fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Avi’s gevecht

  Yochanan Visser - 21 januari 2019

  “Wonderen bestaan” luidde de titel boven een artikel van mijn collega Joanne Nihom op deze website. Het artikel ging over de het wonder van de relatief vroege hevige regenval die Israël sinds december heeft gezien. Joanne haalde een bekende uitspraak aan van Israëls eerste Premier David Ben Goerion die ooit zei dat degene die niet in wonderen gelooft geen realist is.

  Om precies te zijn, Ben Goerion voegde nog iets toe aan deze stelling. De Premier zei dat je wanneer je in Israël om een realist wilt zijn, je verplicht bent om in wonderen te geloven. Dit gezegde begeleidde mij gedurende de laatste maand toen ik getuige was van een actie die ik nog nergens anders had gezien.

  Een lid van mijn familie in Israël (om privacyredenen noem ik hem hier Avi) werd twee jaar geleden gediagnostiseerd met glioblastoma (graad IV), een agressieve vorm van hersenkanker die tot nu toe ongeneesbaar is gebleken.

  “Duizenden Joden in Israël begonnen vervolgens dagelijkse gebeden voor Avi te zeggen.”

  In Israël wordt deze vorm van kanker bijna altijd behandeld met conservatieve therapieën zoals chemokuur, bestraling en in hooguitzonderlijke gevallen door middel van een operatie. De laatste jaren is daar medische marihuana bijgekomen.
  De levensverwachting voor patiënten met Glioblastoma is minder dan twee jaar.

  De ziekte werd bij Avi in november 2016 ontdekt nadat hij bewusteloos en bloedend werd aangetroffen in de badkamer van zijn huis. In het Ichilov Ziekenhuis is Tel Aviv werd vastgesteld dat Avi een Grand Mal epileptische aanval had gehad die werd veroorzaakt door een gezwel in de rechter hersenhelft.

  Het was minder dan drie maanden na Avi’s huwelijk met Sarah (niet haar werkelijke naam) en een maand nadat was vastgesteld dat Sarah in verwachting was.

  Wat volgde was een lange periode van onzekerheid nadat Avi was behandeld met een langdurige chemokuur en radiotherapie (bestraling). Iedere drie maanden een MRI onderzoek in Ichilov en iedere keer weer de spanning: blijft de tumor weg?

  Avi kreeg na interventie van zijn dokter ook medische marihuana voorgeschreven iets dat steeds meer patiënten in Israël krijgen voor uiteenlopende medische redenen. Marihuana helpt mee bij het doden van de Gliocellen, ontdekten Spaanse wetenschappers onlangs en het feit dat Avi na twee jaar nog in leven is schrijft hij toe aan de weed die hij iedere dag rookt.

  Een andere factor die zeer waarschijnlijk een rol speelt bij het feit dat Avi niet alleen in leven is maar ook fysisch weinig klachten heeft is naar mijn idee zijn onverwoestbare vechtersspirit en zijn optimisme.

  Prins Avi

  Dat optimisme werd echter vanaf december op de proef gesteld nadat een nieuwe tumor in Avi’s hersenen werd ontdekt. De ontdekking van de tumor werd opnieuw voorafgegaan door twee epileptische aanvallen die Avi troffen in november.

  Wat er vervolgens gebeurde heb ik nog nergens anders aanschouwd. Een aantal familieleden van Avi vormden een Whatsapp groep onder de naam ‘Prins Avi’. Deze groep bevat mensen met een academische en medische achtergrond maar ook mensen die kwaliteiten hebben op andere gebieden.
  Samen begonnen zij een onderzoek naar behandelmogelijkheden over de hele wereld.

  De Engels sprekenden in de groep speurden via Google naar iedere alternatieve behandeling die Avi’s leven zou kunnen redden terwijl anderen contact opnamen met rabbijn Firer. Deze rabbijn, een kabalist, heeft wereldwijd een reputatie opgebouwd als adviseur bij medische behandelingen en wordt ook door medische experts geconsulteerd.

  Na een week werd besloten ook de Israëlische firma Trail Inn Pharma uit Modi’in in te huren voor het vaststellen van een alternatief behandelpad via zogenaamde ‘trials’. Dit zijn behandelmethodes die eerst zijn uitgetest in het laboratorium en daarna worden uitgeprobeerd op mensen met een specifieke ziekte.

  Tegelijkertijd namen leden van de Prins Avi-groep contact op met religieuze organisaties en rabbijnen om hen te verzoeken te bidden voor de volledige genezing van Avi. Duizenden Joden in Israël begonnen vervolgens dagelijkse gebeden voor Avi te zeggen terwijl anderen dagelijks Tehillim (Psalmen) reciteerden.

