fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Fatah verwijt Israël terreuraanslag van afgelopen zondag

  9 oktober 2018

  Afgelopen zondag vermoordde een 23-jarige terrorist twee van zijn Israëlische collega’s in een fabriek in de industriezone Barkan, een plaats die bekendstaat als een voorbeeld van co-existentie, waar Palestijnen en Israëli’s samenwerken. De zone is opgericht in 1982, en bevindt zich tussen de Arabische stad Qalqilya en de Israëlische stad Ariel. Duizenden Israëli’s en Palestijnen werken er dagelijks.

  Itamar Marcus

  De Israëlische Itamar Marcus is directeur van de organisatie Palestinian Media Watch, een waakhond-organisatie die de Palestijnse en Arabische officiële mediakanalen volgt en regelmatig publiceert over het Palestijnse haatonderwijs en het aanzetten tot terreurdaden. Op 6 november spreekt hij over dit thema tijdens het Israël-congres in Nijkerk. Deze week publiceerde hij dit artikel.

  Op de officiële Facebook-pagina van de Fatah-beweging van Abbas, verwijt een Fatah-leider Israël voor de moorden. Hij schrijft dat “Israël … niet in staat is om wie dan ook te beschermen die Palestijns land steelt” en kondigde aan dat geen Israëli veilig is tot het Palestijnse volk “zijn recht terugkrijgt op land”. Israël, zo zei hij, gebruikt “terreur en moord,” terwijl hij de moord van zondag op twee Israëlische burgers een “operatie” noemt.

  Muhannad Halabi

  Verheerlijking van terrorisme
  Het feit dat Fatah de moord op 2 Israëlische burgers niet veroordeelde, komt niet als verrassing. Fatah en de Palestijnse Autoriteit gaan door met het verheerlijken van terroristen als “helden”, zoals de Palestinian Media Watch eerder meldde. Nog maar vier dagen voor de moorden, verheerlijkte Fatah een andere moordenaar als een “heroïsche martelaar”. Deze moordenaar, Muhannad Halabi, vermoordde 2 Israëli’s met een mes in de Oude Stad van Jeruzalem in 2015.

  Terreuraanslagen worden gevierd in Gaza
  In de Gazastrook waren mensen verheugd over de moorden, er werd snoep uitgedeeld om het te vieren (zie foto’s onder). De terreurorganisatie Hamas noemde de moorden “een heroïsche operatie” en een “natuurlijke reactie op de misdaden van de Israëlische bezetting”. De terreurorganisatie Islamitische Jihad rechtvaardigde de aanval als “natuurlijk” en voegde toe dat “de nederzettingen een legitiem doel zijn voor de mensen van het verzet”. Ze roepen op tot meer aanvallen, en moedigen mensen aan tot een “intifada tegen de nederzettingen-terreur”.

  Lees het volledige (Engelstalige) artikel hier.

  Itamar Marcus spreekt op dinsdag 6 november tijdens het Israël-congres in Nijkerk. Klik hier voor meer informatie over de sprekers, en om u aan te melden.

  Thema

  Over de auteur