fbpx
 • De rolstoelen van Alyn helpen kinderen in arme landen om naar school te kunnen gaan.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Mooi nieuws

  Joanne Nihom - 26 november 2018

  In het Alyn ziekenhuis in Jeruzalem wordt al jarenlang op een bijzondere manier aan co-existentie gewerkt. Ik heb er al eerder over geschreven.

  Kinderen van Joodse, Palestijnse, Arabische en christelijke afkomst met een lichamelijke beperking worden hier met veel kennis en liefde gerevalideerd. Niet alleen de kinderen ontmoeten elkaar, ook hun ouders en het personeel. Zo ontstaan vriendschappen die anders nooit mogelijk waren geweest.

  Voor de behandelingen van deze kinderen is veel geld nodig. Een deel hiervan is afkomstig van de jaarlijks gereden Wheels of Love, een vijfdaagse fietstocht waarbij afwisselend vanuit het zuiden of het noorden van Israël naar Jeruzalem wordt gefietst. Afgelopen maand werd er, ook door Nederlandse wielrenners, weer veel geld bij elkaar gefietst. 

  Wheels of Hope

  Alyn gaf advies bij een ander prachtig project. De afgelopen jaren zijn er duizenden rolstoelen verstrekt aan kinderen in Nepal, Peru, Vietnam, Ethiopië, Colombia, Zuid-Afrika, Oekraïne en de Palestijnse Autoriteit. Dit alles met financiering van MASHAV Agency forInternational Development Cooperation, onderdeel van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Zo werden er afgelopen maand op de Israëlische ambassade van Guatemala-stad tweehonderdzeventig rolstoelen uitgedeeld aan gehandicapte kinderen. “We zijn Israël dankbaar. De glimlach van de kinderen geeft de vriendschap en broederschap tussen onze twee landen weer,” aldus Jimmy Morales, president van Guatemala.

  De Wheelchairs of Hope, zoals ze worden genoemd, zijn stevig genoeg om op moeilijk terrein te hanteren en kleurrijk en vrolijk, zodat ze meer lijken op speelgoed dan op medische apparatuur. Pablo Kaplan en Chava Rotshtein zijn de oprichters van Wheelchairs of Hope.

  “Vanaf het begin van dit project hebben we ons gericht op één doel: een kinderrolstoel te ontwikkelen voor jonge kinderen in ontwikkelingslanden om voor hen daarmee het volgen van onderwijs haalbaar te maken,” vertelt Naomi Gefen, adjunct-directeur van het Alyn ziekenhuis en nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Wheelchairs of Hope.

  “De glimlach van de kinderen geeft de vriendschap en broederschap tussen onze twee landen weer.”

  “In dit soort landen gaan kinderen met speciale behoeften niet naar school als ze niet mobiel zijn. Bij de ontwikkeling van deze rolstoel hebben we rekening gehouden met de omstandigheden waarin de kinderen leven. De rolstoel is gemaakt van plastic: licht en duurzaam. Het gebruik van minimale onderdelen zorgt voor een makkelijk onderhoud zonder dat er heel veel kennis voor nodig is. Het gebruik van plastic zorgt ervoor dat de kinderen die in landen wonen waar het warm is, hun handen niet verbranden als ze de rolstoel aanraken. We zijn nu bezig aan een volgende fase: een stoel voor oudere kinderen (leeftijd 9-14) en een model voor kinderen met ingewikkelde handicaps.”

  Wordt vervolgd… Voor meer informatie: info@alyn.nl.

  Naomi Gefen en Pablo Kaplan, initiatiefnemers van dit project

  Thema

  Over de auteur