fbpx
 • Bouwwerkzaamheden aan het nieuwe hek rond de Gazastrook. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Ondertussen in Gaza

  Yochanan Visser - 8 februari 2019

  Gaza is vrijwel verdwenen uit het nieuws nadat in 2018 de gewelddadigheden vanuit de door Hamas gecontroleerde enclave de berichtgeving over Israёl domineerden. Dat wil echter niet zeggen dat de rust in het zuiden van Israёl is teruggekeerd en dat de situatie in Gaza is verbeterd. Op donderdagmorgen, bijvoorbeeld, werd het zuiden van Israёl opnieuw opgeschrikt door het code rood alarm, toen een raket vanuit Gaza werd afgevuurd op de Eshkolregio nabij Ashkelon.

  Er werd geen schade gemeld en niemand raakte gewond. Het incident toonde echter aan dat er vrijwel niets veranderd is sinds Hamas zich verzoende met het Islamistische regime in Iran en de zogenaamde “Grote Mars van de Terugkeer” begon in maart 2018. De wekelijkse orgie van geweld langs de grens met Israёl in Gaza blijft voortduren en duizenden Arabieren komen nog steeds iedere vrijdag naar het grenshek om stenen, molotovcocktails en handgranaten naar Israёlische soldaten te gooien.

  De ‘demonstranten’ proberen ook om Israёl te binnen te dringen en camoufleren deze infiltratiepogingen door grote hoeveelheden autobanden te verbranden, waarbij dikke zwarte rook ontstaat. Hamas probeert ook nog steeds om branden in zuid Israёl te veroorzaken via de zogenaamde ‘vliegerjihad’, de pogingen om explosieve en licht ontvlambare materialen naar Israёl te brengen via met helium gevulde ballonnen en vliegers. Dat deze tactiek niet werkt momenteel is te wijten aan de winter die tot nu toe al flinke hoeveelheden regenwater in Israёl heeft gebracht. De door Iran gesteunde terreurgroepen in Gaza zijn echter voorzichtig in het gebruik van raketten tegen Israёl nadat over heel 2018 meer dan duizend projectielen op het zuiden van het land werden afgevuurd.

  “Ambtenaren van het Israёlische Ministerie van Defensie hebben gewaarschuwd dat het gezondheidsapparaat in Gaza op instorten staat omdat Hamas prioriteit geeft aan herbewapening en terroristische activiteiten.”

  Gewijzigde strategie

  Het Israёlische leger (IDF) heeft haar strategie voor het beteugelen van het geweld langs de grens met Gaza enigzins gewijzigd sinds eind vorig jaar toen de situatie in Gaza bijna voor een nieuwe oorlog zorgde tussen Hamas en Israёl. De IDF gebruikt nog steeds geweervuur om infiltraties te voorkomen maar de regels voor het openen van vuur zijn enigzins aangepast hetgeen heeft geresulteerd in een scherpe daling van het aantal doden aan Palestijnse kant.

  Israёl is ook begonnen met de aanleg van een nieuw grenshek rondom Gaza en heeft een barriere onder water gebouwd nabij Ashkelon om infiltraties van terroristen via zee te voorkomen. Het nieuwe elektronische hek is zes meter hoog en heeft sensoren en monitors die zelfs het graven van tunnels onder het hek kunnen detecteren. De constructie van het nieuwe hek moet iedere infiltratiepoging zinloos maken omdat het gaat om een barriére van gegalvaniseerd staal die bestendig is tegen vandalisme.

  Israёl is ook gestopt met het toelaten van contante betalingen door Qatar aan Hamas, iets dat voor nieuwe spanningen zorgde in zuidelijk Israёl en de toch al slechte humanitaire situatie in Gaza heeft verergerd. De maatregel werd genomen nadat een IDF-officier als door een wonder een liquidatiepoging ontsnapte toen een sluipschutter van Islamitische Jihad hem in het hoofd wilde schieten. De kogel ketste echter af op de helm van de officier die slechts licht gewond raakte.

  Hamasleider Yahya Sinwar heeft nu naar verluidt voorgesteld dat Egypte, de Verenigde Naties of zelfs de door Fatah-gedomineerde Palestijnse Autoriteit het bestuur over Gaza overnemen van zijn organisatie. Sinwar weigert echter een regeling te treffen waarbij de militaire tak van Hamas, de Izz a-Din al-Qassam brigades, zal worden ontwapend.

  Tekort aan medisch personeel

  Ambtenaren van het Israёlische Ministerie van Defensie hebben nu gewaarschuwd dat het gezondheidsapparaat in Gaza op instorten staat omdat Hamas prioriteit geeft aan herbewapening en terroristische activiteiten. Ongeveer 6.000 Arabieren in Gaza hebben verwondingen die sinds het begin van de gewelddadigheden niet adequaat zijn behandeld rapporteerde het Ministerie. In hetzelfde rapport, dat werd opgesteld op verzoek van het Israёlische veiligheidskabinet, werd melding gemaakt van een exodus van medisch personeel uit Gaza.

  Iedere dokter of andere medische expert die de kans had om weg te gaan uit Gaza is vertrokken, aldus het rapport dat verder meldde dat er een tekort is van 60 procent op benodigde medicijnen. Ziekenhuizen in Gaza hebben hele afdelingen gesloten waardoor patienten met diabetes en carcinomen niet meer kunnen worden behandeld. De auteurs van het Israёlische rapport leggen de schuld in hoofdzaak bij de PA voor de nijpende humanitaire situatie in de Gazastrook. De PA had een bedrag van bijna 42 miljoen dollar moeten overmaken naar Gaza vorig jaar voor het in stand houden van de gezondheidszorg. PA-leider Mahmoud Abbas heeft de betalingen aan Hamas echter stopgezet om de organisatie te straffen voor het laten mislukken van besprekingen over Palestijnse nationale eenheid.

  Iran wil ook een onderhandelingsplek

  Egypte blijft ondertussen proberen om besprekingen over intra-Palestijnse eenheid weer vlot te trekken maar zag zich geconfronteerd met een nieuw obstakel. Het Iraanse filiaal in Gaza, Islamitische Jihad, wil nu ook een plaats aan de onderhandelingstafel krijgen, iets dat tot nieuwe verdeeldheid heeft geleid onder de Palestijnse Arabieren.

  De door Iran getrainde en gefinancierde terreurgroep publiceerde een video van de sluipschutteraanslag op de IDF-officier om duidelijk te maken dat men een serieuze acteur is in het voortdurende drama in zuid-Israёl en Gaza.

  Over de auteur