fbpx
 • Blije gezichten bij het ontvangen van de voedselpakketten.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Steun Israël

  2.000 voedselpakketten voor arme Joodse ouderen in Oekraïne

  Koen Carlier - 30 januari 2019

  We proberen het hele jaar door zoveel mogelijk voedselpakketten in te pakken tijdens de bemoedigingsreizen met deelnemers uit Nederland, België en Duitsland, maar in hartje winter nemen we geen risico.

  Dus op vrijdag 11 januari hebben we met 22 lokale christelijke vrijwilligers ingepakt, waaronder 15 jonge en oudere vrijwilligers die meehielpen voor de eerste keer. Je zag op hun gezichten hun verwondering toen de zware oude houten poort van de opslagplaats openging, volgepakt met 20.000 kilogram aan voedingsproducten, gestapeld op 32 europallets.

  Een aantal pallets met voedingsproducten.

  We gaven in sneltempo instructies en gingen aan het inpakken. Het liep als een trein, bemoedigend om te zien.

  De vrijwilligers hard aan het werk om alle voedselpakketten op tijd af te krijgen.

  Tijdens de lunch werd er meer uitleg gegeven wat Christenen voor Israël in Oekraïne doet en er werd met grote aandacht geluisterd. In de avond waren we klaar, moe maar tevreden. 2.000 ingepakte, netjes gestapelde voedselpakketten van 10 kilogram per stuk lagen klaar.

  De 2.000 voedselpakketten netjes opgestapeld.

  De praktijk

  Tijdens het inpakken regelden we ondertussen met de groothandel een gratis vrachtwagen voor Odessa (480 km van Vinnitsa) alsook een vijftiental vrijwilligers om in Odessa 1500 voedselpakketten uit te laden op dinsdagmiddag 15 januari. Alles was geregeld en 3 keer bevestigd, maar de praktijk is vaak een ander verhaal.

  De vrachtwagen zou dinsdagmorgen om stipt 7.00 uur ‘s ochtends komen en wij waren er al ruim voordien met zes personen om alles in te laden, toen de telefoon ging. De chauffeur vertelde ons dat hij iets later zou zijn. ‘’Oké, geen probleem,’’ antwoordden we. We dronken hete thee en koffie meegebracht in de thermosflessen.

  Ik vreesde het ergste en dacht: ‘’Dat lukt nooit!’’

  Om 8.00 uur was de chauffeur er nog niet, dus wij belden hem. Hij had zich ergens vastgereden in de sneeuw en wachtte tot een andere vrachtwagen hem zou ‘bevrijden’.

  Hindernissen

  Ik zag ‘zwarte sneeuw’ en het perfecte logistieke plannetje moest al gelijk aangepast worden. Rond de middag kwam dan eindelijk de grote vrachtwagen aan bij de opslagplaats. Twee uur hadden we nodig om in een recordtempo 1500 voedselpakketten te laden. (zie video onderaan) Vier medewerkers gingen mee en uiteindelijk vertrok de karavaan in de middag! Veel te laat maar ja, het was nu eenmaal zo!

  De vrachtwagen vol met voedselpakketten.

  Een andere hindernis zou kunnen zijn om het terrein op te rijden van de Joodse school in Odessa, gelegen tussen grote, dicht op elkaar gebouwde Sovjetflatjes aan de rand van Odessa en de smalle straatjes daar naartoe!

  Ik vreesde het ergste en dacht: ‘’Dat lukt nooit!’’ Ook omdat de vrachtwagen langer was dan wat we hadden verwacht. Maar na drie uur manoeuvreren lukte het toch! En wat ons ook nog het meest verbaasde was dat er geen klachten waren van buurtbewoners wegens lawaaioverlast tijdens het lange manoeuvreren zeer laat in de avond.

  Net op tijd

  De volgende morgen waren alle 15 vrijwilligers op tijd, alles werd uitgeladen en toen net het werk klaar was begon het hevig te sneeuwen.

  De voedselpakketten worden uitgeladen.

  De Nederlandse Carmen en Alina hebben samen met Larissa families bezocht terwijl de telefoon voortdurend ging. Het gerucht had zich snel verspreid dat de lading voedselpakketten was gearriveerd!

  Deze week gaan de Joodse ouderen en Holocaustoverlevenden één of meerdere voedselpakketten zelf afhalen en de overgebleven 500 voedselpakketten zijn voor dorpen en kleine stadjes.

  Een nieuwe lading zal nodig zijn begin februari voor het midden en westen van het land, plus nog het verzoek dat we hebben gekregen vanuit het oosten.

  Wilt u de Joodse ouderen in Oekraïne helpen?
  Eén voedselpakket kost 10 euro.

  Dankbaar

  De reactie van de Joodse ouderen is heel eenvoudig. Mensen zijn niet alleen dankbaar voor de voedselpakketten, maar ook dankbaar dat je hen hebt bezocht. Dit bemoedigt ons om door te gaan, ondanks de vele hindernissen die telkens weer op ons pad komen!

  Dankbaar worden de voedselpakketten in ontvangst genomen.

  Over de auteur