fbpx
 • De ravage in een huis in Ashkelon dat werd getroffen door een raket uit Gaza. Een 48-jarige Arabische man kwam hierbij om het leven. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Analyse: Israël bereidt zich voor op nieuwe Gaza-oorlog

  Yochanan Visser - 13 november 2018

  De Israëlische strijdkrachten bereiden zich voor om reservisten op te roepen meldde IDF-woordvoerder Brigade Generaal Ronen Manelis dinsdagochtend. Manelis zei dat het voorlopig om de mobilisatie van “vitale eenheden” zou gaan maar sloot niet uit dat er meer reservisten zouden worden opgeroepen.

  De dramatische aankondiging, een teken dat Israël zich voorbereid op een nieuwe oorlog tegen Hamas en de andere Palestijnse terreurgroepen in Gaza, kwam nadat Hamas en Islamitische Jihad meer dan 400 raketten op het zuiden van Israël afschoten sinds maandagmiddag.

  Magen David Adom, de Israëlische equivalent van het Rode Kruis, zei dat 27 Israëli’s gewond waren geraakt door de raketaanvallen vanuit Gaza, terwijl een inwoner van de kustplaats Ashkelon werd gedood door een voltreffer op zijn huis, maandagnacht.

  Het slachtoffer bleek een 48-jarige Palestijnse Arabier uit het gebied rond Hebron te zijn die dood werd aangetroffen, een uur nadat de politie en de brandweer arriveerden op de plek waar het appartement stond.

  Aanleiding
  De aanloop naar wat de derde Gaza-oorlog zou kunnen worden, begon dit weekeinde toen een Palestijnse terrorist uit Gaza een Israëlisch dorp infiltreerde in de buurt van het veiligheidshek en een kas in brand stak voordat hij werd gearresteerd door Israëlische veiligheidstroepen.

  Het incident werd op zondagavond gevolgd door een schietpartij tussen een elite undercover-eenheid van de IDF en leden van Hamas’ militaire vleugel Izz-a-Din al-Qassam in het gebied van de Palestijnse stad Khan Younis in Gaza.

  De geheime operatie mislukte toen leden van Izz-a-Din al-Qassam de IDF-eenheid ontdekten en probeerden de auto met Palestijnse nummerborden waarmee ze onderweg waren te stoppen. In de daarop volgende schietpartij werden 7 Hamas-terroristen gedood, waaronder Nour Barakeh, een commandant van de Qassam Brigade die naar verluidt de leiding had over het terreurtunnelproject van Hamas en ook diende als de commandant van het regionale bataljon van Hamas in Khan Younis.

  Aan Israëlische kant werd Lt.Col. ‘Mem’  een hoge Druzische IDF-commandant  gedood. Zijn naam werd waarschijnlijk op verzoek van de familie geheim gehouden. Israëlische gevechtsvliegtuigen en helikopters werden ingezet om de achtervolgde soldaten veilig naar Israël te laten terugkeren.

  Raketten
  In reactie op de mislukte IDF-operatie in Gaza, die bedoeld was om inlichtingen te verzamelen, begon Hamas de Israëlische gemeenschappen en steden in de Gaza-gordel met raketten te bombarderen. De aanslagen gingen door tot half twee in de nacht van zondag op maandag waarna een gespannen rust terugkeerde in het zuiden van Israël.

  De verslechtering van de veiligheidssituatie in Zuid-Israël dwong Premier Benjamin Netanyahu om zijn bezoek aan Parijs, waar hij de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog bijwoonde, af te breken.

  De Israëlische premier, die zondag zei dat hij zijn uiterste best zou doen om een humanitaire ramp in Gaza te voorkomen en Qatar toestond om 15 miljoen dollar in contanten aan de verpauperde enclave te geven, begon onmiddellijk nadat hij in Israël was aangekomen overleg met de top van de IDF.

  Hamas gebruikte ondertussen de begrafenis van de 7 gedode terroristen om de Palestijnse straat te mobiliseren en organiseerde een massademonstratie tegen “de bezetting”. Kort na de begrafenis van de 7 Hamas-terroristen beschoot de IDF een uitkijktoren langs de grens met Gaza die werd gebruikt om doelen te identificeren voor raket- en mortierbeschietingen.

  Het voorkwam niet dat Hamas een ongekende aanval met een geavanceerde raket lanceerde op een Israëlische bus die net een groep van 50 IDF soldaten naar de grens met Gaza had vervoerd. De 50 soldaten ontsnapten op wonderbaarlijke wijze aan een zekere dood, terwijl de Arabische buschauffeur zwaar werd verwond door de raket.

  Bombardement
  Terwijl de eerstehulpverleners nog bezig waren om het leven van de buschauffeur te redden, startten Hamas en de Islamitische Jihad wat ze noemden “een bombardement op de nederzettingen van de vijand” met “tientallen raketten.”

  De terroristen hielden woord en bestookten het zuiden van Israël met niet minder dan 400 raketten op maandagavond en dinsdagochtend. De Israëlische luchtmacht reageerde vervolgens met tientallen aanvallen op terreurgerelateerde doelen in Gaza, waaronder de studio van Hamas’ tv-station al-Aqsa.

  Dit maakte opnieuw geen indruk op Hamas dat aankondigde om de raketaanvallen uit te breiden naar andere delen van Israël. Die uitbreiding van het rakettenoffensief bleef echter uit, en dit zou een aanwijzing kunnen zijn dat de Palestijnse terreurgroepen in Gaza een nieuwe grondoorlog willen voorkomen.

  Grondoffensief?
  De vraag is nu wat het Israëlische veiligheidskabinet, dat de situatie al vanaf dinsdagmorgen bespreekt, zal beslissen. Tot nu toe was het kabinet verdeeld over een adequaat antwoord op de aanhoudende terreur die uit de Gazastrook komt. Premier Netanyahu, bijvoorbeeld, heeft gezegd dat hij een grondactie tegen Hamas en Islamitische Jihad niet ziet als een oplossing voor de situatie.

  Veel Israëlische waarnemers en politici, evenals inwoners van de dorpen in de Gazastrook, zijn er echter van overtuigd dat Israël haar beleid van terughoudendheid tegenover Hamas moet veranderen en nu een nieuwe grondoperatie zou moeten starten om Hamas en de Islamitische Jihad in Gaza uit te schakelen.

  Thema

  hamas

  Over de auteur