fbpx
 • - Foto's: Joseph Project
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Onze ‘geringste’ broeders

  Petra van der Zande - 8 februari 2019

  “Voorwaar, Ik zeg u: voor zover u dit voor een van deze geringste broeders van Mij gedaan hebt, hebt u dat voor Mij gedaan.” Mattheus 25:40

  Ook al sterven de mensen in het moderne Israël niet van de honger, toch worstelen velen om het hoofd boven water te houden. Sinds 2000, importeert het “Joseph Project” door Christenen gedoneerde hulpgoederen. Ook ‘Nachamu Nachamu Ami’ stuurt regelmatig een container vanuit Nederland naar Israël. De afgelopen 18 jaar heeft Joseph Project zo’n 600 containers met humanitaire hulpgoederen uit vele landen geïmporteerd.

  Als het vaak frustrerend lange en dure inklaringsproces achter de rug is helpt een team vrijwilligers de container uitladen. De geschonken kleding, schoenen, dekens, medische apparatuur, meubels, beddengoed, luiers, huishoudelijke artikelen en zelfs piano’s worden opgeslagen in de 2000 m2 moderne opslagruimte in de buurt van Beit Shemesh. Via een groeiend nationaal netwerk van lokale centra worden deze ‘zegeningen’ doorgegeven aan zowel Joden, Arabieren, Druzen, en Holocaustoverlevenden. Betrouwbare sociale hulporganisaties hebben contacten met eenoudergezinnen, rehabilitatiecentra, weeshuizen, ziekenhuizen, kerkgenootschappen, scholen, verpleeghuizen en gaarkeukens, om er maar een paar te noemen. De mensen die hulp ontvangen zijn diep onder de indruk van deze praktische uiting van Gods liefde voor hen.

  Een paar jaar geleden ontving Joseph Project een container met gebruikte medische apparatuur van een Amerikaans ziekenhuis. Vanwege de elektronica in de couveuses en operatielampen, werd de container echter niet vrijgegeven en door het maandenlange oponthoud liepen de havenlasten steeds hoger op. “Vernietig de elektronische apparatuur,” adviseerde het ministerie, “en importeer de rest.” Nadat een poging was gedaan de apparatuur aan een ziekenhuis in Bethlehem of Jordanië te schenken op niets uitliep, was het Joseph Project ten einde raad. Israel Flying Aid (IFA), die van de container hoorde, liet de leiding weten dat zij de medische apparatuur heel hard nodig hadden voor hun werk onder de Syrische vluchtelingen. De IDF nam de kosten voor hun rekening, klaarde de container in en leverde het materiaal af bij het veldziekenhuis. De commandant van het “Goede Buren” programma had niets dan lof voor het Joseph Project.

  Door de plotseling gesloten grens met Syrië stonden drie containers met speciale soepmix ook ‘vast’ in de haven. In het kader van Israëlische ‘hasbara’ (het promoten van Israël) besloot Joseph Project een container naar Nigeria en twee naar Marokko te sturen. Eén pallet bevat 800 kg. eiwitrijke soep mix, die o.a. naar gaarkeukens gebracht wordt.

  De organisatie is dankbaar voor nieuwe deuren die, ook op hoog niveau, opengaan. Ook dit jaar hopen zij weer tienduizenden ‘geringste [hulpbehoevende] broeders’ te kunnen zegenen met liefdesgaven die vanuit de hele wereld zijn gezonden.

  Over de auteur