fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een Nederlandse avond in Noord-Israël

  Julia - 14 januari 2019

  Ik sta op het balkon van een appartementje in een kibboets vlakbij Rosh Hanikra. Als ik naar links kijk, zie ik de stad Nahariya en heel in de verte Haifa, kijk ik naar rechts dan zie ik de grens met Libanon. Het uitzicht over de Middellandse zee is adembenemend, met de ondergaande zon.

  Plotseling wordt het toch wat frisjes en ik besluit naar binnen te gaan. Het appartement van mijn host is wel erg klein maar supergezellig! Er worden twee dunne matrasjes tevoorschijn getoverd en in woonkamer annex keuken op de grond gelegd. Onze slaapplaats voor vannacht.

  Wat te doen als je een weekje vakantie hebt en low budget door Israël wilt reizen? De goedkoopste optie: liften, couchsurfen? Mijn vriendin en ik besluiten om liftend en lopend door het noorden van Israël te trekken en te couchsurfen.
  Ik besluit dit geweldige idee nog maar even niet met mijn ouders te delen totdat ik heelhuids van dit tripje ben teruggekeerd!
  Couchsurfing is het grootste internationale, op internet gebaseerde gastvrijheidsnetwerk. Op de website van couchsurfing kunnen mensen over de hele wereld een slaapplek in hun huis aanbieden of met andere mensen in contact komen die zelf een slaapplek aanbieden in hun huis. Gasten en hosts betalen elkaar niet, dus de overnachting is geheel gratis! Mijn vriendin heeft de trip gepland en heeft vier couchsurfadressen geregeld bij vier heel verschillende hosts. Ik besluit dit geweldige idee nog maar even niet met mijn ouders in Nederland te delen totdat ik heelhuids van dit tripje ben teruggekeerd!

  Ik word wakker van het zonlicht dat in mijn ogen schijnt, kijk op mijn horloge en ben verbaasd dat het al zo laat is. Ik heb heerlijk geslapen op dat dunne matrasje. Snel maken we ons klaar voor vertrek want we hebben een hele tocht voor de boeg om op ons volgende couchsurfadres te komen.

  Ik hijs mijn backpack op mijn rug en vol goede moed gaan we op weg. Onderweg praten we over onze eerste ervaring met couchsurfen. Onze host, een huisarts werkzaam in Nahariya, was enorm gastvrij.

  We hebben samen met hem gegeten en hij was zeer belangstellend naar ons leven en onze tijd in Israël. Hij vertelde ons ook allerlei interessante weetjes over de omgeving. Hij heeft regelmatig mensen over de vloer omdat hij het leuk vindt om mensen van over de hele wereld te ontmoeten en hen een beetje wegwijs te maken in Israël.

  De beslissing om te gaan couchsurfen was niet alleen een ‘low budget’ beslissing  maar vooral  een keuze om het land ‘echt’ te leren kennen via locals. En dit blijkt ook echt zo te zijn. Zo hebben wij dit althans ervaren bij de mensen bij wie wij te gast waren.
  Tot onze verbazing komen we binnen in een echt Nederlands huis.
  Het was echt bijzonder om een klein kijkje te mogen nemen in het leven van iemand anders. Je ziet hoe mensen wonen en leven, en je hoort verschillende levensverhalen. Daarnaast kom je op de meest bijzondere plekken die je als ‘toerist’ niet zomaar vindt. Een van onze hosts nam ons bijvoorbeeld mee naar een warmwaterbron midden in de natuur die alleen bekend is bij de locals.

  Na een uur lopen in de hitte, besluiten we te gaan liften. Binnen de kortste keren stopt er een auto en kunnen we een heel eind meerijden in de goede richting. We raken aan de praat met de chauffeur. Het blijkt een christen te zijn en hij vertelt over hoe hij zijn leven als christen vormgeeft in Israël. Een onverwacht mooi gesprek dat een gouden randje meegeeft aan deze dag.

  Na een lange dag van liften en lopen, bereiken we ons volgende adres. Tot onze verbazing komen we binnen in een echt Nederlands huis waar een heuse Nederlandse vrouw woont met haar gezin. Geboren en getogen in Nederland, als jonge meid gaan werken in een kibboets, verliefd geworden, getrouwd en nooit meer weggegaan.

  We eten Hollandse kost, spelen Nederlandse spelletjes en kletsen heel veel in het Nederlands. Kortom, een heerlijke Nederlandse avond in het noorden van Israël!

  Klik op de foto’s om te vergroten.

  Over de auteur