fbpx
 • Plastic afval op een strand in Israël.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Plasticvervuiling is “probleem in Israël”

  Joanne Nihom - 4 maart 2019

  Israël is een fantastisch land waar veel positiefs over te schrijven is, maar er zijn ook negatieve puntjes. Niet veel, ik geef het toe, maar ze zijn er wel. Zoals het milieubewustzijn van de Israëli.

  Generaliseren is niet goed, maar op dit gebied valt er voor de gemiddelde Israëli nog veel te leren. Afval dat uit auto’s wordt gegooid, plastic afval op de stranden en in de bossen – het verontrust me enorm. Daarom was ik blij verrast op Facebook de pagina Plastic Free Israel tegen te komen. Ik nam via Skype contact op met de initiatiefneemster, de Amerikaanse Stav Friedman, die in Londen woont. Ze bezoekt Israël regelmatig. Haar vader is in Israël geboren en getogen en er woont nog steeds familie.

  “Mijn vader vertelde me altijd hoe bewust de kinderen vroeger in Israël opgroeiden met de natuur. Blijkbaar is dit door de jaren heen verwaterd. Het leven draait nu meer om internet en mobiele telefoons.” Al jaren houdt Stav zich bezig met de natuur en probeert mensen ervan bewust te maken er zuinig mee om te gaan. “Anders is er voor komende generaties geen schone wereld meer.”

  Op het gebied van milieu valt er voor de gemiddelde Israëli nog veel te leren.

  Haar toewijding voor de natuur ontstond in 2008. “Ik meldde me aan voor een project in Costa Rica om zeeschildpadden te beschermen. Daar zag ik wat vervuiling, vooral door plastic, kan doen met dieren en hoe wij, de mensheid, langzaam onze eigen woonplek aan het vernietigen zijn.” Stav besloot haar leven te wijden aan het anderen bewust maken van dit probleem.

  In Engeland studeert ze ‘Climate Change’ met als doel de veranderende planeet beter te begrijpen om haar boodschap vervolgens efficiënt te delen met de wereld. Afgelopen jaar was Stav een aantal maanden in Israël. Daar zag ze hoeveel afval, vooral plastic, er op de stranden ligt. Ze startte de Facebookpagina Plastic Free Israel.

  “Het was zomaar iets wat spontaan bij me opkwam. Op de pagina riep ik mensen op groepen te vormen om stranden schoon te maken. De reacties waren enorm. Al meer dan een jaar zijn er nu groepen, verspreid over het hele land, die samen afval op de stranden verzamelen. Inmiddels is er ook een groep in Jeruzalem. Daar is geen strand, maar wel veel afval, vooral in de bossen. We breiden uit. Steeds meer mensen horen over ons.”

  Als we zo doorgaan zal er meer plastic in de oceanen te vinden zijn dan vis.

  Op haar Facebookpagina schrijft Stav onder andere: “ … Vervuiling, vooral door plastic, is, in een alarmerend tempo, deel van onze planeet aan het worden. De afgelopen tien jaar is er meer plastic geproduceerd dan in de hele vorige eeuw. Ieder jaar wordt meer dan acht miljoen ton plastic in de oceanen gedumpt. In een rapport uit 2015 wordt voorspeld dat dit in 2050 zal zijn verdubbeld. Onderzoekers beweerden afgelopen jaar zelfs dat dit percentage het volgende decennium zal verdrievoudigen. Als we zo doorgaan zal er meer plastic in de oceanen te vinden zijn dan vis. Het is nog niet te laat, we kunnen allemaal meehelpen. Verbeter de wereld, begin bij je zelf. Zeg nee tegen plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik zoals bekers, rietjes, flessen, deksels, tassen, borden, zilverwerk en dergelijke. Zie je ergens afval, raap het op, ook als is het niet van jou …”

  Terug naar Israël. Plastic Free Israël is een succes. “Het is belangrijk dat mensen begrijpen dat we geen organisatie zijn, geen bedrijf of goed doel. We zijn een beweging die draait op een aantal toegewijde vrijwilligers. Het Israëlische balletje is aan het rollen. Onze boodschap is helder. Iedereen kan meedoen, iedereen heeft wel een uurtje over in de week. Het is zo belangrijk. Dit gaat over ons aller toekomst”, besluit Stav.

  Bekijk hier de Facebookpagina Plastic Free Israel.

  Klik op de foto’s om te vergroten.

  Thema

  Over de auteur