fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een mooie les

  Joanne Nihom - 22 februari 2019

  Een mooie les voor ons allen. Ook dierbaar.

  Jair Eisenmann, een vriend van me, deelde dit verhaal met me:

  “Ik zat vanmorgen in een taxi naar het vliegveld Ben Goerion en  de taxichauffeur begon gelijk tegen me te praten. Normaal ben ik niet zo van de gesprekken, maar hij vertelde een bijzonder verhaal.

  De dag ervoor had hij de besnijdenis (brith mila) van zijn kleinzoon bijgewoond. Dit gebeurt op de achtste dag van het leven van een Joods jongetje. Degene die de besnijdenis uitvoerde, de sandek genaamd, was professor Riskin uit het Hadassa-ziekenhuis in Jeruzalem. Zeventien jaar geleden redde hij het leven van zijn dochter, de moeder van de baby. Ze overleefde toen ternauwernood een terroristische aanslag, waarbij ze haar beide benen verloor.

  De moeder vocht terug en was nu voor de tweede keer moeder geworden. De taxichauffeur was trots en blij. Ik was dankbaar dat hij het verhaal met me deelde.

  Waarschijnlijk vertelt hij het aan iedereen die de komende dagen, weken, maanden, misschien wel jaren in zijn taxi zal plaatsnemen. Het zette me aan het denken: het leven kan zo tegen zitten, maar met vechten, diep uit het hart en met volle overtuiging, kom je vanzelf weer mooie dingen tegen.’’

  Deze laatste zin is dubbel bijzonder. Jair en zijn vrouw Tali verloren in 2008 Gilat, hun toen 11-jarige dochtertje. Gilat had een ernstige ziekte en het grootste gedeelte van haar leven bracht ze door in ziekenhuizen. Blij werd ze van theatervoorstellingen die in die tijd af en toe voor de zieke kinderen werden opgevoerd. Even iets anders, even niet aan ziek zijn denken.

  Even iets anders, even niet aan ziek zijn denken.

  Jair en Tali waren intens verdrietig toen ze overleed, maar het gaf hun ook kracht. Ze richtten de stichting Gilat op die er naar streeft zoveel mogelijk theatervoorstellingen in ziekenhuizen te geven voor zieke kinderen. Hun succes is groot.

  Ik herhaal de zin van Jair:

  Het leven kan zo tegen zitten, maar met vechten, diep uit je hart en met volle overtuiging, kom je vanzelf weer mooie dingen tegen.

  Bekijk hier de website van Gilat. Een prachtig, bijzonder en ontroerend initiatief dat jaarlijks veel kinderen fijne momenten bezorgt. Het streven van de stichting is om eind 2020 in alle acht academische kinderziekenhuizen in Nederland voorstellingen te verzorgen.

  Thema

  Over de auteur