fbpx
 • Straatkatten in Tel Aviv worden gevoerd.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De enorme kattenbevolking in Tel Aviv

  Joanne Nihom - 29 maart 2019

  In ons dorp stikt het van de katten. Vele hebben een eigenaar, maar de meeste zijn straatkatten. Als hondenmens begrijp ik katten niet heel goed.

  Sinds anderhalf jaar zijn er twee katten die me geadopteerd hebben en die in en rond mijn huis leven. Het is gezellig, ik geef ze te eten en langzaam maar zeker voel ik zelfs dat we een band krijgen. Maar misschien verbeeld ik me dat.

  In de straten van Tel Aviv gaat het er iets wilder aan toe. Daar wonen zo’n twee miljoen katten. Een groot gedeelte daarvan is wild en heeft geen eigenaar.

  De 45-jarige Dan Tenne, filosoof, woont in Tel Aviv. Hij voert vijftien katten, vaak een aantal keren per dag. “Een druppel op een gloeiende plaat, maar toch, het helpt een beetje,” aldus Dan. Het kost hem zo’n 150 euro per maand aan voer. De meeste heeft hij een naam gegeven, maar soms raakt hij de kluts kwijt. “Nummers zijn makkelijker. Een aantal lijken op elkaar. Dus is er Lulu 1, Lulu 2 en Lulu 3 en Mitzy 1 tot en met 7.”

  Rattenplaag

  Hoe komt het dat er zoveel katten in dit land zijn? In 1930 brachten de Britten katten naar Israël tegen een rattenplaag. Sindsdien is de kattenbevolking enorm gegroeid. Een aantal jaren geleden besloot de Israëlische regering dat er wat moest gebeuren. In 2013 werd 1,5 miljoen dollar uitgegeven om een groot aantal katten te steriliseren.

  “Het hielp een beetje, maar niet echt. Als mensen me katten zien voeren, worden ze vaak boos of schelden me uit. Ik trek me er weinig van aan. Het zegt meer over die mensen dan over mij. Ook denken ze dat ik gek, omdat ik dit doe. Misschien ben ik dat wel, maar op een goede manier,” aldus een lachende Dan.

  Klik hier voor een leuk filmpje over Dan en de katten.

  ’s Avonds laat als Dan de katten voor het laatst die dag voert, maakt hij ook schetsen van ze.

  Thema

  Over de auteur