fbpx
 • Fadia Abed-Fatiha, een ervaren verpleegster in het Hadassah ziekenhuis in Jeruzalem.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Verdrietwagen

  7 februari 2019

  We willen allemaal graag verhalen horen over kinderen die herstellen van ernstige ziekten en gelukkig gebeurt dat meestal. Toch zijn er kinderen voor wie er geen geneeskundige oplossingen zijn. Verpleegster Fadia Abed-Fatiha in het Hadassah Ziekenhuis bedacht een manier om tijdens de meest moeilijke momenten in het leven van gezinsleden hulp te bieden zonder de privacy van de familie te schenden.

  Het begon met Lea. Ze was nog maar drie jaar maar was stervende aan kanker. Op de Metta Cohen pediatrische intensive care afdeling was ze verbonden met monitors en slangetjes. “Haar hele leven sliep ze in mijn armen. Waarom kan ik haar nu niet voor de laatste keer vasthouden?” vroeg Lea’s moeder. De ervaren verpleegster Abed-Fatiha op de afdeling maakte Lea los van de bedradingen en slangetjes en legde haar in de armen van haar moeder.

  “In mijn ervaring is niemand een atheïst wanneer hun kind sterft.”

  Een paar dagen later belde Lea’s moeder om Abed-Fatiha te bedanken voor het geschenk dat ze haar gegeven had: de laatste ogenblikken met haar dochter. Dat was het moment dat Abed-Fatiha zich realiseerde dat er meer gedaan moest worden voor ouders die van hun kinderen moeten scheiden. “We doen voor het kind alles wat er mogelijk is, maar we moeten ook alles wat we kunnen, doen voor de ouders,” zei ze.

  Verdrietwagen

  Toen Abed-Fatiha gekozen was om deel te nemen aan een leiderschapscursus aan de Hebreeuwse Universiteit, onderzocht ze de manier waarop ouders in andere ziekenhuizen ondersteund werden. Ze nam kennis van de ‘verdrietwagen’ (‘Grief Cart’) in het Kinderziekenhuis in Toronto. De inhoud ervan voldeed niet aan de cultuur in Israël, dus gebruikte Abed-Fatiha haar ervaring van tientallen jaren en gaf ze ‘een kast op wielen’ van de eigen afdeling een ander doel en maakte haar eigen ‘verdrietwagen’.

  ‘Fadia’s wagen’ is een ladekast op wielen. Ze wilde het vullen met voorwerpen die te maken zouden hebben met de geestelijke kant van het sterven. “Ik ontmoette rabbijnen, imams en priesters om er zeker van te zijn dat alle ouders in Haddassah een manier zouden vinden om met God in verbinding te komen tijdens de laatste uren van het leven van hun kind,” zei Abed-Fatiha. “In mijn ervaring is niemand een atheïst wanneer hun kind sterft.”

  De bovenste la is gevuld met Joodse religieuze zaken, waaronder kleine Psalmboekjes en rode draadjes tegen ‘het boze oog’. De tweede la is gevuld met islamitische gebedsvoorwerpen als een Koran, gebedskralen en een gebedsmatje. In de derde la ligt een christelijk boek met liederen en verhalen waaruit voorgelezen kan worden – in het Hebreeuws, Arabisch of Engels – als de ouders niet weten wat te zeggen tegen hun kind. In de vierde la zitten allemaal geuren.

  Het meestgebruikte voorwerp uit de wagen is een stempelkussen dat voortdurend bijgevuld moet worden: ouders maken een afdruk van de hand of de voet van hun kinderen.
  “Het is een project in ontwikkeling,” zegt Abed-Fatiha. “Ik ben bevoorrecht om familieleden te mogen helpen tijdens de zwaarste momenten in hun levens.”

  Thema

  ziekenhuis

  Over de auteur