fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Van Ethiopië naar Israël

  Joanne Nihom - 25 maart 2019

  Een tip voor als u in het noorden van Israël bent!

  ‘Net als de teugels een paard leiden, bepaalt cultuur het leven van een mens.’ – Ethiopisch spreekwoord

  In kibboets Evron, vlak bij Naharya, aan een stille weg, staat het huis van de Ethiopische Yonie Skiba. Naast haar huis staat een Gojo, een traditioneel Ethiopisch huis. Hier ontvangt Yonie haar gasten.

  De bijeenkomst begint met de traditionele koffieceremonie. Ze vertelt over haar leven in Ethiopië, over de vlucht van haar familie naar Israël en hoe ze leerde leven in een totaal nieuw land. Over verschillende culturen en gewoonten, de plaats van de vrouw in het gezin in Ethiopië en in Israël en nog veel meer. De jurk die Yonie droeg toen ze de lange reis naar Israël maakte, hangt in de Gojo en is de getuige van een bijzonder leven.

  Yonie vraagt om van tevoren te laten weten dat je komt. Ze ontvangt vanaf tien personen. Het is ook mogelijk een Ethiopische maaltijd te bestellen. Heerlijk en bijzonder eten en anders dan ‘wij’ gewend zijn.

  “Mijn ouders en grootouders droomden van Jeruzalem, dat ze die plaats ooit zouden zien. Het is mijn ouders gelukt en ik voel het als mijn plicht in mijn verhalen mijn familie door te laten leven.”

  Alleen op afspraak:

  Yonie 00972 – 52 2360959
  Of via westgalil.org.il, 00972 – 4 6015533

  Thema

  Over de auteur