fbpx
 • Een veld staat in brand nabij kibboets Nahal Oz, dichtbij de grens met Gaza. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  ‘Vliegerjihad’ breidt zich uit over Israël

  Yochanan Visser - 12 oktober 2018

  De laatste dagen is het duidelijk geworden dat de zogenaamde ‘Vliegerjihad’, die eind maart begon in Gaza en die de laatste week in alle hevigheid toenam, zich aan het uitbreiden is naar andere delen van Israël. Ook andere vormen van terreur lijken toe te nemen.

  Neem, bijvoorbeeld, wat er op donderdag gebeurde. Tegen de middag landde een met explosieven geladen ballon nabij het gebouw van de Knesset in Jeruzalem. De ballon trof bijna een vrouw die op weg was naar een supermarkt om inkopen te doen. De vrouw belde meteen de politie die korte tijd later arriveerde om de ballon onschadelijk te maken en om de omgeving uit te kammen en te zoeken terroristen.

  Er zijn deze maand al vier van dit soort aanvallen gemeld in Jeruzalem. Eén daarvan vond eerder deze week plaats in de toeristische straat Emek Refaim in de wijk Moshava Germaniet ten zuiden van het centrum van Jeruzalem.

  Korte tijd later was het opnieuw raak toen de politie in Bat Yam, een voorstad van Tel Aviv, werd gebeld met de mededeling dat er een ballon met explosieven was geland in de stad. 

  Tegelijkertijd brak er een grote brand uit in Nahal Zikim ongeveer twintig kilometer buiten Gaza. Ook deze brand werd veroorzaakt door een terreurballon. De plaatselijke brandweer had de hulp nodig van andere brandweerkorpsen om de brand te blussen.

  Andere aanslagen met terreurballonnen en vliegers werden deze week gemeld in Rosh Tzurim in Gush Etzion ten zuiden van Jeruzalem, waar de brandweer twee keer in actie moest komen en in het dorp Givat Ze’ev in Samaria.

  Ook de stad Modi’in ten westen van Jeruzalem was het toneel van een aanslag met een met brandstof geladen ballon. De ballon landde op snelweg 443 vlakbij het industriegebied van Modi’in.

  Ook in de omgeving van Gaza werden deze week dagelijks weer nieuwe branden gemeld. Op dinsdag ging bijvoorbeeld het Shokeda woud in het noorden van de Negevwoestijn in vlammen op.

  Enorme schade

  De ‘Vliegerjihad’ in het gebied rond Gaza heeft al meer dan 3.050  hectare landbouw- en bosgrond verwoest en andere schade aangericht. De extreme droogte in Israël waar al sinds begin maart geen regen meer is gevallen speelt de pyromaan terroristen in de kaart. In normale omstandigheden vinden er ieder jaar om deze tijd al een reeks branden plaats in de Joodse staat.

  Het Joods Nationaal Fonds heeft nu een extra budget ter beschikking gesteld om de schade in het zuiden van Israël te herstellen maar de bevolking daar wil dat er een einde komt aan de brandstichtingen en andere terreur vanuit Gaza. De Israëlische regering is echter sterk verdeeld over wat te doen met terreurgolf, die al vanaf het einde van maart het gebied rond Gaza overspoelt.

  Tegelijkertijd met de uitbreiding van de ‘Vliegerjihad’ naar andere delen van Israël is er een andere trend waarneembaar in met name Judea en Samaria, de zogenaamde Westelijke Jordaanoever waar terreuraanslagen weer aan de orde van de dag zijn.

  Terreuraanslagen toegenomen

  Na de dodelijk steekaanslag op de Israëlische activist Ari Fuld uit Efrat in Gush Etzion en de dubbele moord op twee Israëlische burgers in het industriegebied Barkan nabij de stad Ariel in Samaria afgelopen zondag vond op donderdag een nieuwe terroristische aanslag plaats. Nabij het dorp Itamar werd naast een basis van het Israëlische leger een 32-jarige reservist door een Palestijnse terrorist in de borst en het hoofd gestoken met een enorm mes, en levensgevaarlijk gewond.

  Een 26-jarige Joodse vrouw raakte licht gewond toen soldaten het vuur openden op de terrorist die wist te ontkomen.

  Eveneens op donderdag meldden IDF-soldaten die stonden te wachten op een bus bij de noordelijke stad Rosh Pina dat een auto hen probeerde te rammen. De potentiële terrorist wist ook in dit geval te ontkomen ondanks wegversperringen van de Israëlische politie.

  Dit incident werd korte tijd later gevolgd door nieuws dat de IDF een nieuwe terreurtunnel onder grens met Gaza had opgeblazen die 200 meter onder Israëlisch grondgebied liep. Volgens IDF woordvoerder Luitenant Kolonel Jonathan Conricus was de tunnel onderdeel van een groter netwerk van militaire tunnels in de buurt van de stad Khan Younis in de Gazastrook.

  De door Hamas gebouwde tunnel bevatte een modern communicatiesysteem en was voorzien van elektriciteit. De verwoesting van de tunnel met explosieven leidde tot paniek in Zuid-Israël waar op hetzelfde moment het zogenaamde Code Rood Alarm afging in tal van steden en dorpen. Dit was de 15e keer dat de IDF een terreurtunnel nabij de grens met Gaza verwoestte sinds oktober 2017.

  Over de auteur