fbpx
 • Lange afstanden worden afgelegd over gladde wegen om olim naar de schuilplaats of de ambassade te brengen.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Van oudjaars- naar nieuwjaarsdrukte

  Koen Carlier - 9 januari 2019

  Toen we de laatste olim (Hebreeuws voor immigranten) brachten op maandag 31 december (zie artikel: Alija gaat door) hadden we gehoopt op een paar dagen rust, maar we hadden het mis. De verzoeken om vooral families te brengen over lange afstanden  – tot meer dan 600 km van Kiev – al vanaf 1 januari verraste ons en bijna elke dag zijn we nu ergens onderweg.

  In het nieuwe jaar zijn het vooral families die geholpen willen worden naar de Israëlische ambassade in Kiev. De winter is koud (temperaturen dalen ‘s nachts vlotjes tot -13 graden) en ook is er redelijk wat sneeuw gevallen de laatste dagen, dus verkiezen de meesten om eerst naar onze schuilplaats te gaan en dan de volgende dag of de dag erna naar de ambassade voor hun interview. Al bijna 5000 personen hebben gebruikgemaakt voor een korte of langere periode van de mogelijkheid om te verblijven in onze schuilplaats. Vooral Nataliya, bijgestaan door vrijwilligster Tanya, doet dit met uiterste zorg!

  Voor de kleine kinderen is het bijna een reisje, mee met papa en mama en soms ook met de grootouders erbij. Deze week waren er drie gezinnen, in totaal negen personen, in de schuilplaats aan tafel bij het avondeten; de jongste een baby van zeven maanden oud en de oudste, Simon, een 86-jarige Holocaustoverlevende. Ze waren twaalf uur onderweg geweest naar de schuilplaats in Kiev.

  Procedure

  Na het eerste interview, en als alle vereiste officiële documenten in orde zijn, moet men nog eens teruggaan naar de ambassade of een consulaat om het uitreisvisum te halen en daarna heeft men nog een aantal maanden de tijd om voorgoed naar Israël te vertrekken.

  Deze morgen kregen we nog een telefoontje van een wanhopig Joods gezin uit het oorlogsgebied in het oosten. Ze waren naar de lokale rabbijn gegaan voor raad en hij adviseerde hen om naar Israël te gaan. ”Maar,” antwoordden ze, ”we hebben daarvoor geen geld en we hebben zelfs nog geen internationale paspoorten!” De rabbijn lachte en zei: ”Bel maar naar dit nummer en jullie zullen daarbij geholpen worden.”

  Hij is getrouw

  Kortom, langetermijnplanning doen we hier niet aan, dag voor dag en stap voor stap. Elke dag heeft genoeg zorgen en problemen om op te lossen! Wat we wel weten: Hij is getrouw, nu en in de toekomst.

  Graag gebed voor alle medewerkers en chauffeurs, die lange ritten maken op soms slechte en gladde wegen. Ook gebed voor de potentiële olim, voor wijsheid in hun beslissingen die een grote impact hebben op hun toekomst.

  Jesaja 62 vers 10 denken we regelmatig aan bij ons werk:

  Ga door, ga door, de poorten door, bereid de weg voor het volk, verhoog, verhoog de gebaande weg, zuiver hem van stenen, steek een banier omhoog boven de volken.

  logo breng de joden thuisSteun onze actie Breng de Joden Thuis. Voor 135 euro kunnen we een Jood uit Oekraïne helpen met vervoer naar de ambassade/consul en daarna naar een van de zes luchthavens in Oekraïne. Elk bedrag is welkom.

   

  De laag sneeuw maakt het lastiger om de vele kilometers af te leggen.

  Lange afstanden worden afgelegd over gladde wegen.

  Enkele chauffeurs met Koen Carlier.

  In bespreking met de verantwoordelijken voor het Joods Agentschap voor het oosten.

  Een Joods gezin dat spoedig alija wil maken.

  Aan tafel in de schuilplaats.

  De 86-jarige Holocaustoverlevende Simon. Hij verlangt ernaar om naar Israël te gaan.

  Over de auteur