fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Irans interne problemen en voorbereiding op oorlog tegen Israël

  Yochanan Visser - 3 januari 2019

  Ziyad Nakhalah, de leider van de Palestijnse terreurbeweging Islamitische Jihad, bevestigde deze week dat Iran een plan heeft om een oorlog op meervoudige fronten tegen Israël te starten.

  In Teheran, waar hij een ontmoeting had met de Iraanse Leider Ayatollah Ali Khamenei en president Hassan Rouhani, vertelde Nakhalah aan Al-Alam TV dat Israël tijdens de volgende confrontatie met “de as van verzet” fronten in zowel het noorden als het zuiden van het land zou zien: “In de volgende confrontatie met de bezetting zal de as van verzet opereren van het noorden naar het zuiden”, zei Nakhalah terwijl hij eraan toevoegde dat “er open kanalen van samenwerking zullen zijn, zonder enige beperking of rode lijnen.”

  “Elke Israëlische aanval zal worden beantwoord met een reactie van de hele as van verzet. Alle krachten zullen eraan deelnemen, omdat ze één enkele as zullen vormen,” pochte de leider van islamitische Jihad terwijl hij de “kwalitatieve ontwikkelingen in de capaciteiten van het Palestijnse verzet” ophemelde.

  Nakhalah onthulde ook dat de “hele as van verzet zal samenwerken” en dat het een “plan heeft om de ‘bezetting’ te bestrijden.” De Palestijnse jihadist liet ook doorschemeren dat het ‘verzetsfront’ nog steeds aanvalstunnels heeft die gebruikt zullen worden in de volgende oorlog tegen Israël. Die tunnels zouden leiden tot de ‘nederlaag van het zionistische project’ en de verdwijning ervan, aldus Nakhalah.

  Voorbereiding op oorlog
  Het bezoek van Nakhalah aan Iran vond plaats nadat hij in Libanon was om Hezbollahleider Hassan Nasralah te ontmoeten, een andere indicatie dat het zogenaamde verzetsfront zich voorbereidt op oorlog tegen Israël.

  Afgelopen maandag beloofde Khamenei de leider van Islamitische Jihad dat de Palestijnse Arabieren uiteindelijk “een regering in Tel Aviv zouden vestigen” en dat met “de genade van Allah de overwinning van het Palestijnse volk in de nabije toekomst zal plaatsvinden”.

  De Iraanse leider voerde zijn oorlogszuchtige retoriek tegen Israël vorig jaar op nadat de Amerikaanse president Donald Trump besloot de deelname van de VS in de nucleaire overeenkomst met Iran te annuleren. Zijn boodschap in alle Twitterberichten die hij de afgelopen 8 maanden schreef, was dat Israël zal verdwijnen door “de genade van het verzet”.

  Problemen
  Door de druk op Israël op te voeren lijkt het regime van Khamenei de aandacht af te leiden van de enorme problemen in de Iraanse samenleving. Demonstraties tegen het islamitische regime gaan onverminderd door. Boeren en gepensioneerden gingen deze week de straten op van Teheran en Mashhad, de op één na grootste stad van Iran, om hun ongenoegen te uiten met het regime.

  De demonstranten zongen leuzen tegen het regime en eisten hun recht op een behoorlijk bestaan op, terwijl ze de regering beschuldigden van repressie. Iraanse boeren eisten dat het regime hen water zou geven en zeiden dat ze bereid zijn om te sterven om hun rechten te krijgen.

  “Dood aan de onderdrukker, vrede zij met de boer die bereid is te sterven om geen vernedering te ondergaan; de overwinning en de dood van deze misleidende regering en de bedrieglijke persoon (Khamenei) komt van God”, zongen de boeren en hun vrouwen.

  Uiteindelijk maakte de Basiij militie van de Iraanse Revolutionaire Garde een gewelddadig einde aan de demonstraties en arresteerde een onbekend aantal boeren en gepensioneerden.

