Sluiten

Zoeken.

Shabbat Shalom

Door Julia - 

9 november 2018

shabbat-1024x576

Familie viert de shabbat. - Foto: Mendy Hechtman/Flash90

Het is vrijdagmiddag. Vanavond ben ik uitgenodigd voor de shabbat bij een gezin waar ik regelmatig kom. Om niet met lege handen aan te komen, doe ik snel nog even wat boodschapjes op de markt. Een vrijdagmiddag op de markt in Jeruzalem betekent uren in de rij staan voor de kramen, maar ook vooral je ogen uitkijken naar al die verschillende mensen die op het laatste moment nog inkopen moeten doen.

Mensen banen zich een weg door de menigte met tassen vol brood, groenten, fruit en gebak. Ook ik zoek mijn weg naar die ene kraam met het lekkerste gebak van de stad.

Shabbat, een bijzondere gebeurtenis om mee te maken in Jeruzalem. De zevende dag is een rustdag voor de Joden. Verschillende teksten in de Torah verwijzen naar de shabbat. Een daarvan staat al in Genesis 2 vers 3: ‘God zegende de zevende dag en verklaarde die heilig, want op die dag rustte Hij van heel Zijn scheppingswerk.’ De shabbat begint op vrijdagavond met zonsondergang en eindigt op zaterdagavond.

Door volledige rust te houden op de shabbat doen wij nieuwe energie op om de week op een goede manier door te komen

Voor veel Joden is de shabbat belangrijk en iets om tijdens de week naar toe te leven. Ik vroeg verschillende mensen naar de betekenis die de shabbat voor hen heeft. De antwoorden liepen uiteen, zoals: een dag om je te richten op G-d, studie van de Torah, samenzijn met familie, een dag van rust en inkeer. ‘Door volledige rust te houden op de shabbat doen wij nieuwe energie op om de week op een goede manier door te komen’, was een ander antwoord dat ik kreeg.


De zon gaat bijna onder en dat betekent dat de shabbat bijna ingaat. Net op tijd arriveer ik bij mijn gastgezin. Een huis vol mensen, en ik word enthousiast begroet. Ik geniet iedere keer weer van het feit dat ik welkom ben en ik voel mij echt thuis bij dit gezin. De tafel is keurig gedekt met een wit kleed en het speciale shabbatservies. De laatste dingen worden nog snel voorbereid. Tijdens de shabbat mag er niet worden gewerkt of worden gekookt, dus alles moet op tijd klaar zijn..

De kaarsen worden aangestoken door de moeder van het gezin waarbij zij de zegen uitspreekt. Ook de kinderen van het gezin worden gezegend. Ik vind het erg mooi om te zien hoe de ouders hun hand op de hoofden van de kinderen leggen en hun de zegen meegeven.

Daarna vertrekken de mannen naar de synagoge en zit ik samen met de vrouwen te wachten op hun terugkomst. In de tussentijd bespreken wij de afgelopen week. Er hangt een vredige sfeer in huis en ik geniet ervan.

De shabbat brengt dit gezin dichter bij elkaar en het maakt het thuiskomen op vrijdagmiddag een feestje!

De shabbatsmaaltijd op vrijdagavond bestaat uit een ritueel gedeelte. Op de tafel staat een schaal met de challot, gevlochten broden, bedekt met een decoratief kleedje. Ook staat er een beker gevuld met wijn. Deze wordt als eerste geheven door de vader van het gezin en er wordt een zegen uitgesproken over de wijn: ‘Gezegend zijt Gij, o Here onze God, Koning van het Heelal, die de vrucht van de wijnstok geschapen heeft’. De beker gaat vervolgens rond en iedereen neemt een slokje.

Daarna volgt de rituele handwassing waarna aansluitend de challe wordt geheven en ook hier een zegen over wordt uitgesproken: ‘Gezegend zijt Gij, o Here, onze God, Koning van het heelal, die brood uit de aarde voortbrengt’.Het brood wordt gebroken en er worden stukjes afgebroken en in zout gedoopt. De Joodse betekenis hiervan is de herinnering aan het zout van de offers en omdat zout diende als ondertekening van elk verbond.


Het rituele gedeelte is voorbij en iedereen is klaar om te gaan genieten van het shabbatsmaal. Enorme hoeveelheden eten worden op de tafel gezet en de sfeer zit er goed in. De week wordt besproken en verschillende discussiepunten komen ter sprake. De shabbat brengt dit gezin dichter bij elkaar en het maakt het thuiskomen op vrijdagmiddag een feestje! Uiteraard wordt als dessert het lekkerste gebak van de stad gegeten.

Julia_avatar

De auteur

Julia

Julia woont en werkt in Jeruzalem. Bij Aleh zet zij zich in voor de beste zorg voor meervoudig gehandicapte kinderen. Voor cvi.nl schrijft ze over haar werk bij Aleh, maar...

Doneren
Abonneren
Agenda