fbpx
 • Het HAVA Jeugddorp huis voor lone soldiers.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een thuis in Jeruzalem

  Petra van der Zande - 16 november 2018

  “Vader van de wezen en Rechter van de weduwen: dát is God in Zijn heilige woning; een God Die eenzamen in een huisgezin plaatst.” Psalmen 68: 6,7 HSV

  Een chajal boded – lone soldier – is een Israëlische (IDF) soldaat wiens familie in het buitenland woont.

  Om de week mogen Israëlische soldaten het weekend naar huis. De ouders maken van die gelegenheid gebruik om hun kinderen te verwennen met feestelijke maaltijden, familiebijeenkomsten en zelfgebakken lekkernijen. Voordat hun soldaat op zondagmorgen weer terugkeert naar zijn basis of het slagveld, wordt ook de was nog voor hen gedaan.

  De meer dan 6000 zeer gemotiveerde lone soldiers missen deze support. In plaats van te relaxen tijdens hun vrije weekend, zijn velen van hen bezig met eten kopen en koken, de huishouding en hun was. Zelfs het dubbele salaris van een lone soldier is vaak onvoldoende om de huur en de rekeningen te betalen.

  Iedereen heeft een thuis nodig. Het feit dat de biologische familie van de lone soldier zo ver weg woont maakt het er niet eenvoudiger op. Gelukkig zijn er organisaties en vrijwilligers die hen praktisch helpen en zorgen dat ze zich niet alleen voelen.

  Voor een Israëlische soldaat betekent thuiskomen niet alleen goed eten, schone kleren en een opgemaakt bed. 

  Ieder jaar treden zo’n 60 eindexamenkandidaten van de Israel Goldstein Youth Village – HAVA (Jeugddorp) in militaire dienst. Velen van hen hebben geen familie in Israël wonen. Na vier tot zes jaar in de ‘cocon’ van het Jeugddorp te hebben gewoond, moeten deze jongelui nu de grote wereld in en wennen aan de legerdiscipline.

  Opeens zitten ze alleen, in een leeg appartement, zonder hun jeugddorpfamilie. Juist in een periode dat ze de warmte en support van hun leeftijdsgenoten zo hard nodig hebben.

  Eigen huis

  In oktober 2018 opende het Jeugddorp hun eigen huis voor lone soldiers. Twintig HAVA lone soldiers wonen nu in dit prachtige gebouw van 375 m2. De 12 wooneenheden hebben hun eigen badkamer, er is een grote zitkamer, bomvrije ruimte, kitchenette en ruimte met wasmachines. Iedere soldaat die met verlof naar ‘huis’ komt krijgt een warm welkom van de huismoeder. En als het nodig is, kan een gewonde soldaat hier ook herstellen en psychologische hulp krijgen.

  Voor een Israëlische soldaat betekent thuiskomen niet alleen goed eten, schone kleren en een opgemaakt bed. Het allerbelangrijkst is de wetenschap dat er iemand op hen wacht, omhelst en bemoedigt.

  Dankzij dit nieuwe soldatenhuis hoeft de HAVA lone soldier zich nooit meer alleen te voelen. Per slot van rekening is het Jeugddorp zijn familie en zijn eerste echte thuis in Israël.

  Een lone soldier in het HAVA Jeugddorp.

  Thema

  Over de auteur