fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Alija gaat door

  Koen Carlier - 3 januari 2019

  December is traditiegetrouw een drukke maand voor onze chauffeurs, want vele families willen dan net voor het einde van het jaar voorgoed Oekraïne verlaten en een nieuw bestaan opbouwen in Israël.

  De families die we brachten hebben een verschillende achtergrond. Sommige kennen we al omdat we anderen van hun familie of vrienden eerder hadden geholpen. Anderen zijn een beetje als familie geworden doordat ze een tijdje verbleven in onze schuilplaats in Kiev.

  Op 31 december brachten Nataliya en Mark de laatste familie van 2018 naar de luchthaven van Kiev en kreeg ik kort nadien volgend berichtje van Nataliya, onze toegewijde medewerkster sinds 2004 :

  ‘Zhenya en Anya, een jong echtpaar, waren de laatste olim geholpen dit jaar. Beiden hebben gewerkt in de IT maar de algemene uitzichtloze situatie in Oekraïne deed hen besluiten om voorgoed naar Israël te gaan. We kenden dit jonge echtpaar omdat we hun ouders in het begin van 2018 hebben geholpen om alija te maken.

  Anya vond het heel bijzonder en heeft het verschillende keren tegen ons gezegd dat ze blij was om nu ook in hetzelfde jaar te kunnen vertrekken zoals haar ouders haar waren voorgegaan. Het jonge echtpaar is 30 jaar oud dus een mooie leeftijd om iets nieuws te starten in Israël, om te helpen het land op te bouwen!

  Eerst zullen ze het ulpan programma volgen op een school in Haifa om Hebreeuws te leren.

  Ze dankten ons uitvoerig voor onze praktische hulp en wij wensten hen ook de zegen van de Almachtige toe en een zachte landing en integratie in hun nieuwe thuisland.

  Het jaar 2018 loopt op z’n einde maar de alija niet. Op 1 januari komt een familie van vijf personen uit Chernovtsy naar de schuilplaats voor hun interview in de Israëlische Ambassade op 2 januari, alsook een familie uit Kozatin en een jongeman die met een alija-programma is vertrokken deze morgen op 3 januari.’

  Over de auteur