fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Feest in de woestijn

  Joanne Nihom - 1 april 2019

  Rijd je door het zuidelijk deel van Israël, dat veelal bestaat uit woestijn, dan blijf je je verwonderen over hoeveel landbouw en wijngaarden je overal ziet. Wat de mens daar voor wonderen verricht. Onvruchtbare, rotsachtige grond, temperaturen van boven de veertig graden, vrijwel geen water en toch lukt het.

  Het komt echter niet vanzelf. Het Joods Nationaal Fonds helpt waar mogelijk een handje, of eigenlijk een hand. Zo werd afgelopen maand in Mitspe Ramon het Koning Willem Alexander waterreservoir officieel geopend.

  Het reservoir is al een tijdje in werking en recyclet water uit het dorp voor landbouw en plantages in de omgeving. De resultaten zijn ongelofelijk. Midden in de middle of nowhere herrijzen druiven- en olijfplantages. De vrouw van burgemeester Maron van Mitspe Ramon heeft haar eigen olijfgaarde: “Vijftien jaar geleden stond hier geen enkele boom, nu hebben wij hier zo’n tweeduizend bomen met een geweldige oogst en dat dankzij het JNF.”

  Nederlandse donateurs

  Het waterreservoir kwam tot stand door Nederlandse donateurs van het JNF, waaronder de negentigjarige Puck Aronson uit Hulst. “Fantastisch dat  onze koning zijn naam aan dit project heeft gegeven, dat geeft aan hoe belangrijk het is. Mijn man overleed vlak voor ons zestigjarig huwelijk. Het geld dat we wilden besteden aan het feest, heb ik aan het dit project gegeven, zo blijft mijn man voortleven in zijn geliefde land.”

  Een opening heeft altijd een officieel tintje en vond daarom plaats in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur in Israël, de heer Beschoor Plug, voorzitter van het JNF Moshe Kon, directeur Freddie Rosenberg van het JNF en vele belangstellenden. Ook JNF-medewerkster Barbara Flesschedrager was aanwezig. Ze was diep geroerd: “Met dit prachtige reservoir verwezenlijkt het JNF de droom van Ben Goerion, de eerste premier van Israël, dat de woestijn zal bloeien.”

  “Zo blijft mijn man voortleven in zijn geliefde land.”

  Ter afsluiting van de ceremonie plantte de Nederlandse ambassadeur de tweehonderdste boom in een park vlakbij het waterreservoir,  dat – ook door het JNF – is aangelegd ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Het was hard werken voor de ambassadeur want de grond is hard en stug, maar het lukte.

  Water en de woestijn …  twee wonderen. Water in de woestijn … een groot wonder. Het Koning Willem Alexander waterreservoir een nog groter wonder.

  Wonderen bestaan, het JNF laat dit keer op keer zien.

  Thema

  Over de auteur