fbpx
 • Een foto die door de Israëlische maanlander werd gemaakt van de aarde, op weg naar de maan. - Foto: SpaceIL
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Ogen naar de hemel

  Yochanan Visser - 15 april 2019

  “Klein Land Grote Dromen” stond er op een plakaat dat was bevestigd op Israёls eerste ruimteschip Bereshiet. De foto met de aarde op de achtergrond was één van de laatsten die het ruimteschip naar het controlecentrum in Yehud in centraal Israёl zond voordat de landing op de donkere kant van de maan zou beginnen.

  De live-uitzending van de landing van de Bereshiet werd door miljoenen op aarde bekeken en ook door Premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sarah die naar Yehud waren gekomen in het midden van de nacht om het historische moment met eigen ogen te aanschouwen.

  “The sky is not the limit, it’s only de beginning.”

  De grote droom veranderde echter in een nachtmerrie toen de motor van het kleine ruimteschip het liet afweten, een paar minuten voor de landing. Tot ontzetting van de miljoenen die de landing volgden verloor het controlecentrum het contact met de Bereshiet en de experts in Yehud wisten meteen dat het verhaal over was.

  De eerste Israёlische maanlander ooit viel te pletter op het oppervlak van de maan. De motor had de Bereshiet moeten afremmen totdat het bijna tot stilstand kwam om zo de landing op de maan mogelijk te maken.

  Technici van Israel Aerospace Industries (IAI) en de firma SpaceIL maakten later bekend dat een technische storing in de software van de Bereshiet de ramp had veroorzaakt en dat men na overleg met donors besloten had om een nieuwe poging te wagen om Israёl het vierde land ter wereld te maken dat een ruimteschip naar de maan bracht.

  De eerste storing vond plaats toen de Bereshiet 14 kilometer boven het maanoppervlak vloog en veroorzaakte dat de maanlander met een snelheid van 550 kilometer de maan naderde. Daarna slaagde het team in Yehud er alsnog in om de motor te starten maar het was al te laat om de maanlander genoeg te laten afremmen.

  Toen de Bereshiet 150 meter verwijderd was van de maan verloor het controlecentrum contact met het ruimteschip en wist iedereen in Yehud dat het een verloren zaak was.

  Deze week zal een diepgaand onderzoek worden ingesteld naar de oorzaak van de crash maar de beslissing is al genomen om een tweede project te beginnen dat een Bereshiet 2 naar de maan moet brengen om daar de Israёlische vlag te planten.

  Zowel premier Netanyahu als de leiding van IAI en SpaceIL benadrukten dat het feit dat de Bereshiet de maan had bereikt na een reis van 6,5 miljoen kilometer een “enorme technologische prestatie” was van Israёl dat één van de zeven landen is geworden dat een ruimteschip naar de maan bracht.

  Slechts de grootmachten Rusland, de Verenigde Staten en China zijn erin geslaagd om een ruimteschip op de maan te laten landen.

  “The sky is not the limit, it’s only de beginning” zei Harel Locker de voorzitter van het bestuur van IAI. IAI en SpaceIL zijn al begonnen met de fondswerving voor het Bereshiet 2 project.

  Morris Kahn, een Joodse hightech miljardair, die ook een flinke bijdrage gaf aan het eerste Israёlische ruimteproject zei dat hij reacties en steunbetuigingen had gekregen van mensen over de hele wereld en leidt de nieuwe fondswerving. Kahn wil dat het nieuwe project wordt gefinancierd door voornamelijk Israёlische burgers opdat het een nationale Israёlische onderneming wordt.

  Het Bereshiet 1 project kostte 100 miljoen dollar en slechts met 3 miljoen dollar kwam uit de staatskas in Israёl. “We zullen niet vertrouwen op overheidsgelden” zei Kahn die zwoer dat de dag zal komen dat de Israёlische vlag op de maan zal wapperen.

  Bereshiet wordt in het Nederlands vertaald met “in den beginne” en Kahn zei dat wat Israёl was begonnen zal worden voltooid net zoals de schepping van de wereld, die in het boek Bereshiet/Genesis wordt beschreven, door G’d in 7 dagen werd voltooid.

  De mislukking van de Israёlische maanlanding riep herinneringen op aan de ramp met de Columbia in februari 2003 toen de Israёlische astronaut Ilan Ramon omkwam toen het NASA ruimteschip Columbia, waar hij het enige buitenlandse lid was van de bemanning, ontplofte tijdens het binnendringen van de dampkring van de aarde.

  Times of Israel-journaliste Melanie Lidman benadrukte het voornaamste effect van het eerste Israëlische ruimtevaartavontuur. De Bereshiet was erin gelslaagd om duizenden in de Joodse staat elke dag een paar keer naar de hemel te laten kijken en om het besef bij te brengen dat de mens nietig is.

  “Wat mooi om te weten dat er meer is in de schepping dan wij kunnen zien,” schreef Lidman.

  Thema

  ruimtevaart

  Over de auteur