fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Lief mens

  Joanne Nihom - 12 april 2019

  Al lange tijd ben ik van mening dat het veranderen van woorden een opening voor vrede in het Midden-Oosten kan brengen, misschien wel voor de hele wereld.

  Ooit is bedacht dat een stoel een stoel heet en niet tafel. Of dat een auto een auto heet en dat we die geen fiets noemen. Maar een stoel had ook een auto genoemd kunnen worden. Als het om Israël gaat, worden (negatieve) woorden als bezet gebied, kolonist, bezetting en oorlog dagelijks gebruikt.

  Ooit deelde ik tijdens een bijeenkomst van Joodse, Arabische en Palestijnse vrouwen mijn gedachten met hen. De Joodse vrouwen begrepen niet gelijk wat ik bedoelde, de Palestijnse vrouwen wel. Ze waren het met me eens: “Wij wonen in wat genoemd wordt ‘bezet gebied’, wat jou, als Israëli, de bezetter maakt. Terwijl we vrienden zijn en deze beschrijvingen het leven ingewikkeld maken.”

  Zachtere termen

  Stel, we veranderen dit soort woorden in wat zachtere, minder beladen termen.

  Neem de Palestijnse vrouwen. Zij wonen in ‘ingewikkelde gebieden’, of in ‘gebieden waar we nog over praten’. Een kolonist gaat voortaan door het leven als een ‘pionier’. Het woord oorlog wordt voor altijd verbannen en we noemen het ‘ruzie’ of ‘onenigheid’ hebben. Oefen maar eens thuis, er gebeurt iets met de energie.

  Ik dacht dat ik het verkeerd verstond.

  De taxichauffeur

  Onlangs, tijdens een kort verblijf in Nederland, werden mijn gedachten bevestigd. Ik had een taxi nodig in Amsterdam en hield er een op straat aan. De chauffeur stopte en ik stapte in. Ik hoorde hem zeggen: “Lief mens, waar wilt u naar toe?” Ik dacht dat ik het verkeerd verstond. We raakten in gesprek.

  Hij kwam uit Sierra Leone en was dertig jaar geleden in Nederland beland “vanwege de liefde”, zoals hij zei met een brede glimlach (die ik kon zien via de binnenspiegel). In plaats van ‘mevrouw’ zei hij steeds ‘lief mens’. Het maakte bij mij iets los. Ik voelde me blij en vrolijk. Bij het afscheid stapte hij uit en hield de deur voor mij open. “Lief mens, ik wens je een prettige dag.”

  Ik weet zijn naam niet, anders had ik hem deze blog gestuurd. Dank je, lief mens, voor deze mooie les.

  Thema

  Over de auteur