fbpx
 • Een foto die door de Israëlische maanlander werd gemaakt van de aarde, op weg naar de maan. - Foto: SpaceIL
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Bijna op de maan

  Yochanan Visser - 8 april 2019

  Israëls eerste ruimteschip Beresjiet (vernoemd naar het eerste woord in het boek Genesis) zal op 11 april landen op de donkere kant van de maan, iets dat niet eerder is voorgekomen.

  De maanlanding zal naar verwachting plaats vinden rond elf uur ’s ochtends en de Beresjiet is al in een baan rond de maan gebracht.

  De maanlanding komt twee dagen na de parlementsverkiezingen in Israёl maar kan niet als een prestatie van de regering Netanyahu worden gebruikt in de huidige campagne omdat het een privéproject is van een aantal Israёlische bedrijven en Joodse donoren.

  De Beresjiet – een project van Israel Aerospace Industries en Space IL- werd op 22 februari jl. samen met twee Amerikaanse en Indonesische satelieten op een Falcon 9 raket gemonteerd en vanaf de NASA-basis Cape Canaveral gelanceerd. Het Israёlische ruimteschip heeft een reis van 6,5 miljoen kilometer afgelegd omdat het voordat het naar de maan vloog eerst in steeds grotere cirkels om de aarde heeft bewogen tot het de zwaartekracht van de aarde kon ontsnappen om in een baan rond de maan te komen.

  De controlekamer in Yehud berichtte het afgelopen weekend dat de Beresjiet al op een afstand van 470 kilometer van de maan was gekomen en dat men de motoren van het ruimteschip had gebruikt om in een “excellente” baan te komen die de landing mogelijk moet maken.

  Tijdens de manoeuvres die het ruimteschip dichter bij de maan moest brengen maakte de Beresjiet historische foto’s van de maan met de aarde op de achtergrond.

  De motoren van de Beresjiet werkten voor 271 seconden om het ruimteschip af te remmen ter voorbereiding op de landing op 11 april. Wanneer alles goed gaat zal Israёl het zevende land ter wereld worden dat een ruimteschip naar de maan heeft gebracht en het eerste land dat de landing uitvoert op de donkere kant van de maan.

  Dit bracht ruimtevaart enthousiastelingen in Israёl er toe om het aloude Pink Floyd lied “See you at the dark side of the moon” via sociale media te verspreiden.

  Israel Aerospace Industries en SpaceIL gebruikten speciale software die het ruimteschip zonder inmenging van de controlekamer in een baan rond de maan bracht.

  De landing is op 11 februari live te volgen op de website van SpaceIL. De non-profit organisatie werd opgericht door drie jonge Israёlische ingenieurs die een zogenaamd “Apollo-effect” te weeg willen brengen in de Israёlische maatschappij. Dit effect moet jongeren er toe aanzetten om technologie en ruimtewetenschap te gaan studeren.

  De ontwikkeling van het ruimteschip, dat slechts 600 kilo weegt, nam acht jaar in beslag en het Israёlische Ruimtevaart Agentschap ISA nam deel aan deze ontwikkeling.

  Tijdens de lange reis naar de maan voerde het controlecentrum in Yehud een aantal tests uit die tot doel hadden om de motoren uit te proberen en om de landing voor te bereiden.

  De Beresjiet zal na het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek op de maan blijven en heeft een aantal Israёlische symbolen aan boord zoals de blauw witte vlag met de ster van David die rond het ruimteschip zal worden geplaatst.

  Het is de tweede keer dat Israёl in de ban is van een nationale ruimtevaartmissie. In februari 2003 op het hoogtepunt van de Tweede Intifada, de oorlog die PLO-leider Yasser Arafat begon in september 2000, was de voormalige ster-piloot van de IAF, Ilan Ramon, lid van de bemanning van het Amerikaanse ruimteschip Columbia.

  De Columbia explodeerde tot verbijstering en ontzetting van het Israёlische publiek toen het ruimteschip de dampkring van de aarde binnenvloog minuten voor de landing op Cape Canaveral.

  Ramon was ook betrokken bij de zeer gewaagde IAF actie “Opera” die de Iraakse kernreactor in Osirak, Irak verwoestte op 7 juni 1981 en was één van de beste gevechtspiloten die Israёl ooit kende.

  Zijn zoon Asaf kwam in 2009 om het leven toen zijn toen zijn F-16 neerstortte tijdens een trainigsvlucht. Ramon’s vrouw Rona overleed in 2019 aan kanker en kreeg vorige week postuum de Israёl prijs voor levenslange prestaties nadat zij na de dood van haar man zich volledig inzette voor de jeugs in Israёl.

  Thema

  ruimtevaart

  Over de auteur