fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Het eerste station in Jeruzalem

  Julia - 16 april 2019
  Vrolijke muziek komt mij vanuit de verte tegemoet. Nieuwsgierig geworden loop ik snel door om te kijken wat er gaande is. Dan zie ik een groep mensen ritmisch bewegen. Ze volgen de aanwijzingen van de lerares. Het is bijna shabbat en tijd voor een lesje volksdansen. Het enthousiasme van de lerares werkt aanstekelijk. Er sluiten zich steeds meer mensen aan bij de groep. Het is leuk om te zien dat het niet uitmaakt of de dans perfect wordt uitgevoerd. In de maat of uit de maat, kleine pasjes of met grote zwaaien, iedereen heeft plezier. En degenen die niet meedansen, klappen en zingen vrolijk mee. Het is de perfecte plek om samen te komen, midden op het oude treinstation, oftewel ‘HaTachana HaRishona’ (het eerste station).

  Het historische station ligt vlakbij de German Colony, op loopafstand van de oude stad. Vroeger was het station onderdeel van de Jaffa-Tel Aviv/Jeruzalem spoorlijn. De spoorlijn werd in 1892 in gebruik genomen. De allereerste trein arriveerde op 26 september 1892 op het station. De rit van Jaffa naar Jeruzalem duurde ongeveer drie uur en was erg populair bij de reizigers. De stationsgebouwen werden gebouwd tijdens de Ottomaanse periode. Op 14 augustus 1998 vertrok de laatste trein van het station en op 15 augustus 1998 werd het station gesloten. In de periode die volgde, raakte het station steeds meer in verval en werd het een plek waar je beter niet kon komen. Uiteindelijk werd er besloten om het station te renoveren. Het huidige stationsgebouw is ontworpen op basis van een prototype van treinstations die in dezelfde periode door de Ottomaanse autoriteiten werden gebouwd. De oude treinrails zijn blijven liggen. Het oude station werd in mei 2013 heropend als ‘HaTachana HaRishona’.

  Het is een open plek voor iedereen, een centrum van tolerantie, wederzijds luisteren en liefde.

  Ik wend mijn hoofd af van de dansende mensen en kijk om mij heen. De renovatie van het station is erg geslaagd. Het stationsgebouw is prachtig en heeft mooie raampartijen. Je krijgt een goede indruk van hoe het er vroeger moet hebben uitgezien. In het stationsgebouw bevinden zich nu een aantal gezellige restaurantjes. Verder zijn er op het station wat winkels te vinden en er staan grappige karretjes die worden verhuurd aan mensen die vaak bijzondere dingen maken die ze op deze manier onder de aandacht van het publiek willen brengen. Tassen, sieraden, sandalen, kleding, hoeden, keramiek, enz. Ook voor de kinderen is er van alles te beleven. Er staat zelfs een grote draaimolen! Ik kijk weer naar de dansende mensen die nu een grote cirkel vormen rondom een groot hart.

  Het grote hart wordt ook wel het hart van Jeruzalem genoemd, het grootste hart in het Midden-Oosten. Het is ontworpen door de artiest Jaca Winograd. Het idee achter het grote hart is dat het ‘eerste station’ een plek is waar de liefde wordt gevierd. Het is een open plek voor iedereen, een centrum van tolerantie, wederzijds luisteren en liefde.

  Thema

  Over de auteur