fbpx
 • Israëls premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Avigdor Lieberman in gesprek met de legerleiding bij Gaza over de situatie rond de Gazastrook. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Iran achter nieuwe escalatie in Zuid-Israël

  Yochanan Visser - 30 oktober 2018

  Afgelopen weekend was het opnieuw raak in zuid Israël. In de nacht van vrijdag op zaterdag en ook op zaterdagmorgen bestookte de terreurorganisatie Islamitische Jihad het zuiden van Israël met 34 raketten.

  Het Iron Dome anti-raket schild onderschepte 13 van deze projectielen en de rest richtte weinig schade aan. De bevolking van het gebied rondom Gaza was echter opnieuw gedwongen om de nacht en de Sjabbat in schuilkelders door te brengen.

  Het Israëlische leger (IDF) reageerde op de aanval met 95 luchtaanvallen op Hamas- en Islamitische Jihad-doelen in Gaza terwijl de burgerbeschermingseenheid van de IDF de inwoners van dorpen, kibboetsen en steden rond Gaza opdracht gaf om dicht in de buurt van de schuilkelders te blijven.

  Uiteindelijk slaagde Egypte erin om een staakt-het-vuren te bereiken en keerde een betrekkelijke rust terug in Zuid-Israël. Islamitische Jihad maakte later bekend dat de Israëlische luchtmacht (IAF) 8 militaire faciliteiten die tot de door Iran gesteunde organisatie behoorden had verwoest.

  De IAF verwoestte ook het nieuwe hoofdkwartier van Hamas, dat door Israël verantwoordelijk wordt gehouden voor iedere aanval vanuit Gaza op de Joodse staat.

  Een woordvoerder voor de IDF verklaarde later dat Iran en Syrië achter de nieuwe ronde van geweld vanuit Gaza zaten. De order voor de aanvallen was gekomen van het commando van de Qudsbrigade van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) in Syrië, aldus IDF-woordvoerder Jonathan Conricus die verder waarschuwde dat Israël haar reactie niet zou beperken tot Gaza.

  “Gezien vanuit ons perspectief zal een deel van onze reactie op de Qudsbrigade en (het regime) in Damascus zijn gericht,” aldus Conricus.

  Hamas

  De IDF had eerder een verklaring gepubliceerd waarin Hamas werd beschuldigd voor de nieuwe raketaanvallen vanuit Gaza omdat de terreurorganisatie actief terreur mogelijk maakt langs de grens met Israël.

  Eerder op vrijdag organiseerde Hamas opnieuw gewelddadige protesten langs de grens met Israël in Gaza die werden bijgewoond door duizenden Palestijnse Arabieren.

  Er werden opnieuw ballonnen met explosieve- en brandbare materialen losgelaten op het zuiden van Israël en Hamasterroristen probeerden opnieuw Israël te infiltreren. Palestijnse media berichtten dat tenminste drie Palestijnse Arabieren werden gedood door Israëlische militairen en dat honderden anderen gewond waren geraakt.

  Tegelijkertijd berichtten Israëlische media op vrijdag dat Hamas bereid was om het geweld langs de grens drastisch te reduceren na weken van geruchten over onderhandelingen met Israël.

  Islamitishe Jihad

  Islamitische Jihad – lees Iran – was het duidelijk niet eens met de beslissing van Hamas dat geplaagd wordt door een ernstig tekort aan financiële middelen ten gevolge van boycotmaatregelen door de Palestijnse Autoriteit.

  Volgens militaire bronnen in Israël schakelde Iran Islamitische Jihad in om te voorkomen dat er rust zou komen aan het zuidelijke front in Israël. Iran wil constante druk op Israël en bereid zich voor op een driefrontenoorlog met Israël. De Israëlische krant Israel HaYom berichtte op 25 oktober dat Hezbollah werkt aan het bouwen van “militaire infrastructuur” op de Syrische Golanhoogvlakte.

  Islamitische Jihad in Gaza heeft de laatste jaren ruim 30 miljoen dollar in financiële hulp ontvangen van Iran. Hamas en Islamitische Jihad hebben sinds oktober vorig jaar, toen Hamas zich verzoende met de Islamitische Republiek, ook wapens en technologische hulp ontvangen die bedoeld is om de raketten van de beide terreurbewegingen te voorzien van geleidingsapparatuur.

  Islamitische Jihad- en Hamasterroristen ondergaan verder militaire training in Libanon, maar ook in Syrië die verzorgd wordt door de Qudsbrigade van de IRGC.

  Protest

  De nieuwe raketbeschietingen vanuit Gaza hebben ondertussen tot protesten van de Israëlische  bevolking in het gebied rondom Gaza geleid. Honderden inwoners van de dorpen, kibboetsen en steden rond Gaza protesteerden maandagavond in Tel Aviv tegenover het militaire hoofdkwartier van de IDF en vervolgden de betogingen op dinsdag langs de grens met Gaza.

  De roep om een grote militaire actie in Gaza neemt met de dag toe en leden van het veiligheidskabinet in Israël zeggen nu dat onderhandelingen met Hamas geen enkele zin hebben en dat de terreurorganisatie een zware klap moet worden toegebracht.

  Premier Netanyahu van Israël gelooft echter nog steeds dat via buitenlandse bemiddeling de rust in het zuiden van Israël kan worden hersteld.

  De spanningen in zuid Israël liepen op maandag echter opnieuw op nadat de IDF een nieuwe infiltratiepoging door een terroristische cel van Islamitische Jihad voorkwam. Drie terroristen werden doodgeschoten door de IDF.

  De terreurbeweging zwoer dat “het verzet” zal reageren op de “misdaad van het bezettingsregime” terwijl Hamas Israël een ultimatum gaf: maandelijks 15 miljoen dollar aan Hamas betalen of een nieuwe grote escalatie in zuid Israël.

  De IDF is nu bezig om nieuwe versterkingen aan te voeren naar het grensgebied rond Gaza inclusief grote bulldozers die werden gesignaleerd op de snelweg naar het zuiden van Israël.

  De Israëlische TV zender Kanaal 2 berichtte verder op maandagavond dat de IAF opnieuw aanvallen op Iraanse doelen in Syrië had uitgevoerd.

  Thema

  Over de auteur