRWA miljarden dollars aan hulpgelden ontving waar hij, als vluchteling, nooit wat van heeft gezien.

  Corruptie bij PA, UNRWA en NGO’s
  Ali las over de corruptie binnen de PA, waarvan hij veel aanwijzingen zag, maar nooit bewijs. Als voorbeeld noemt hij het paleis van Mahmoud Abbas ter waarde van 14 miljoen dollar – één van de drie paleizen. Hij vindt dat dit een universiteit of een ziekenhuis zou moeten zijn.

  Ali sprak over 3.540 NGO’s in Gaza en de Westbank, met een totaal budget van 1,4 miljard dollar per jaar, die hun uitgaves niet kunnen verantwoorden of inzichtelijk maken. Hij zegt: wat ze ook doen met dat geld, er gaat maar weinig van naar de ‘vluchtelingen’.

  Salarissen voor terroristen
  Hij spreekt over de hoge salarissen die betaald worden aan veroordeelde terroristen in Israëlische gevangenissen, waarvan veel komt van westers belastinggeld – de VS, UK, EU en anderen – grofweg 30 miljard dollar tussen 1993 en 2012; alsook 2,64 miljard dollar aan Europees hulpgeld dat verloren is gegaan door verkeerd management en door corruptie tussen 2008 en 2012.

  Doodsbang
  Toen Ali de kans kreeg om voor het eerst een Israëli te ontmoeten – iemand die in de Joodse dorpen in Judea en Samaria woont – was hij doodsbang. Hij was ervan overtuigd dat de man hem in een hinderlaag zou willen leiden en doden. Voor zover hij wist, wilden Israëli’s Arabieren doden. Maar in plaats daarvan sloot hij vriendschap en sloeg een nieuwe weg in, waardoor hij uiteindelijk contact kreeg met Kay.

  Ali en Kay willen de corruptie blootleggen binnen de Palestijnse Autoriteit, UNRWA en de NGO’s, wiens belang het is om het conflict te laten voortduren, niet om Palestijnen naar duurzame vrede te leiden.

  Muziek en sport in plaats van geweld en boosheid
  Samen willen ze de manipulatie van de PA tegengaan, door kinderen Engels, muziek en sport te leren, in plaats van boosheid, geweld en slachtofferschap. Ali gelooft dat verandering zal komen voor anderen, net zoals voor hemzelf, als ze in staat zijn om een ander verhaal te horen dan het verhaal dat ze geleerd hebben. Kay gelooft dat dit het terrorisme zal verminderen, de radicalisering zal tegengaan en uiteindelijk levens zal redden. Ze willen samen de levens van Palestijnse kinderen verbeteren.

  Bron: https://www.thejc.com/comment/columnists/time-to-counter-the-manipulation-and-tell-the-truth-1.448170

  Op dinsdag 6 november spreekt Ali Salim via een videoboodschap op het Israël-congres in Nijkerk. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

  Thema

  Over de auteur