  Een neef van Avi die ook in de Avi Prins-groep zit, en vijf jaar in New York studeerde, gebruikte zijn contacten om een alternatief behandelpad te vinden in de Verenigde Staten. Dat deed hij onder andere met een onderzoeker die zich had gespecialiseerd in behandeling van kanker. Deze actie resulteerde in contacten met Professor Lasman een Joods Amerikaanse expert op het gebied van glioblastoma. Lasman werd om een zogenaamd e-consult gevraagd.

  Na twee weken publiceerden zowel Trial In Pharma als de onderzoekers in de Prins Avi-groep hun bevindingen.

  Gamma Knife

  De groep besloot in overleg met Avi te kiezen voor een multi front benadering. Dat wil zeggen: meerdere bekende en nieuwe behandelingen die elkaar konden overlappen.

  Op dit punt van de bijna militair getinte actie besloot men zich te richten op bestaande behandelingen met veelbelovende resultaten zoals Gamma Knife en auto-immuun therapie die een aanvulling of vervanging van de conservatieve behandeling konden inhouden.

  Uiteindelijk resulteerde dit in contact met dr. Christopher Duma, een Amerikaanse expert op het gebied van Gamma Knife (GK) behandeling van glioblastoma. Duma geloofd niet meer in het nu al dertig jaar bestaande behandelingspad van chemo en bestraling bij Glioblastoma en heeft patiënten die al meer dan twaalf jaar tumorvrij zijn na behandeling met de Gamma Knife machine.

  Zijn team in het Hoag ziekenhuis in New Port Beach wilde de laatste MRI van Avi hebben en stuurde een link naar een applicatie waarmee de Avi Prins groep de disk met de MRI konden uploaden.

  Een computerexpert binnen de groep slaagde er na enkele vergeefse pogingen in om de MRI naar de andere kant van de oceaan te sturen.

  Binnen twee dagen reageerde dr. Duma met een dramatisch bericht. Nadat hij de MRI had onderzocht was hij tot de conclusie gekomen dat Avi een “ideale patient” was voor Gamma Knife, een behandeling die in Nederland onder andere bij het Anthony van Leeuwenhoekziekenhuis wordt uitgevoerd.

  Duma’s team verzocht om Avi’s volledige medische dossier en gaf telefoonnummers waar een consult en de GK behandeling kon worden aangevraagd.

  De groep moest opnieuw een probleem overkomen. Een gedeelte van het dossier was in het hebreeuws geschreven en moest vertaald worden in het Engels. “Geen probleem”, zei een onderzoeker in de groep die kankertherapieën onderzoekt op dagelijkse basis. Zij was bereid om het moeilijke werk van het vertalen van het dossier uit te voeren.

  Naar Amerika

  Een nieuw probleem kwam om de hoek kijken. Avi was nog nooit in de Verenigde Staten geweest en had een visum nodig, normaal gesproken een procedure van weken.

  “Binnen drie dagen na de opening van een speciale rekening stond het bedrag op de rekening en konden er vliegtickets worden gekocht en verzekeringen worden afgesloten.”

  De neef die in de VS had gestudeerd en gewoond wendde zich op dit punt tot vrienden in het Israëlische consulaat in New York en vroeg hen om hulp om het visum met spoed te bemachtigen. Uiteindelijk werd het visum dezelfde dag afgegeven.

  Dan was er nog een ander probleem. De GK behandeling kostte inclusief de reis- en verblijfskosten 33.000 dollar (130.000 NIS) en dr. Duma had Avi gevraagd om met spoed naar Californië te komen.

  De Prins Avi groep besloot zich te wenden tot de Israëlische organisatie Kaf LeChaim (Levenslijn) voor een geldinzamelingsactie. Avi wilde echter om privacy redenen niet met een foto op de website van Kaf LeChaim komen.

  Daarop besloot de groep om in samenwerking met de organisatie om een actie te starten binnen de famille en Avi’s vriendenkring om de benodigde 130.000 NIS bij elkaar te halen.

  Binnen drie dagen na de opening van een speciale rekening stond het bedrag op de rekening en konden er vliegtickets worden gekocht en verzekeringen worden afgesloten.

  Li’or, een vriend van Avi die tegenwoordig in Los Angeles woont, nam contact op met de Prins Avi-groep en stelde Avi en zijn begeleiders een appartement in zijn villa beschikbaar terwijl hij ook zorgde voor een luxe auto.

  Morgenochtend vliegt Avi naar de VS waar hij de GK behandeling zal ondergaan. Die operatie zonder operatie (de schedel wordt niet geopend) zal naar verwachting Avi’s overlevingskansen met tientallen procenten vergroten.

  Zijn vrouw Sarah blijft met haar nu eenjarige zoontje achter in Israël omdat zij opnieuw in verwachting is en de reis niet meer kan ondernemen.

  De leden van de Prins Avi-groep zeggen allen dat zij realist zijn en zich vasthouden aan een van de voornaamste principes in het Jodendom: Kol Israel areviem zeh b zeh. (Heel Israel is verantwoordelijk voor de ander).

  Over de auteur