fbpx
 • De Palestijnse diplomaat en voormalig rechterhand van Yasser Arafat, Saeb Erekat. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Toenadering tussen Israël en Arabische landen leidt tot dramatisch besluit PLO

  Yochanan Visser - 1 november 2018

  Meer dan een jaar nadat voor het eerst duidelijk werd dat de relaties tussen Israël en de Soennitische Arabische landen aan het veranderen waren, werd deze week duidelijk dat er inderdaad sprake is van een nieuw tijdperk in het Midden-Oosten op dit gebied.

  Afgelopen vrijdag bracht Premier Benjamin Netanyahu van Israël, bijvoorbeeld, samen met zijn vrouw Sarah een officieel bezoek aan de Arabische Golfstaat Oman. Het bezoek, dat plaatsvond twee dagen nadat PA-leider Mahmoud Abbas in Oman was voor besprekingen over het Palestijns-Israëlische conflict, werd pas bekend nadat het echtpaar Netanyahu al weer terug was in Israël.

  “De Centrale Raad van de PLO, het orgaan dat de Palestijnse Autoriteit oprichtte, heeft de erkenning van de staat Israël ingetrokken.”

  Al gauw ontstond er speculatie in de media dat de Israëlische leider en Sultan Sayyid Qaboos maatregelen hadden besproken om de groeiende Iraanse invloed in het Midden-Oosten terug te dringen. Later werd echter duidelijk dat het eeuwoude conflict tussen de Palestijnse Arabieren en Joden in het land Israël wel degelijk het voornaamste agendapunt was geweest in de besprekingen tussen Qaboos en Netanyahu.

  Yousuf Bin Alawi, de Minister van Buitenlandse Zaken in Oman, zei tijdens een conferentie over internationale veiligheid in Muscat de hoofdstad van Oman dat de tijd was aangebroken voor Arabische erkenning van de staat Israël. Alawi maakte ook duidelijk dat Oman haar bemoeienis met het Palestijns -Israëlische conflict zou baseren op het nog niet gepubliceerde vredesinitiatief van de Amerikaanse regering van president Donald Trump.

  Dat initiatief zou de Palestijnse Arabieren een gedemilitariseerde ministaat geven op gedeeltes van de zogenaamde Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria) terwijl voor het door Hamas gecontroleerde Gaza een aparte regeling zou worden getroffen. Het initiatief zou naar verluidt niet streven naar een hernieuwde verdeling van Jeruzalem. In plaats daarvan zou de Palestijnse Autoriteit de voorstad Abu Dis nabij Jeruzalem worden aangeboden als hoofdstad van een Palestijnse staat.

  HaTikva in de Verenigde Arabische Emiraten

  Op zondag vond er nog een andere doorbraak plaats in de relaties tussen Israël en de Arabische wereld. De Israëlische minister van Cultuur en Sport Miri Regev bezocht Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten aan de Perzische Golf waar op dat moment een belangrijk internationaal Judotoernooi werd gehouden waarvoor de Israëlische Judofederatie ook was uitgenodigd.

  Regev was getuige van het ongekende succes van de Israëlische Judoselectie die drie bronzen- en twee gouden medailles veroverde tijdens het toernooi. Nadat  de Israëlische judoka Sagi Muki de tweede gouden medaille in de wacht sleepte en het Israëlische volkslied ‘HaTikva’ werd gespeeld in de sporthal in Abu Dhabi barstte de minister bijna in tranen uit.

  Regev werd later een officiële rondleiding gegeven door de grote moskee van Abu Dhabi, de op drie na grootste moskee in de wereld. Na de rondleiding zei zij dat de moskee een boodschap van “verbroedering en vrede” was en drukte haar verlangen uit dat haar bezoek aan de Arabische Emiraten het begin zou zijn van een tijdperk van “vrede en een goed leven voor iedereen in het Midden-Oosten.”

  Palestijnse leiderschap trekt erkenning Israël in

  Het Palestijnse leiderschap is echter diep ongelukkig met de nu openlijke nieuwe relaties tussen Israël en de Arabische Golfstaten. Saeb Erekat, de voormalige rechterhand van Yasser Arafat, zei in een Tweet dat de Arabische staten het zogenaamde ‘Arabische Vredesinitiatief’ uit 2002 als uitgangspunt zouden moeten blijven hanteren in de benadering van Israël.

  Dit initiatief, dat in 2008 en in 2017 opnieuw werd omarmd door de Arabische Liga, wilde dat Israël alle in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog veroverde gebieden zou verlaten en Jeruzalem zou herverdelen in een Palestijnse oostelijk deel en Israëlisch deel. In ruil voor de terugkeer naar de onverdedigbare wapenstilstandslijn van 1948 zouden de Arabische landen ‘normale’ betrekkingen met Israël gaan onderhouden.

  Erekat’s Twitterbericht was duidelijk bedoeld als een veroordeling van Oman en de Arabische Emiraten voor de openlijke contacten met Israël en werd gevolgd door een dramatische verklaring van het hoogste orgaan van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO).

  Het Palestijnse persbureau WAFA maakte op maandag bekend dat de Centrale Raad van de PLO, het orgaan dat de Palestijnse Autoriteit oprichtte, de erkenning van de staat Israël had ingetrokken. De Raad zei in een verklaring dat Israël eerst een Palestijnse staat op basis van de ‘grenzen van 1967’ moet erkennen en dat men de Oslo-akkoorden hierbij opzegde. De beslissing was het gevolg van “Israëls voortdurende ontkenningen van getekende akkoorden” volgens de PLO.

  De Raad maakte verder bekend dat men het opkomende nieuwe Amerikaanse vredesinitiatief vierkant afwees en dat men in plaats daarvan openstond voor een ‘staakt-het-vuren’-akkoord. Men gebruikte daarbij dezelfde terminologie die voormalig PLO-leider Yasser Arafat gebruikte direct nadat hij het eerste Oslo-akkoord in 1993 ondertekende.

  Arafat zei twee weken na de ondertekening van Oslo I tijdens een toespraak in Zuid-Afrika dat het akkoord een zogenaamde ‘Hudna’ was en verwees naar de wapenstilstandovereenkomst die de profeet Mohammed sloot met de Quraish stam in het dorp al-Hudaybiyya in wat vandaag Saoedi-Arabië is. Mohammed sloot die overeenkomst om zijn leger de tijd te geven om zich te versterken en viel de Quraish later aan ondanks de wapenstilstandovereenkomst.

  De PLO gaf in januari van dit jaar een soortgelijke verklaring af maar heeft nu een werkgroep opgericht die de beslissing moet gaan uitvoeren. De Raad wil dat iedere vorm van samenwerking met Israël wordt beëindigd inclusief die op economisch- en veiligheidsgebied en dat ‘Palestina’ volledig economisch onafhankelijk wordt van Israël.

  De beslissing van de PLO werd grotendeels genegeerd door de internationale media en door Israëlische politici.

  Naftali Bennett,de leider van de Bayit HaYahoedi partij en minister van onderwijs, reageerde wel en zei dat het Palestijnse leiderschap nu haar ware gedaante had laten zien. Hij zei dat de Palestijnse Arabieren nooit serieus waren geweest over de erkenning van Israël en dat zij altijd waren blijven werken aan de vernietiging van de Joodse staat en aan de verdrijving van de Joden uit Israël.

  Over de auteur