  Iran is al een jaar getuige van toenemende onlusten en grote demonstraties tegen het regime. Daarbij namen vrachtwagenchauffeurs en ondernemers op de grootste markt van Teheran de leiding. Invloedrijke Iraniërs zeggen nu dat er een reële mogelijkheid is dat het politieke systeem in Iran zal instorten.

  Waarschuwingen
  Hassan Khomeini, de kleinzoon van Ayatollah Khomeini, de vader van de Islamitische Revolutie in Iran, zei deze week “dat er geen garantie bestaat dat het islamitische regime zal blijven bestaan indien het geen rekening houdt met een aantal fundamentele problemen die urgente aandacht vereisen.”

  De mogelijke opvolger van Khamenei voegde eraan toe dat “kwesties van verdraagzaamheid, meritocratie, verlichting van repressie en hypocrisie” met spoed moeten worden aangepakt door het regime “voordat het te laat is”.

  Faezeh Hashemi, een voormalig lid van de Majlis (het Iraanse parlement) en dochter van de voormalige Iraanse president Ayatollah Akbar Hashemi Rafsanjani zei in een interview met de krant Mostaghel dat de islamitische ideologie van het regime “volledig is ingestort”.

  “De principes zijn al ingestort. We hebben het nog niet over een fysieke ineenstorting (van het regime), maar ik zie het als een absolute mogelijkheid “, aldus Hashemi.

  De invloedrijke sjiitische geestelijke Mohammad Taqi Mesbah Yazdi gaf deze week verder toe dat het Iranese volk de islamitische leer aan het verlaten is en steeds meer seculier wordt.

  Tijdens een interview met de islamitische krant ‘9 Dag’, aan het einde van december 2018, zei Yazdi, een adviseur van Khamenei, dat de idealen van de islamitische revolutie niet zijn bereikt. Hij legde vervolgens uit dat deze idealen ‘politieke vrijheid, gelijkheid en economische vooruitgang’ omvatten.

  De spirituele leider gaf aan dat hij denkt dat de idealen van de islamitische revolutie alleen zullen materialiseren in de volgende wereld die zal ontstaan na de komst van de Mahdi, de sjiitische Messias die een wereldwijd kalifaat zal vestigen met Bagdad als hoofdstad.

  Angst voor volksopstand
  Iraanse experts beweren nu dat Khamenei zich ervan bewust is dat een meerderheid van de Iraniërs een westerse democratie wil en dat Yazdi gelijk heeft wanneer hij zegt dat de situatie in Iran “kritiek” is.

  Khamenei is echter niet van plan om zijn aandacht te verleggen van de uitbreiding van de Islamitische Revolutie naar de ontberingen van het Iraanse volk en wil eenvoudigweg dat de Iraniërs zijn uitspraken gehoorzamen, aldus een commentator in Iran.

  Het regime lijkt zich inderdaad te realiseren dat het in gevaar is. Deze week werd Instagram, een zeer populair sociaal medium onder de Iraanse bevolking, in de ban gedaan. Andere sociale media zoals WhatsApp waren al eerder verbannen om dezelfde reden dat het regime besloot om Instagram te verbieden: angst voor een volksopstand.

  De interne problemen in Iran zullen waarschijnlijk geen effect hebben op de Iraanse pogingen om  Syrië en Irak te veranderen in satellietstaten en op de voorbereidingen voor de oorlog tegen Israël, tot de val van het regime.

  Irak
  Een voormalig Irakese regeringsfunctionaris gaf op woensdag toe dat Iran probeert Irak over te nemen, toen hij waarschuwde dat de Islamitische Republiek de Soennitische stammen in Irak aan het rekruteren is voor toekomstige actie  tegen de Amerikaanse strijdkrachten in Irak.

  Atheel al-Nujaifi, de voormalige gouverneur van de provincie Ninevé, zei dat de Iraanse regering al een grote hegemonie geniet over de door de sjiieten geleide regering van Irak.

  De nieuwe Irakese regering bestaat voornamelijk uit pro-Iraanse partijen en is pro-Iran en in toenemende mate anti-Amerika.

  Thema

  iran

  Over de auteur