fbpx
 • Foto: Moshe Malka
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een ervaring om nooit te vergeten

  Joanne Nihom - 8 maart 2019

  Een leerzame tip voor als u in Tel Aviv of Jaffa verblijft. Een avond in het Nalaga’at Centre in Jaffa is een ervaring die al je zintuigen prikkelt.

  Eten in een restaurant waarin je geen hand voor ogen kunt zien en waar blinde obers je de weg wijzen. Een borrel drinken in een bar waar doven en blinden je bedienen. Een theatervoorstelling bijwonen opgevoerd door blinde en dove acteurs of een workshop volgen van een van de acteurs waarbij een gebarentolk je vertelt hoe het is om doof en blind te zijn. De acteurs en obers van Nalaga’at komen van Joodse, christelijke en Arabische huize.

  ‘Ieder mens heeft het recht bij te dragen aan de maatschappij’ is de slogan van Nalaga’at, Ivriet voor ‘raak mij aan’. Het centrum werd in 2002 opgericht om mensen met een beperking werk te geven en een zelfstandig en waardig bestaan. Om hen te leren omgaan met humor, creativiteit en moed.

  “We geloven dat elke beperking kan dienen als artistiek hulpmiddel”, vertelt Oren Yzchaki, directeur van het centrum. “Het acteren of bedienen helpt mensen met een beperking niet alleen zichzelf te ontdekken, maar leert hen ook met elkaar en anderen te communiceren, een bijzondere zoektocht. Ook voor onze gasten is het een ontdekkingsreis. De vanzelfsprekende ‘dingen’ van het leven, zoals horen en zien, krijgen een andere dimensie.”

  Deze ervaring zorgt er ook voor dat het eten anders smaakt.

  Voordat je het restaurant betreedt, maak je je keuze uit het menu. Daarna ga je het pikdonkere restaurant in, begeleid door een blinde ober die je helpt je stoel en tafel te vinden. Het is een bijzondere ervaring om ineens iemand met een beperking te zijn en afhankelijk van een ander. Het is ook wennen dat je echt niets ziet. Even stoeien met mes, vork en/of lepel. Het is een uitdaging om het geserveerde op je bord te vinden. Het maakt niet uit hoe je het nuttigt, want niemand ziet je.

  Deze ervaring zorgt er ook voor dat het eten anders smaakt: lekkerder, intenser, doordat de smaakpapillen helemaal losgaan. De binnenkant van het restaurant zul je nooit zien, want het licht gaat echt niet aan. Afrekenen doe je na afloop, buiten het restaurant.

  Bekijk de website van Nalaga’at voor meer info.

  Thema

  Over de auteur