fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Palestijnse haat-indoctrinatie aan het licht brengen

  Sara van Oordt - 16 oktober 2018

  In een drukke wijk in Jeruzalem staat het kantoor van de Palestinian Media Watch (PMW). Het is even zoeken, want aan de buitenkant van het gebouw staat geen bordje. In het verleden heeft de organisatie last gehad van bedreigingen en felle tegenstand. De organisatie is dan ook een doorn in het oog van vele pro-Palestijnse NGO’s en van de Palestijnse Autoriteit. We hebben een afspraak met Itamar Marcus, directeur van de organisatie. Het is stil in het kantoor, ik hoor alleen zachtjes het getik van toetsenborden. Een tiental medewerkers is aan het werk. Met koptelefoons luisteren ze naar Palestijnse journaals, kinderprogramma’s, soaps en spelprogramma’s. 

  Op dinsdag 6 november spreekt Itamar Marcus op het Israël-congres in Nijkerk. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

  Wat gebeurt er in deze ruimte?
  Wat we hier doen bij PMW is dat we alles volgen in de officiële Palestijnse media, inclusief de sociale media. We volgen de tv-zender van de Palestijnse Autoriteit, de televisie van Hamas, we volgen de facebookpagina en websites van Fatah. We willen de boodschap kennen die de Palestijnse leiders aan hun eigen volk doorgeven, in het Arabisch. Niet wat ze jullie vertellen in Europa: we willen zien wat ze hun eigen volk vertellen in het Arabisch.

  Een medewerker van PMW bekijkt Palestijnse televisieprogramma’s en vertaalt deze

  Wat is het verschil tussen hun Arabische en Engelstalige boodschap?
  Vaak is het een verschil van dag en nacht. Bijvoorbeeld: de Palestijnse Autoriteit zegt tegen Europa dat ze alleen Judea en Samaria willen, de Westoever zoals zij het noemen, dan zou er vrede zijn. Maar ze zeggen tegen hun eigen volk en tegen hun eigen kinderen dat het hen gaat om Jaffa, om Haifa en Akko… alle Israëlische steden. Twee compleet verschillende boodschappen in een fundamentele kwestie.

  Een ander voorbeeld is geweld en terreur. Ze zeggen tegen de internationale gemeenschap dat ze tegen terreur zijn. Maar hun eigen mensen worden geëerd wanneer ze een Israëli vermoorden. De Palestijnse Autoriteit beloont terroristen die gevangen zitten in Israëlische gevangenissen met een hoog salaris. Als ze lang genoeg gevangen zitten kan hun salaris oplopen tot omgerekend maar liefst 3000 euro per maand.

  Hoe komen ze hiermee weg?
  Ik reis de wereld rond om deze boodschap te brengen in parlementen. Het Nederlandse parlement was het duidelijkst in hun afkeer van dit hele proces. Maar in reactie hierop probeert de Palestijnse Autoriteit de internationale gemeenschap te misleiden, door te zeggen dat ze geen salarissen meer uitbetalen. Wij hebben bewezen dat dit niet klopt.

  Maar het gaat niet alleen om de salarissen. Ze eren de terroristen. Arabische scholen en sportevenementen voor kinderen worden vernoemd naar terroristen die tientallen Israëlische doden op hun geweten hebben. De boodschap aan de kinderen is: je bent een held als je Joden vermoordt. Ze moedigen kinderen aan om te streven naar martelaarschap. Ze zeggen dat het goed is om voor Allah te sterven. 

  Itamar laat me een video zien uit begin 2017, van een kinderprogramma uitgezonden door de officiële Palestijnse televisie. Muhammad, een jongetje van een jaar of 7, leest deze tekst voor: “We hebben ze verdreven uit Gaza en Sderot. We hebben ze afgeslacht in je straten, Beiroet. Voor u, Yasser Arafat, voor u zullen we sterven. Morgen zullen we wraak nemen en zal hun leider sterven. Wij, Fatah, zijn een storm, en ons bloed voedt de revolutie.” Muhammad wordt beloond met luid applaus door de presentatrice van het programma.

  Itamar: Dit is een kleine jongen die het zegt. Waarom leren kinderen in een officieel kinderprogramma van de Palestijnse Autoriteit dat dit van hen verwacht wordt?

  In Amerika heb ik met drie moslims samengewerkt. Eén komt uit Jordanië, één uit Egypte, en een vrouw die uit Pakistan komt. Ze waren allemaal geschokt door dit materiaal, maar ze zeggen: ‘zo was ik ook toen ik klein was. Maar nu wil ik dat bestrijden, en tegen wat de Palestijnen doen, want het is kindermishandeling.’ Zij vinden dat ze mishandeld zijn als kind. Ze zeggen: ik ben zelf mishandeld, en ik wil deze kinderen een toekomst geven zonder haat. 

  Tijdens de terreurgolf van 2 jaar geleden is de meerderheid van de terroristen gedood tijdens de aanslag. Itamar laat me nog een video zien, waarin een terreuraanslag tegen Israëlische soldaten wordt nagespeeld. Alle Palestijnse helden worden gedood in de video.

  “Moorden en vermoord worden, dat is de boodschap van de Palestijnse Autoriteit. Als je Israëli’s kunt doden, dan is dat geweldig; als je zelf gedood wordt, dan is dat net zo geweldig, want de martelaar is de ‘geliefde van Allah’.

  Indoctrinatie-video van de Palestijnse Autoriteit

  Zie je Palestijnse kinderen als potentiële terroristen?
  Ik zie Palestijnse kinderen als slachtoffers. Als ze vijf, tien jaar oud zijn, zijn ze slachtoffers. De gedachtewereld van deze kinderen wordt diep vergiftigd. Als de kinderen vergiftigd zijn, dan is het de tragische realiteit dat die kinderen zullen opgroeien tot terroristen. Hun kinderen en onze kinderen zullen gedood worden, dat is de tragedie. Ik ben niet boos op de Palestijnse kinderen, maar ik ben woedend op het leiderschap van de Palestijnen, op Mahmoud Abbas, en hun hele infrastructuur van haat.

  Je hebt niet bepaald een heel vrolijke baan. Waar haal je je blijdschap vandaan?
  Ik word blij omdat het effect heeft. Ik word blij omdat ik verandering zie. Hoe slecht het nu ook is, het zou nog zoveel erger zijn zonder de dingen die wij met PMW aan het licht hebben gebracht. Ik geloof dat we met ons werk dingen aan het licht brengen. En hopelijk draagt dit bij aan blijvende vrede.

  De Israëlische Itamar Marcus komt op dinsdag 6 november naar Nederland om zijn verhaal te delen tijdens het Israël-congres. Meer informatie of aanmelden? Klik hier.

  Bekijk hier het hele interview met Itamar Marcus: 

  • Het Israëlcongres vindt plaats op dinsdag 6 november, van 11.00 tot 16.00 uur. Sprekers: Kay Wilson, Itamar Marcus, Ali Salim (via videoboodschap), Andrew Tucker en Matthijs de Blois
  • Locatie: Israëlcentrum, Henri Nouwenstraat 34 in Nijkerk.
  • Deelname kost € 12,50 per persoon (inclusief koffie en broodjes)
  • De toespraken van Kay Wilson en Itamar Marcus zijn in het Engels (zonder vertaling)
  • In verband met de beveiliging is van tevoren aanmelden noodzakelijk: telefonisch 033-2458824 of online via onderstaand formulier.

  Thema

  Over de auteur