fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Zomaar een ontmoeting

  Joanne Nihom - 22 maart 2019

  Vier jaar geleden nam Suzanne Tamar Dekel ontslag bij haar goedbetaalde, maar super stressvolle hightech baan. Ze zat er helemaal doorheen.

  “Mijn zoontje van een paar maanden oud was constant ziek en vroeg extra zorg. Mijn oudste dochter zat niet lekker in haar vel. Het was te veel. Naast iedereen weer op de rit krijgen, was het ook de tijd om iets te gaan doen waar ik zelf energie van zou krijgen. Via Pinterest kwam ik ‘ecoprinten’ tegen. Nu, vier jaar later is dit mijn werk, mijn passie en valt alles op zijn plek. “

  Bij ecoprinten verbind je de pigmenten uit bladeren met natuurlijke stoffen zoals katoen, zijde, en wol. Dus wat achterblijft is een (hopelijk) perfecte print van dat blad op textiel. Dit combineert Suzanne met natuurlijke verfstoffen, op de manier waarop men ‘vroeger’ (tot 1850) textiel verfde. Ooit ging dat met meekrap voor rood, indigo voor blauw en cochinille, een klein insectje uit Mexico, voor fuchsia en paars.

  “Het uitzoeken van al die oude processen, het voorbereiden van de stof met metaalzouten, het zachtjes laten pruttelen van pannetjes met stukjes bast of wortels – het is een heerlijke ontspanning en brengt me tot rust. Het is zo heerlijk om ‘s ochtends een wandeling te maken op zoek naar de juiste bomen in het bos achter het huis. Het onderdeel zijn van een al eeuwenoude traditie, van kleding verven zoals ze dat in het oude testament deden, daar kan ik geen genoeg van krijgen. Ik sta eens per week op vrijdag op de designersmarkt in Jeruzalem, met mijn sjaals, armbandjes, en datgene waar ik op dat moment mee bezig ben. Dat is het moment waarop ik nieuwe mensen ontmoet, en waar ik die connectie vind met mensen die mijn enthousiasme met het hunne begroeten. Wat ik in de toekomst zie? Veel nieuwe projecten, groter, gecombineerd met andere textieltechnieken zoals zeefdrukken, mijn eigen verfplanten verbouwen, lesgeven – er kan nog zo veel.”

  Bekijk hier de website van Suzanne Tamar Dekel.

  Thema

  Over de auteur