Sluiten

Zoeken.

Yad Vashem: een plaats en een naam

Door Julia - 

8 november 2018

Yad-Vashem-eigendommen

Beeldmateriaal in Yad Vashem. - Foto: Miriam Alster/Flash90

Ik zal hun in Mijn huis en binnen Mijn muren een plaats en een naam geven, beter dan die van zonen en dan die van dochters; een eeuwige naam zal Ik ieder van hen geven, een naam die niet uitgewist zal worden. (Jesaja 56:5)

Yad Vashem is de officiële staatsinstelling van Israël voor het herdenken van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust. Daarnaast worden de rechtvaardigen onder de naties geëerd, diegenen die hun leven riskeerden voor het redden van de Joden. Yad Vashem is opgericht in 1953, op grond van een wet die door het Israëlische parlement werd aangenomen. De naam ‘Yad Vashem’ betekent een gedenkteken en een naam en is ontleend aan Jesaja 56:6. Yad Vashem is opgedeeld in verschillende onderdelen waaronder het historische museum.

Ze kijkt het diepe gat in. Een traan rolt over haar wang en valt in de diepte.

Langzaam loop ik door het historische museum. Het museum leidt mij door de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, waarin zes miljoen Joden zijn vermoord. Verhalen van overlevenden via televisieschermen, foto’s en informatie door middel van borden en filmpjes geven mij een beeld van deze afschuwelijke gebeurtenis. Hoe heeft dit kunnen gebeuren. Ik loop langs een vitrine met eigendommen van Joodse mensen. Ik zie een bril en wat identiteitskaarten. Ik loop verder en zie in een vitrine twee afgeknipte vlechten. De moeder van een Joods meisje met lange vlechten heeft vlak voor hun deportatie de vlechten van haar dochtertje afgeknipt omdat ze wist dat ze het haar niet goed zou kunnen verzorgen, en bij de buren in bewaring gegeven. De vlechten van een Joods meisje dat nooit is teruggekeerd, zijn altijd bewaard gebleven en uiteindelijk gedoneerd aan Yad Vashem.

In de archieven van Yad Vashem wordt een enorme hoeveelheid herinneringsmateriaal bewaard: tienduizenden persoonlijke getuigenissen op film of op schrift, fotomateriaal, filmmateriaal, documenten van nazi’s en Joden en bezittingen van gedeporteerden en overledenen. Een ander deel van Yad Vashem is de ‘Hal van de Namen’.

Naam voor naam wordt opgelezen. Ik sta in de ‘Hal van de Namen’ en ik luister naar de namen van omgekomen Joodse mensen. Niet zomaar namen, nee, namen die toebehoorden aan een mens. Een mens zoals jij en ik. In het midden van de hal bevindt zich een diep gat, in de diepte zie ik donker water. Het lijkt op een oneindig gat, net zoals de namen. Oneindig veel namen worden er opgelezen… Naast mij zie ik een vrouw; ze leunt tegen de reling en luistert. Ze kijkt het diepe gat in. Een traan rolt over haar wang en valt in de diepte.

In het Joodse geloof is het belangrijk dat na het overlijden van een persoon het lichaam direct wordt begraven.

De ‘Hal van de Namen’ is niet alleen bedoeld om aan te tonen wie de slachtoffers zijn, maar dient ook als een vervangend graf. In het Joodse geloof is het belangrijk dat na het overlijden van een persoon het lichaam direct wordt begraven en dat het graf ongeschonden blijft. Van heel veel slachtoffers zijn geen stoffelijke resten overgebleven en daarom wordt de ‘Hal van de Namen’ ook gezien als een vervangend graf. Naast het historische museum en de ‘Hal van de Namen’ bevinden zich op het terrein van Yad Vashem verschillende herdenkingsplekken, waaronder een hal waar alle namen van kinderslachtoffers worden voorgelezen. Erg indrukwekkend. Daarnaast is er een hal waar een eeuwigdurend licht brandt.

In de stenen vloer zijn de namen van de concentratiekampen geschreven, met in het midden een eeuwig brandende kaars. Ik lees ze in mijzelf voor. Yad Vashem is een monument waar alle slachtoffers van deze verschrikkelijke gebeurtenis worden herdacht.

Een eeuwige naam zal Ik ieder van hen geven, een naam die niet uitgewist zal worden (Jesaja 56:5).

Julia_avatar

De auteur

Julia

Julia woont en werkt in Jeruzalem. Bij Aleh zet zij zich in voor de beste zorg voor meervoudig gehandicapte kinderen. Voor cvi.nl schrijft ze over haar werk bij Aleh, maar...

Doneren
Abonneren
Agenda