fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël blijft een land van wonderen

  Joanne Nihom - 18 februari 2019

  Terwijl in Nederland de afgelopen dagen het zonnetje scheen, was het in Israël guur winterweer. Vooral waar ik woon, in het noorden van het land. 

  Steeds als ik naar buiten wilde voor een wandeling, al was het maar even, begon het te regenen. Door mijn Nederlandse opvoeding kan ik wel tegen een druppel, maar de regenbuien komen onverwachts, ze zijn hevig en er valt veel. Dit weer zal zich de komende dagen nog voortzetten.

  Voor een land dat snakt naar water is het een wonder, maar het brengt ook ellende met zich mee. De enorme buien zorgen voor veel overlast in het verkeer, hier en daar zijn overstromingen. In sommige delen van het land zorgen zandstormen uit de Sahara voor weinig zicht en ook bij ons zit alles onder het zand.

  Israël blijft een land van wonderen.

  Nog iets noordelijker dan waar ik woon sneeuwt het en de Israëliërs die niet schuilen voor regen en kou zijn daar te vinden. Wat weer zorgt voor files.

  Het goede nieuws is dat het meer van Tiberias, na vele jaren droogte, weer op een veilig waterpeil komt. Lange tijd was het meer Israëls belangrijkste waterreservoir. Vanwege de lage ligging (ruim 200 meter onder zeeniveau), is het een verzamelplek voor het regenwater dat ‘s winters in de omringende bergen valt. Maar door toenemende waterconsumptie, de bevolking wordt steeds groter, en niet genoeg regen, kwam het meer in een gevaarlijke situatie. Dit lijkt nu voorbij. Het meer is bijna 2 cm gestegen.

  De hoeveelheid regen in ons dorp wordt bijgehouden. Men telt van september tot september. Vorig jaar was de totale hoeveelheid tot 17 februari 534 mm, gisteren was dat al 642 mm. De komende dagen blijft het regenen aldus de weersvoorspellingen. Dat is goed nieuws.

  Ik herhaal het maar weer eens even: Israël blijft een land van wonderen.

  Vindt u het leuk om het weer in Israël te volgen, klik dan hier: Weerplaza.

  Thema

  Over de auteur