fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Het licht schijnt in Leeuwarden

  4 december 2018

  Het Wilhelminaplein in Leeuwarden stond maandagavond vol met vrienden van Israël en het Joodse volk. Daar werd op de tweede avond van het Chanoekafeest de grootste koosjere menora ter wereld aangestoken door commissaris van de Koning Arno Brok en opperrabbijn Binyomin Jacobs.

  Licht en donker

  Het tweetal werd in een hijskraan ruim twaalf meter de lucht in gehesen. Jacobs grapte vanaf daar over de slechte weersomstandigheden, die de 700 bezoekers gelukkig niet tegenhielden om naar de culturele hoofdstad van Europa te komen. Daar werden ze welkom geheten door burgemeester Ferd Crone, die het bijzonder vond dat deze samenwerking tussen joden en christenen in zijn stad kon plaatsvinden. “Het is belangrijk dat we samen het licht verspreiden” benadrukte Crone. “Toch kent ook Leeuwarden een donkere periode, want in oorlogsjaren is een groot deel van de Joodse gemeenschap in deze stad weggevoerd en vermoord.”

  Onderduiken

  Rabbijn Jacobs verwees daar in zijn toespraak ook naar: “Ik sta hier met gemengde gevoelens”, begon hij. “Mijn oma kwam uit Leeuwarden. Van haar familie is een groot deel in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd. Mijn moeder heeft het overleefd door op zestien verschillende adressen in Friesland onder te duiken. En nu sta ik hier om het licht van de menora aan te steken.”

  Lichtje

  Ds. Henk Poot beeldde zich in wat de menora zou uitstralen als het Wilhelminaplein weer leeg is: “Stel, er fietst hier rond middernacht een student langs, op weg naar zijn kamertje. Wat zou hij dan denken bij het zien van de menora?”. Volgens Poot hoopt ieder mens dat er iets of iemand hoger is dan hijzelf. Daarom roept hij op om in je eigen omgeving als een menora te zijn: “Voor wie zou jij een lichtje kunnen zijn?”. 

  Leeuw van Juda

  Arjen Lont, honorair consul van de staat Israël en één van de drijvende krachten achter het bouwen van de menora, leidde de avond. “Geweldig dat we met zóveel mensen dit evenement kunnen meemaken in deze stad”, aldus de Leeuwarder. Voorzitter Pim van der Hoff van Christenen voor Israël legde door de ‘Leeuw van Juda’ een originele verbinding tussen de Leeuwarden en Jeruzalem. 

  De menora blijft nog tot en met donderdagochtend staan op het Wilhelminaplein in Leeuwarden.   

  Foto’s: Ruben van Vliet fotografie

  Thema