fbpx
 • Veiligheidspersoneel bij een bushalte nabij het dorp Givat Asaf waar even eerder twee soldaten werden vermoord en enkele anderen gewond raakten bij een terreuraanslag. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Iran achter terreur Judea en Samaria?

  Yochanan Visser - 14 december 2018

  De situatie op de zogenaamde ‘Westelijke Jordaanoever, oftewel Judea en Samaria, dreigt opnieuw uit de hand te lopen. Deze week voerden Palestijnse terroristen niet alleen twee dodelijke schietaanslagen uit op groepen Israëli’s die op zondag- en donderdagmiddag op bushaltes bij het dorp Ofra stonden in Samaria, maar ook een aantal steek- en aanrijdingsaanslagen op Israëlisch veiligheidspersoneel in Jeruzalem, Judea en Samaria.

  “Een vulkaan van geweld staat op het punt uit te barsten op de Westelijke Jordaanoever”, schreef de Israëlische journaliste Anna Ahronheim op woensdag. Ahronheim leek de hoge werkgelegenheid in de gebieden onder controle van de Palestijnse Autoriteit en een gebrek aan ‘hoop’ aan te wijzen als reden voor het escalerende geweld.

  Onder verwijzing naar gegevens die werden vrijgegeven door de Israel Security Agency, of Shin Bet, meldde Ahronheim 109 terreuraanslagen in Jeruzalem, Samaria en Judea in oktober, vergeleken met 80 in september. Deze aanslagen omvatten het gebruik van geïmproviseerde explosieven, brandstichtingen, brandbomaanslagen, aanvallen met auto’s, schietaanslagen en steekpartijen.

  “Opruiing in de Palestijnse media tegen Israël, onder meer door PA-president Mahmoud Abbas, heeft de situatie niet helpen kalmeren”, aldus Ahronheim.  Volgens de Israëlische journaliste is de economische situatie in door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde gebieden moeilijker geworden sinds de Verenigde Staten besloten om fondsen achter te houden voor de PA en UNRWA, de VN-hulporganisatie die exclusief zorgt voor Palestijnse vluchtelingen en al hun nakomelingen.

  Abbas blijft inderdaad Palestijnse Arabieren tegen Israël opzetten en heeft opnieuw gedreigd de veiligheidssamenwerking met de Israëlische veiligheidsdiensten in Judea en Samaria te staken. Op woensdag meldde de PA dat “Abbas de komende dagen een reeks dringende diplomatieke contacten met Arabische en internationale organen zou houden om hen aan te sporen om op te treden tegen de gevaarlijke Israëlische escalatie die zich manifesteert in invallen in Palestijnse steden, en de misdaden van de kolonisten en de ontheiliging van de heilige plaatsen.”

  Met het laatste bedoelt de PA leider de dagelijkse bezoeken van voornamelijk religieuze joden aan de Tempelberg in Jeruzalem en de zogenaamde Grot van de Aartsvaders (Ma’arat HaMachpela) in Hebron.

  De PA kondigde verder aan dat het ‘belangrijke en beslissende besluiten’ zou nemen wanneer de Israëlische invallen in- en aanvallen op  Palestijnse steden zouden doorgaan, maar specificeerde niet de aard van die beslissingen. De verklaring van de PA verzuimde te vermelden dat deze “invallen en aanvallen” het resultaat waren van een Israëlische jacht op de moordenaars van Kim Levengrond-Yehezkel, 29, uit Rosh Ha’ayin, en Ziv Hagbi, 35, uit Rishon Lezion die werden vermoord door een 23-jarige Palestijnse terrorist in het industriegebied Barkan in de buurt van de stad Ariel afgelopen oktober.

  De PA noemde ook niet de klopjacht op de moordenaars van Amiad Israel, een Joodse baby die stierf aan zijn wonden vier dagen nadat zijn zwangere moeder was neergeschoten bij de bushalte in Ofra. De baby stierf nadat artsen in Jeruzalem probeerden zijn leven te redden via een spoedkeizersnede en kort nadat zijn moeder, die zwaar gewond werd opgenomen in het Sha’are Tzedek ziekenhuis in Jeruzalem, hem voor het eerst in haar armen hield.

