fbpx
 • Premier Netanyahu spreekt op een partijbijeenkomst, 4 maart 2019. - Foto: Aharon Krohn/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Twijfel over aanklachten tegen Netanyahu

  Yochanan Visser - 5 maart 2019

  Afgelopen woensdag vond er een nieuw drama plaats in Israël toen de Israëlische procureur-generaal Avichai Mandelblit bekend maakte dat hij voornemens was om premier Benjamin Netanyahu aan te klagen wegens vermeende corruptie en ‘schendingen van vertrouwen’.

  De aankondiging, minder dan zes weken voor de Israëlische parlementsverkiezingen, was ongekend in het politieke systeem in de Joodse staat en zal waarschijnlijk grote gevolgen hebben voor de uitkomst van deze verkiezingen. Netanyahu krijgt een wettelijke gelegenheid om de aanklachten te weerleggen, maar deze hoorzitting zal pas maanden na 9 april, de datum van de verkiezingen, plaatsvinden.

  Het wekte dan ook geen verwondering dat de premier, andere politici en vele commentatoren Mandelblit beschuldigden van inmenging in de verkiezingen en van het bezwijken onder de druk van linkse activisten en de media in Israël. Die activisten hebben meer dan een jaar lang betogingen gehouden voor het huis van Mandelblit en achtervolgden hem zelfs tot in zijn synagoge in Petach Tiqva waar hij lid van een orthodoxe gemeente is.

  De aanklachten

  Er zijn drie verschillende aanklachten die worden aangeduid als ‘zaak 1.000’, ‘zaak 2.000’ en ‘zaak 4.000’. In alle drie de gevallen lijkt het bewijsmateriaal verre van overtuigend en juridische experts hebben al scherpe kritiek geuit op Mandelblit, die vroeger deel uit maakte van Netanyahu’s staf.

  Professor Avraham Bell van de Bar Ilan Universiteit schreef een uitgebreid artikel voor Tablet Magazine waarin hij de vloer aanveegde met de aanklachten en met Mandelblit. Bell, een expert op het gebied van de Israëlische en internationale wetgeving, schreef dat wanneer de legale theorieën van Mandelblit de wet zouden worden in Israël dat dan “een aanzienlijk deel van het democratische leven via de politieverhoorkamers zou gaan.”

  In alle drie de gevallen lijkt het bewijsmateriaal verre van overtuigend,

  Het gaat hierbij om de beschuldiging dat Netanyahu in twee gevallen probeerde om de negatieve berichtgeving over hem te verminderen door in gesprek te gaan met uitgevers en de eigenaren van nieuwssites. Bell vreest dat, wanneer Netanyahu inderdaad in staat van beschuldiging wordt gesteld, dan het politieke leven in Israël zal worden gedomineerd door politieverhoren en dat de politie de bevoegdheid krijgt om interacties tussen de media en politici onder haar supervisie te brengen.

  De bekende Amerikaanse juridische expert Alan Dershowitz – een aanhanger van de voormalige president Obama en lid van de Democratische Partij in de V.S. – is het met Bell eens. De criminele aanklachten tegen de premier ontberen iedere legale substantie, vindt Dershowitz, die verder waarschuwde dat de relaties tussen media en politici, evenals relaties tussen politici en uitgevers, te genuanceerd, subtiel en complex zijn om onderwerp te zijn van de “zware hand van het strafrecht”.

  Redacteuren van nieuwsshows die een onevenredig deel van de nieuwsjournaals zouden besteden aan reportages over een specifieke lijsttrekker zouden strafrechtelijk vervolgd kunnen worden wanneer Mandelblit de aanklacht tegen Netanyahu zou doorzetten. Dershowitz publiceerde op maandag een blog waarin hij Mandelblit opnieuw de oren waste over de gevaarlijke implicaties van zijn beslissing voor democratie en de persvrijheid in Israël.

  De andere zaak tegen Netanyahu gaat over sigaren, champagne en andere goederen die hem cadeau werden gedaan door zijn vriend Arnon Milchan tijdens de jaren dat hij premier is. Dezelfde Milchan gaf echter ook dergelijke cadeaus aan andere Israëlische politici en leiders en Bell merkte terecht op dat er geen strafrechtelijke onderzoeken lopen tegen deze politici.

  De strategie van links

  De onlangs opgerichte partij Blauw en Wit van de ex-stafchef van de IDF Benny Gantz en voormalig TV presentator Yair Lapid heeft door Mandelblits actie nu een flinke sprong gemaakt in de peilingen. De partij die algemeen als ‘centrum links’ wordt aangeduid, staat nu op 40 zetels – tien meer dan de Likoed partij van Netanyahu.

  Vele Israëli’s zijn er echter van overtuigd dat het drama vorige week woensdag was opgezet.

  De fusie tussen Ganz’ Israel Veerkracht partij en Yes Atid (Er Is Toekomst partij) van Lapid werd algemeen gezien als een uiterste poging van het linkse kamp om na vele jaren afwezigheid weer een regering te vormen. Het linkse kamp in Israël is al jaren slinkend en de aanwezigheid van de ex-Likoed politicus Moshe ‘Boogie’ Ya’alon en Yoaz Hendel, een voormalige assistent van Netanyahu, in de partij van Ganz moet er voor zorgen dat er stemmen worden gewonnen in het rechtse kamp.

  Vele Israëli’s zijn er echter van overtuigd dat het drama vorige week woensdag was opgezet om Netanyahu ten val te brengen omdat links dat niet kan doen via de stembus. De woede over dit ‘plot’ is groot in het rechtse kamp en zou wel eens als een boemerangeffect kunnen werken op 9 april.

  Media

  Een meerderheid van het Israëlische publiek is zich bewust van het feit dat de mainstream media in grote meerderheid worden gedomineerd door de linkse elite en dat er sprake is van een voortdurende campagne tegen de premier.

  Tijdens de vorige verkiezingen in 2015 probeerden de media ook om via negatieve berichtgeving over Netanyahu en overdadige aandacht voor de nu opgeheven linkse Zionistische Unie de publieke opinie te beïnvloeden. Dat plot mislukte echter omdat Likoed de sociale media – uiterst populair in Israël – gebruikte om een lange lijst met prestaties van Netanyahu’s regering te distribueren. Hetzelfde zou nu ook kunnen gebeuren.

  Prestaties

  De premier is zich klaarblijkelijk goed bewust van wat er onder zijn aanhang leeft en bracht tijdens een TV-toespraak recente successen in de internationale politieke arena ter sprake, voordat hij overging tot het bekritiseren van de aanklachten tegen hem.

  Netanyahu is uiterst populair in de VS en is er in geslaagd om met talloze landen, waaronder Arabische, relaties aan te knopen. Een andere prestatie is de voortdurende groei van de Israëlische economie en het feit dat Israël er in is geslaagd om de Iraanse opmars in Syrië tot staan te brengen.

  Netanyahu gebruikte vorige week opnieuw zijn lange persoonlijke relatie met president Poetin om vrijheid van handelen tegen Iran te garanderen in Syrië. De Russische president gaf naar verluidt de premier opnieuw groen licht om Iran aan te pakken.

  Thema

  Over de auteur