fbpx
 • Israëlische premier Netanyahu met Jared Kushner (VS), juni 2018. - Foto: Matty Stern/U.S. Embassy Jerusalem
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  De EU ondermijnt Trumps opkomende vredesinitiatief

  Yochanan Visser - 25 april 2019

  De Amerikaanse president Donald Trump is van plan om zijn langverwachte voorstel voor het oplossen van het nu honderd jaar oude Palestijnse Israëlische conflict in juni vrij te geven.

  De publicatie van het plan, dat eerder door Trump de ‘deal van de eeuw’ werd genoemd, werd keer op keer uitgesteld vanwege Palestijnse oppositie en de gespannen situatie in het Midden-Oosten. Het plan werd opgesteld na talloze consultaties met de Israëlische regering en leiders van de belangrijkste Arabische staten, waaronder Egypte en Saoedi Arabië.

  Onderzoek

  Deze besprekingen werden geleid door Jared Kushner, de joodse schoonzoon van Trump en zijn speciale afgezant voor Israël, en Jason Greenblatt, de Amerikaanse afgezant voor het Midden-Oosten. Kushner lichtte een tipje van de sluier over het vredesplan op tijdens een conferentie in New York waar hij zei dat het Amerikaanse team alle mislukkingen van vorige vredesprocessen had onderzocht en tot de conclusie was gekomen dat oude voorstellen niet zouden werken.

  “Ik denk dat wanneer mensen focussen op de oude traditionele gesprekspunten we nooit progressie zullen boeken”, zei Kushner. Deze opmerking werd in Israël geïnterpreteerd als het einde van de, vooral in Europa populaire, ‘Twee Staten Oplossing’.

  Nieuwe benadering

  Kushner zei dat wat zijn team zou gaan voorstellen iets geheel anders zou zijn en maakte duidelijk dat de Amerikanen denken dat een ‘bottom-up‘-benadering beter zou werken en de levens van Palestijnse Arabieren drastisch zou kunnen verbeteren. De Amerikaanse bemiddelaar sprak over een “businessplan voor de hele regio” en zei dat zijn benadering tot gevolg zou kunnen hebben dat er meer geïnvesteerd zou gaan worden in de gebieden onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit.

  Kushner maakte ook duidelijk dat Israëls veiligheid centraal staat in het plan, maar dat beide zijden “moeilijke compromissen” zouden moeten maken. “Laten we zien of leiders van beide zijden de moed hebben om progressie te boeken”, zei Kushner aan het eind van zijn betoog.

  De Palestijnse respons

  Wanneer we nu kijken naar wat Palestijnse leiders, zoals PA-leider Mahmoud Abbas, hebben gezegd over het plan van Trump dan is er weinig redden tot optimisme. Abbas heeft Trump vervloekt en noemde het plan de “klap van de eeuw”. Abbas beweerde later dat het plan een complot was tegen de Palestijnse Arabieren en nam zich voor om onder geen beding te onderhandelen over het plan.

  “Laten we zien of leiders van beide zijden de moed hebben om progressie te boeken.”

  Arabische staten, in het bijzonder Saoedi-Arabië, hebben al druk uitgeoefend op de PA om open te staan voor het plan, maar Abbas wil daar niets van weten en dreigde herhaaldelijk om iedere samenwerking met Israël te staken.

  Hamas-leider Ishmail Haniyeh noemde het plan “klinisch dood” al voor het gepubliceerd zou worden. De Hamas-leider zei eerder dat de Palestijnse Arabieren nooit de “opslurpende” Zionistische regering zou erkennen en dat de Jihad tegen Israël onverminderd zou doorgaan.

  Annexatie

  De aanstaande nieuwe Israëlische regering van premier Benjamin Netanyahu zal naar verwachting de zogenaamde C-gebieden onder de Oslo Akkoorden gaan annexeren. Deze gebieden omvatten alle Joodse dorpen en steden in Judea en Samaria en slechts tien procent van de Palestijnse Arabieren woont in de C-gebieden.

  Vlak voor de Israëlische parlementsverkiezingen op 9 april jl. maakte premier Netanyahu bekend dat hij open stond voor het idee van annexatie van de C-gebieden die onder de Oslo-akkoorden werden toegewezen aan Israël. Netanyahu’s opmerking leidde tot woede onder de Palestijnse leiders en tot afkeuring van de Europese Unie. De regering Trump bleef echter stil en dit zou een indicatie kunnen zijn dat de Amerikaanse regering niet langer tegen annexatie van delen van Judea en Samaria is.

  Invloed Europese Unie

  De EU helpt de PA al geruime tijd bij een sluipende annexatie van delen van de C-gebieden door massief geld te pompen in allerlei projecten die feiten op de grond moeten creëren in Judea en Samaria.

  De politiek van de EU ten opzichte van de PA en de C-gebieden heeft geleid tot de illegale confiscatie van bijna 1.000 are land in Judea en Samaria en de aanleg van 573 toegangswegen. De EU financierde verder de constructie van 2.000 illegale prefab woningen, honderden waterputten en tientallen waterreservoirs in Judea en Samaria.

  Deze activiteiten maken in feite deel uit van het plan van de PA voor de unilaterale oprichting van een Palestijnse staat, een plan dat in werking trad in 2009.

  Wetten

  De EU zegt dat men de Palestijnen helpt bij de ontginning van land en bij “agricultuur” in het C-gebied. De Europese Unie zal echter ongetwijfeld op de hoogte zijn van de wetten die worden toegepast in Judea en Samaria.

  De EU helpt de PA al geruime tijd bij een sluipende annexatie.

  Wanneer het gaat om het eigenaarschap van gronden zeggen deze wetten – sommigen werden ingevoerd tijdens de Ottomaanse bezetting van Judea en Samaria – dat onbewerkte gronden worden aangemerkt als staatsland. Wanneer nu echter een privépersoon een perceel land een aantal jaren bewerkt, verandert de situatie en kan de persoon in kwestie het land claimen.

  De EU heeft openlijk erkend dat men samenwerkt met de PA om feiten op de grond te creëren in Judea en Samaria. “Deze projecten assisteren Palestijnse boeren en helpen mee om feiten op de grond te creëren”, zei John Gatt-Ruter, de EU-ambassadeur bij de PA in 2015.

  Waarnemers in Israël waarschuwen nu voor een nieuwe Intifada wanneer Trump zijn vredesinitiatief zal publiceren. Dit is waarschijnlijk de reden dat de Amerikanen hebben besloten om het plan pas na Ramadan te publiceren. De islamitische vastenmaand is traditiegetrouw al een periode waarin de Palestijnse Arabieren het geweld tegen Israël opvoeren.

  Thema

  Over de auteur