fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Shalom in het Midden-Oosten

  Joanne Nihom - 31 december 2018

  Het afgelopen jaar schreef ik over vrede en geen vrede tussen Israël en zijn buurlanden. Over de onrustige grenzen. Over Hadar Goldin en Oron Shaul, twee Israëlische soldaten die tijdens de Gaza oorlog in 2014 werden gedood, en van wie de lichamen nog steeds niet thuis zijn. Over de vele mooie plekken in dit land, de prachtige initiatieven, noemenswaardige gebeurtenissen, bijzondere mensen en nog heel veel meer.

  Een tijdje geleden raakte ik in gesprek met een dertigjarige jongeman. We spraken over het Midden-Oosten en vrede.  Ik zei hem dat ik ervan overtuigd ben dat vrede dichterbij is dan ooit. Dat  de jongere generatie de voorlopers in dezen zal zijn. Zij kennen geen grenzen, door internet is de wereld zo anders geworden. Ook hebben zij veel minder bagage (nog) dan ouderen.  Zij leven niet in het verleden, niet in de toekomst, zij leven vooral in het moment, in het nu. 

  Onlangs kwam ik dit tegen: 

  “Als je je depressief voelt, leef je in het verleden,
  ben je angstig dan leef je in de toekomst,

  ben je in vrede met jezelf dan leef je in het moment.”


  Ik hoop en bid dat we het komende jaar steeds meer in het nu gaan leven en dat er eindelijk een ware shalom zal heersen in het Midden–Oosten, want daar worden we allemaal beter van.  Ik wens u en de uwen een gezegend 2019.

  Over de auteur