fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Naar Israël, je nuttig maken en ook nog wat leren

  Joanne Nihom - 18 maart 2019

  “Om half zeven beginnen we, dus het is vroeg opstaan. Eerst worden de vondsten van de vorige dag gewassen, daarna de berg op en aan het werk”, appte Nicole de Vries, een vriendin uit Nederland.

  Ze doet mee aan het vrijwilligersprogramma Masada Expedition van de Universiteit van Tel Aviv: opgravingswerken op Masada.

  “Het is best zwaar. Veel gesjouw met emmers zand, uren op je knieën liggen graven, de enorme hitte, hartstikke vies worden – maar het is zo leuk. Onze groep heeft prachtig glas van de Zeloten gevonden, het zat in een stukje muur. We moesten het er heel voorzichtig uit halen. Zo bijzonder was het.”

  In de ochtenduren wordt er gegraven, ’s middags en vaak ook ’s avonds zijn er colleges die je kunt volgen. Ze zijn voor de studenten van de universiteit en daar mag je bij aanschuiven. “Het gaat over de tijd van Herodes en alles wat met de opgravingen te maken heeft, zoals het registreren ervan. Heel interessant”.

  De colleges worden gegeven in het Engels en vinden plaats in een hostel vlak bij Masada. “Het is bijzonder om, samen met ‘medegravers’ van allerlei nationaliteiten en achtergronden op zoek te zijn naar … tja, dat is dus afwachten en iedere keer een verrassing.”

  Minimum deelname is twee weken en de kosten zijn ongeveer 450 euro per week, inclusief logies en eten. Klik hier voor meer informatie. 

  HotspOts

  Uit de reisgids HotspOts Israël:

  Masada

  Een absolute must. Niet alleen vanwege de unieke geschiedenis van dit fort in de woestijn, maar ook om de fenomenale uitzichten over de Judea-woestijn en de rode bergen van Jordanië. Masada ligt op een enorme rots midden in de woestijn aan de rand van een opgedroogd gedeelte van de Dode Zee.

  “Veel gesjouw met emmers zand, hartstikke vies worden – maar het is zo leuk.”

  Aan Masada is een boeiende geschiedenis verbonden. Ooit was het een buitenpaleis van koning Herodes. Toen in het jaar 70 van de gewone jaartelling Jeruzalem werd verwoest, bezette een groep fanatieke Joden Masada: een vrijwel onneembare vesting. De groep kon zich hier verschansen omdat Masada beschikte over grote bekkens waarin water dat ’s winters uit de bergen kwam, kon worden opgeslagen. Uiteindelijk, na een lange belegering, legden de Romeinen een soort dam aan en werd Masada ingenomen. Maar de bewoners weigerden zich over te geven, ze pleegden voor de inname collectief zelfmoord.

  Vanaf de vesting heb je niet alleen een fantastisch uitzicht, maar ook kun je nog de resten van de kampementen van de Romeinen zien liggen. 

  Masada (aan de Highway 90)
  Tel: 08-6584117

  Thema

  Over de auteur