fbpx
 • Palestijnse demonstranten die deelnemen aan de 'Mars van de terugkeer'protesten langs de grens met Israël krijgen geld van Iran als ze gewond raken. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Gazanen: ‘Gaza is dood’

  Yochanan Visser - 7 november 2018

  Het Israëlische TV station Arutz 2 zond op zondag en maandag een unieke reportage uit die was gemaakt door journalist Ohad Chemo. De verslaggever interviewde inwoners van de Gaza Strook  over het leven onder de dictatuur van Hamas en over de gewelddadige protested langs de grens met Israel.

  Chemo was aanwezig tijdens de georganiseerde  protesten langs de grens met Israël en liet jongeren aan het woord die vertelden dat Iran geld geeft aan een ieder die  gewond raakt of gedood wordt tijdens de protesten en de pogingen om Israël te infiltreren. Een familie van een zogenaamde ‘Shahid’ (martelaar) ontvangt, bijvoorbeeld, drieduizend dollar terwijl een gewonde een paar honderd dollar krijgt.

  “De zogenaamde ‘Mars van de Terugkeer’ die Hamas sinds maart wekelijks organiseert werd door geïnterviewden belachelijk gemaakt.”

  De wachtkamers in de klinieken in Gaza zijn vol met jongeren die gewond zijn geraakt tijdens de massieve gewelddadige protesten die begonnen in maart jl. De veelal jonge gewonden vertelde Chemo dat Hamas niets doet om hun revalidatie te bevorderen. 

  De geïnterviewden vertelden Chemo verder dat men deelneemt aan de protesten voor het geld en om de sleur van het uitzichtloze dagelijkse leven te doorbreken. Meer dan 70 procent van de jongeren in Gaza zit werkloos thuis terwijl het officiële werkloosheidscijfer op 53 procent staat.

  De Israëlische journalist sprak met mensen die zeiden dat de situatie in Gaza onhoudbaar is geworden onder het Hamas regime en sommigen verlangden zelfs terug naar de tijd dat Israël de enclave bestuurde. Men durft niet te protesteren omdat bij eerdere kleine demonstraties leden van de Izz-a-Din al Qassam brigades, de militaire arm van Hamas, op de demonstranten schoten.

  Winkeliers vertelden Chemo verder dat er voldoende koopwaar is maar dat het publiek, Hamas leden uitgezonderd, geen geld heeft.

  Malaise

  Hamas beschuldigt niet alleen Israël voor de nijpende humanitaire situatie in Gaza maar ook de Palestijnse Autoriteit en haar leider Mahmoud Abbas die de geldkraan naar Gaza grotendeels heeft dichtgedraaid nadat door Egypte georganiseerde intra-Palestijnse verzoeningspogingen op niets uitliepen.

  Grote zogenaamde billboards in Gaza laten foto’s van Abbas zien met bloed rond zijn mond terwijl teksten in het Engels en Arabisch de PA leider duidelijk maken dat “degenen die de mensen in Gaza  straffen niet de vertegenwoordigers zijn van het Palestijnse volk.”

  Zelfstandigen die hun schulden niet meer kunnen aflossen worden gearresteerd en in de gevangenis gezet terwijl honderden firma’s zijn gesloten nadat de eigenaren failliet waren gegaan. De meer dan zestigduizend PA-ambtenaren in Gaza krijgen al tijden de helft van hun maandelijkse salaris van de PA en dit komt neer op 190 Euro per maand.  Meer dan tweederde van dat geld gaat op aan maandelijkse lasten en een familie heeft vaak slechts 200 Shekel om voedsel te kopen.

  UNWRA, de VN-organisatie die voor de Palestijnse vluchtelingen zorgt, deelt nu nog slechts bloem uit om brood te bakken volgens één van de geïnterviewden. Gevraagd naar de ‘kwaliteit’ van leven antwoordde de man dat de meeste mensen “levende doden zijn die slechts ademen”.

  Chemo rapporteerde dat Hamas via belastingen op allerlei levensbehoeften geld verdient dat voornamelijk naar de eigen leden gaat en naar tunnels, wapens en raketten. Een vrachtwagen met goederen die uit Israël via de Kerem Shalom grensovergang Gaza binnenkomt wordt door Hamas aangehouden waarna de chauffeur gedwongen wordt om 120 Euro te betalen per vracht.

  Dieselolie koopt Hamas in Egypte voor 20 Eurocent en berekent vervolgens de auto eigenaren in Gaza 5,6 shekel per liter hetgeen neer komt 1,35 Euro. Hetzelfde geldt voor sigaretten waar Hamas een euro per pakje op verdient. Ook moeten inwoners van Gaza die via de grensovergang Rafah naar Egypte reizen aanzienlijke grensbelasting betalen om de enclave uit te komen.

  De zogenaamde ‘Mars van de Terugkeer’ die Hamas sinds maart wekelijks organiseert werd door geïnterviewden belachelijk gemaakt. Sommigen zeiden dat die terugkeer naar Israël een fata morgana is en dat de Palestijnse Arabieren nog iets kunnen leren van de Israëli’s die werkelijk om hun land geven.

  “Gaza is dood” zei een Palestijnse Arabier tegen Chemo die liet zien hoe Hamas op bijna ieder plein namaak raketten heeft neergezet waarop anti-Israëlische leuzen waren geschilderd.

  Dezelfde Arabier vertelde Arutz 2 dat wanneer hij de mogelijkheid had om Gaza te verlaten met zijn gezin hij dat nog de zelfde dag zou doen. Chemo merkte tot slot op dat velen in Gaza niet durfden te praten met hem terwijl de camera liep maar dat er ook nog een aanzienlijk deel van de bevolking is dat Hamas steunt.

  Aanslagen voorkomen

  Het tweede deel van de reportage werd uitgezonden op maandagavond enkele uren voordat bekend werd dat de Shabak, de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst over het afgelopen jaar 480 terreuraanslagen in Israël had voorkomen. Het hoofd van de Shabak, Nadav Argaman, vertelde de Knessetcommissie voor Defensie en Buitenlandse Zaken dat de betrekkelijke rust in Judea en Samaria “bedrieglijk” is.

  Argaman onthulde verder dat zijn organisatie en het Israëlische leger 219 Hamas-terreurcellen had gearresteerd over het afgelopen jaar en 519 andere Palestijnse Arabieren hadden opgepakt die van plan waren om aanslagen te plegen op Israëli’s. “Hamas probeert uit alle macht om aanslagen uit te voeren,” aldus de Shabakchef.

  Thema

  Gazahamas

  Over de auteur