fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Het is zo ingewikkeld en ook weer niet

  Joanne Nihom - 4 februari 2019

  Weer voor een paar dagen in Nederland. Het was koud in Israël bij vertrek. Toen ik in Nederland aankwam, was het daar nog kouder.

  Nederland en Israël, Israël en Nederland. Al mijn hele leven zorgen die twee landen voor een innerlijk gevecht. In Nederland ben ik geboren en opgegroeid – liggen mijn ‘roots’, zoals dat zo mooi heet. Israël is mijn thuis, mijn “moederland”.

  In beide landen voel ik me vertrouwd, op mijn plek, maar op verschillende manieren. Het keurige, nette en schone Nederland. Mensen die netjes in de rij staan en elkaar vriendelijk voor laten gaan. Geen getoeter op de weg, weinig geschreeuw. In de winkels is het prijskaartje het prijskaartje.

  Dan het altijd onverwachte Israël. Niets geen keurige rijen, veel getoeter. Een ander voor laten gaan? Als je Israëliërs met elkaar hoort praten, lijkt het alsof ze ruzie hebben. En in winkels onderhandelen over de prijzen is een van de leukste hobby’s.

  Er is nog een groot verschil. Afgelopen week werd ik me daar van bewust toen een in Nederland woonachtige vriend me vroeg wat ik van de situatie in Syrië vond, van de strijdende partijen en of ik niet bang was. Ik was even stil en had geen antwoord. Ik reageerde pas de volgende dag, omdat ik wilde begrijpen waarom ik niet direct een antwoord paraat had.

  Dus concentreer ik me op de positieve dingen en daar zijn er in Israël genoeg van.

  In Israël is er iedere dag wel ‘breaking news’. Het kan om Syrië gaan, om onrust bij de grens met Libanon of Gaza en tussendoor vinden er kleinere en grotere aanslagen plaats. Veel wordt voorkomen. Maar het land is altijd alert. Als je er woont, en dat is voor iemand die hier niet woont wellicht niet te begrijpen, is het onmogelijk om overal dagelijks bij stil te staan.

  Mij lukt het in ieder geval niet, want als ik het wel zou doen, zou mijn leven een onrustige hel worden. Dus concentreer ik me op de positieve dingen en daar zijn er in Israël genoeg van. Ondanks de onrust aan vrijwel alle grenzen, gaat het leven hier gewoon door. Het is een fantastisch land om te wonen en vakantie te vieren. Het  getoeter, geschreeuw, het voordringen en onderhandelen… het vormt de charme van het land.

  Over de auteur