fbpx
 • Bloeiende amandelbomen op de Golan Hoogvlakte, 11 februari 2019. - Foto: Maor Kinsbursky/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  President Trump erkent Israelische soevereiniteit over Golan Hoogvlakte

  Yochanan Visser - 25 maart 2019

  Tijdens het Poerimfeest werd bekend dat de Amerikaanse regering van Donald Trump besloten heeft om Israёlische soevereiniteit over de Golan Hoogvlakte te erkennen.

  Trump schreef een bericht op Twitter waarin hij duidelijk maakte dat, na de Amerikaanse erkenning van de Israёlische soevereiniteit over heel Jeruzalem, nu ook de tijd gekomen was om te erkennen dat Israёl het recht had om de Golan Hoogvlakte te annexeren.

  Het bergplateau in Noordoost-Israёl werd in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog op Syriё veroverd, na jarenlange beschietingen van de Israёlische dorpen aan de oostkant van het meer van Galilea. De Golan Hoogvlakte overziet een groot deel van het noorden van Israёl en is van enorme strategische betekenis.

  Geschiedenis van de Golan

  In Bijbelse tijden was de Golan Hoogvlakte (Bashan) al in Israёlische handen na de nederlaag van de Aramese Koning Og. Daarna was het plateau voortdurend het terrein van oorlogen tussen Israёlische koningen en de Arameeёrs die hun hoofdkwartier in Damascus hadden.

  De Golan (zoals men in Israёl de hoogvlakte aanduidt) was onderdeel van het Ottomaanse rijk en maakte geen deel uit van het Britse mandaatgebied over Palestina. Pas nadat de Fransen in 1946 hun mandaat over het gebied beёindigden werd het gebied toegevoegd aan het grondgebied van de nieuw gevormde Syrische Arabische republiek.

  Erkenning door de VS

  De Amerikaanse erkenning van Israёlische soevereiniteit over de Golan Hoogvlakte op dit moment is belangrijk om twee redenen:

  Zelfverdedigingsrecht

  Ten eerste geeft het legitimatie aan het zelfverdedigingsrecht van Israёl bij een eventuele aanval op de Golan vanuit Syriё. Zo’n aanval is niet langer een utopie sinds Iran Syriё heeft veranderd in een satellietstaat en bezig is om zich militair in te graven in het door oorlog verscheurde land.

  Zoals wij eerder berichtten heeft Iran een honderdduizend-man sterke Sjiitische strijdmacht opgericht in Syriё die opereert onder de naam ‘Golan Bevrijdings Brigade’. Deze brigade is zwaar bewapend en wordt voortdurend uitgebreid. Iran is verder bezig om nieuwe raketsilo’s en raketassemblagefaciliteiten in Syriё aan te leggen en heeft Hezbollah belast met het vormen van een terreurgroep die de meer dan 40.000 Israёlische burgers op de Golan Hoogvlakte moet gaan terroriseren.

  Zo’n aanval is niet langer een utopie sinds Iran Syriё heeft veranderd in een satellietstaat.

  Het Israёlische leger (IDF en IAF) heeft honderden aanvallen gepleegd op Iraanse doelen in Syriё over de laatste paar jaar om de militaire opbouw van Iran in het land te stoppen. Dit heeft tot resultaat gehad dat de Islamitische Republiek prioriteit gaf aan het aanleggen van een zogenaamde landbrug om troepen en wapens vanuit Iran via Irak naar Syriё te transporteren.

  Deze landbrug is nu bijna gereed nadat de Iraanse president Hassan Rouhani toestemming kreeg van de Irakese regering om haar Irakese partner Hashd al-Shaabi, de overkoepelende organisatie van Sjiitische milities in Irak die werd opgericht door de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG), het gebied in het noorden van Irak te laten controleren. Hashd al-Shaabi is in feite een filiaal van de IRG en domineert in toenemende mate de politiek die Irak op militair gebied voert.

  De Israёlische regering heeft eerder laten weten dat het de luchtmacht toestemming zal geven om operaties in Irak uit te voeren om de Iraanse militaire opbouw te stoppen, maar dit heeft weinig effect gehad op de Iraanse expansiepolitiek.

  De IDF is wel voortdurend bezig om Hezbollah en de Quds Brigade van de IRG weg te houden van de grens op de Golan. Arabische media berichtten dit weekend dat de IDF acties op Syrisch grondgebied had uitgevoerd, waarschijnlijk met hetzelfde doel.

  De Amerikanen werken nu intensief samen met het Israёlische leger om de Iraanse militaire opbouw in Syriё te stoppen en zullen binnenkort de IRG officieel tot terroristische organisatie bestempelen.

  Israëlische verkiezingen

  Er is nog een andere reden waarom Trump juist op dit moment aankondigde dat hij Israёlische soevereiniteit over de Golan Hoogvlakte erkent.

  De president volgt de verkiezingscampagne in Israёl op de voet en steekt niet onder stoelen of banken wie zijn favoriete kandidaat is voor het premierschap: Premier Benyamin Netanyahu, en niet de nieuwe ster aan het politieke firmament in Israёl: Benny Gantz.

  De erkenning van de Golan als intergraal onderdeel van Israёls grondgebied zo kort voor de parlementsverkiezingen op 9 april is een nieuw succes dat Netanyahu kan toevoegen aan zijn lange lijst van successen op het gebied van de buitenlandse politiek.

  “Net als Haman de vernietiging van het Joodse volk plande, plant Iran nu de vernietiging van de staat Israёl.”

  De laatste verkiezingsonderzoeken laten zien dat de Blauw en Wit partij van Gantz is gezakt en dat de Likoed partij van Netanyahu min of meer stabiel is.

  Netanyahu noemde Trump’s beslissing een “Poerimwonder” en vergeleek de situatie waarin Israёl nu verkeert met de historie van het boek Esther. Net als Haman de vernietiging van het Joodse volk plande, plant Iran nu de vernietiging van de staat Israёl, aldus de premier.

  De Syrische dictator Bashar al-Assad reageerde verbeten op de beslissing van Trump en nam zich voor om de Golan terug te winnen met “alle mogelijke middelen”. Zijn bondgenoten Iran en Rusland waren al even verontwaardigd over beslissing van Trump en beweerden dat de erkenning van soevereiniteit van Israël over de Golan een “schending” inhield van VN resoluties.

  Dictator Recep Tayyip Erdogan van Turkije ging nog het verst in zijn kritiek op Trump en beweerde dat de beslissing het Midden-Oosten op de rand van een “nieuwe crisis” had gebracht.

  Thema

  Over de auteur