fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël houdt Palestijnse terreursalarissen in

  Yochanan Visser - 18 februari 2019

  Het Israёlische veiligheidskabinet besloot op zondag om eindelijk een door de Knesset aangenomen wet uit te voeren die een einde moet maken aan de maandelijkse betalingen door de Palestijnse Autoriteit (PA) aan terroristen en hun families die veroordeeld zijn voor aanslagen op Israёlis.

  In een persbericht liet het kabinet weten dat een bedrag van NIS 502,697,000 (119.689 Euro) zou worden ingehouden op de fondsen bestemd voor de PA. Het gaat hierbij om belastinggeld en importheffingen die Israёl inhoudt voor de Palestijnse Autoriteit.

  Moord op Ori Ansbacher

  De maatregel kwam nadat een Palestijnse terrorist uit de omgeving van Hebron op gruwelijke wijze een eind maakte aan het leven van de Israёlische vrouw Ori Ansbacher uit het Joodse dorp Tekoa in Judea. De terrorist, de 29-jarige Arabier Arafat Irfaiya, verkrachtte op 7 februari de 19-jarige Joodse vrouw in een bos nabij het natuurgebied Ein Yael in Jeruzalem waarna hij haar met een mes doodstak.

  Irfaiya werd nauwelijks 24 uur later gearresteerd in een moskee nabij Ramallah en bekende vrijwel meteen dat hij de moord en verkrachting had uitgevoerd. TV beelden van een eerste rechtszitting waarin de terrorist werd voorgeleid leidden tot grote woede onder het Israёlische publiek. Irfaiya glimlachte hooghartig terwijl de officier van justitie de aanklacht voorlas en leek trots te zijn op zijn daden.

  De PA vierde de gruwelijke moord op Ori Ansbacher met de heruitzending van een videoclip waarin een lied was te horen dat ‘Palestijnse’ Arabieren uit “Haifa, Yafo (Tel Aviv), Be’er Sheva, Lod, Ramle, Akko, Tiberias, Nazareth, Galilea en Jeruzalem de strijd met de “Zionistische vijand” zouden winnen. “We hebben de Israёlis een voorproefje gegeven van wat rouw is” zong de Jordaanse Palestijnse zanger Rami Shafiq terwijl hij liet doorschemeren dat Israёl “tien keer” meer terreur zou zien dan tot nu toe het geval is geweest.

  De roep om het invoeren van de doodstraf voor terroristen die Israёlis vermoorden is nu sterk toegenomen. Israёl kent tot nu toe slechts een wet die de doodstraf alleen toepasbaar maakt in het het geval van nazi-oorlogsmisdadigers.

  Reactie PA

  Het inhouden van wat in Israёl “betaling voor moord” gelden wordt genoemd werd door de PA als een daad van “piraterij”  bestempeld. PA woordvoerder Abu Rudeineh beweerde dat de Israёlische maatregel een schending inhield van de Oslo-akkoorden en de protocollen van Parijs, een economisch akkoord tussen de PA en Israёl dat deel uit maakt van die akkoorden.

  Rudeineh kondigde aan dat de maatregel de PA er niet van zou weerhouden om door te gaan met de betalingen aan wat hij “gevangen helden” noemde en zei dat het leiderschap van de PA de komende dagen met tegenmaatregelen zou komen.

  PA premier Rami Hamdallah ging nog een stap verder en beweerde dat Israёl er op uit was om de Palestijnse nationale Autoriteit te vernietigen en zei dat er nu geen geld meer was om Palestijnse ambtenaren te betalen. “Wij zijn klaar voor alle scenario’s wanneer de Israёlische regering de bedreiging inderdaad uitvoert,” zei Hamdallah.

  Eén van die scenario’s is het opzeggen van de coöperatie tussen het Israёlische leger (IDF) en de Palestijnse veiligheidsdiensten en een ander zou kunnen zijn dat de PA een nieuwe opstand tegen de IDF in Samaria en Judea gaat aanmoedigen.

  De IDF en Israёlische veiiligheidsdiensten zoals de Shin Bet hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat inhouding van de fondsen bestemd voor de PA zou kunnen leiden tot een derde Intifada en zelfs het instorten van de het Palestijnse autonome bestuur in de zogenaamde A en B-gebieden in Judea en Samaria.

  Escalatie geweld

  Het nieuws over het inhouden van de PA fondsen werd onmiddellijk gevolgd door een escalatie van geweld langs de Israёlische grens met Gaza dat door Hamas wordt gecontroleerd. Negentien Palestijnse Arabieren en een Israёlische soldaat raakten gewoond tijdens een nieuwe explosie van geweld langs de grens met Gaza in zuid-Israёl.

  De IDF soldaat werd door een  geimproviseerd explosief in het gelaat geraakt en werd zwaar gewond afgevoerd naar een lokaal ziekenhuis. Kort daarna viel de IDF twee Hamasposities in Gaza aan.

  Zoals wij eerder berichtten is de situatie in Gaza zeer explosief nadat de PA bijna alle fondsen die men maandelijks naar Hamas overhevelde begon in te houden. De twee Palestijnse bewegingen leven op voet van oorlog met elkaar nadat herhaalde Egyptische pogingen om tot nationale verzoening te komen mislukten.

  Pogingen om tot een soort overeenstemming (tussen Hamas en Israёl) te komen over het staken van het nu bijna dagelijkse geweld langs de grens met Gaza mislukten eveneens. Waarnemers waarschuwen nu dat de kans op een nieuwe oorlog in Zuid-Israёl met de dag toeneemt.

  Hamas heeft de laatste maand de controle over de grensovergangen met Israёl en Egypte overgenomen van de PA. De terreurbeweging zei dat de overname van de grensovergangen te maken heeft met “veiligheidsoverwegingen” en beweerde dat de PA-functionarissen op de Keren Shalom grensovergang uit eigen beweging waren weggegaan.

  De Keren Shalom grensovergang wordt echter uitsluitend gebruikt voor de levering van goederen aan Gaza en Hamas kan nu zelf bepalen waar die goederen naartoe gaan.

  Over de auteur