  De Shin Bet, samen met de IDF en de Israëlische politie, arresteerde woensdagavond vier Palestijnse Arabieren  die verdacht werden van de schietpartij in Ofra die leidde tot de dood van Amiad Israel terwijl ze een vijfde terrorist, die schoot op de Israëlische veiligheidstroepen doodschoten.

  Een paar uur eerder liquideerden de Israëlische veiligheidsdiensten Ashraf Walid Suleiman Na’alowa, de terrorist die de twee Joodse Israëli’s op het industrieterrein Barkan vermoordde. Na’alowa bereidde zich naar verluidt voor op een nieuwe terreuraanslag en probeerde zijn arrestatie, die plaatsvond in de stad Nabloes (Sichem) in Samaria, te ontlopen. Hij werd gedood in een schietpartij na een grootschalige inlichtingenoperatie waarbij gebruik werd gemaakt van de nieuwste technologie.

  “De poging tot arrestatie van Na’alowa, was het hoogtepunt van een omvangrijke inlichtingeninspanning onder leiding van de Shin Bet, nadat wij verschillende verdachten aanhielden die Na’alowa hadden geholpen. Deze verdachten zijn inmiddels berecht “, aldus een persbericht van de veiligheidsdienst.

  De lange arm van Iran
  Zoals hieronder zal blijken is de escalerende terreur in Jeruzalem, Judea en Samaria niet het resultaat van een gebrek aan hoop of werkloosheid onder de Palestijnse Arabieren. 

  Hamas leider Khalil al-Hayya zei deze week dat zijn organisatie de zogenaamde “Ground Zero Operatie” van Gaza naar de ‘West Bank’ zou uitbreiden. “Onze mensen hebben eenheid nodig … en geen veiligheidscoördinatie met de bezetting.” Hayya zei nadat hij zijn mede-Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria opriep om “de Bezetting in alle vormen te bestrijden”.

  Islamitische Jihad, een door Iran gesteunde Palestijnse terreurorganisatie, zei later in een verklaring dat men het met Hamas eens was en beweerde dat de recente toename van terreuraanslagen in Judea en Samaria “het verzet overal zou doen herleven”.

  De Palestijnse terreurgroepen in Gaza zijn vorig jaar onderdeel geworden van de Iraanse as, die voortdurend probeert Israël van haar rust te beroven. De Quds Brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde was verantwoordelijk voor het ongekende salvo raketten uit Gaza dat op 12 november op Israël werd afgevuurd, aldus IDF-woordvoerder Luitenant Kolonel Jonathan Conricus.

  Conricus zei indertijd dat Islamitische Jihad de aanvallen met raketten orkestreerde terwijl ze werkte “onder leiding van de Quds Brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde, in Damascus.”

  Iran werkt ook nauw samen met Hamas om zo de druk op Israël te handhaven en richtte in 2012 de terreurorganisatie Harakat al-Sabireen Nasran li-Filastin op; in Nederlands: Beweging van de geduldigen voor de bevrijding van Palestina. Sabireen is een sjiitische factie in Gaza en heeft tussen de 400 en 3000 strijders tot haar beschikking, terwijl het jaarlijks $ 10 miljoen ontvangt van de mullah’s in Iran.

  Als reactie op de ongekende raketaanvallen op Zuid-Israël in November voerde de Israëlische Luchtmacht (IAF) binnen 24 uur 150 luchtaanvallen uit op doelen in Gaza. Daarbij werd een groot deel van de terreurinfrastructuur in Gaza vernietigd zonder dat er burgerslachtoffers vielen en zonder een grondoperatie van de IDF.

  Het zuidelijke front in Israёl is sinds die tijd relatief rustig. Waarschijnlijk omdat Hamas en de andere Palestijnse terreurbewegingen in Gaza momenteel niet in staat zijn om hun oorlog tegen Israël voort te zetten. Tegelijkertijd werd aan Hezbollah, dat ook onder het bevel van de Quds Brigade staat, een verwoestende klap uitgedeeld toen de IDF operatie Noordelijk Schild startte, de vernietiging van het door Iran gefinancierde aanvalstunnelproject onder de grens van Israël met Libanon.

  Het is daarom aannemelijk dat Iran nu Hamas heeft bevolen om haar aandacht te richten op Judea en Samaria en om daar een nieuw front tegen Israël te openen.

  Over de auteur