fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Paleizen en burchten

  Petra van der Zande - 10 april 2019

  “Ga rondom Sion en loop eromheen, tel haar torens, richt uw hart op haar vestingwal, kijk nauwkeurig naar haar paleizen om het aan de volgende generatie te vertellen.”

  Beit HaNasie is de officiële residentie van Israëls president. Deze wordt door de Knesset gekozen voor een eenmalig termijn van zeven jaar. Chaim Weizmann, Israëls eerste president, woonde in een villa in Rehovot maar zijn opvolger, Yitzhak Ben-Zvi bleef in zijn eenvoudige flat in de Jeruzalemse wijk Rehavia wonen. Belangrijke gasten ontving hij in een houten keet in de tuin.

  In 1963 besloot de regering een geschikte woning voor het staatshoofd te bouwen in het regeringsgebouwencomplex. Zalman Shazar, de derde president, was echter een man van het volk – hij wilde onder de mensen wonen en niet in solitaire luxe. De heuvel waarop het ‘eenvoudige’ huis stond – hoog, maar niet te hoog – was symbolisch voor de presidentiele status: gekozen, maar niet boven het volk.

  Beit HaNasie werd in 1971 door president Shazar officieel geopend. Het heeft drie vleugels: een representatief en ceremonieel gedeelte, zaaltjes en kantoren en de woonvleugel. De tuin, met Israëlische bloemen, planten en bomen, bestrijkt tweederde van het gebied van één hectare. Hierin vinden de buitenactiviteiten plaats.

  De architect had geen rekening gehouden met de toekomst. De vijfde president, Yitzchak Navon, had jonge kinderen en het gebouw was niet bepaald rolstoelvriendelijk. De kitchenette was ongeschikt voor staatsdiners en banketten. Er was geen geld om de verouderde waterleiding, riolering, antieke bedrading, lekkende airconditioning, lekkages en achterstallig onderhoud te betalen. Na rijp beraad stelde het kabinet een budget beschikbaar waardoor ook de bezoekersloge een facelift kreeg.

  Iedere president introduceert zijn eigen stijl, ideeën en tradities. Katsav, de president die in de gevangenis belandde, opende een synagoge die door buurtbewoners gebruikt wordt. Wereldleiders die bij President Peres op bezoek kwamen, plantten een olijfboom in de presidentiele ‘Vredestuin’. Tijdens Soekot houdt de president open huis en kunnen mensen hem in zijn soeka de hand schudden. Bijna dagelijks zijn er tours voor lokale- en buitenlandse bezoekers.

  De veiligheidsmaatregelen zijn nog strenger dan op Ben Goerion en men wordt geacht bij de groep te blijven. Een gids geeft achtergrondinformatie over het reilen en zeilen van de residentie en vertelt over de kunstvoorwerpen in de vernieuwde ontvangstzaal. In de prachtig verzorgde tuin staan de bronzen bustes van Israëls presidenten op een rijtje.

  Reuven “Ruvi” Rivlin, Israëls tiende en huidige president, was niet thuis toen onze groep op bezoek kwam. Desondanks was het een bijzondere ervaring om een kijkje te nemen in zijn moderne ‘burcht’ in het hart van Jeruzalem.

  “Bid om vrede voor Jeruzalem, laat het goed gaan met hen die u liefhebben. Laat vrede binnen uw vestingwal zijn, rust in uw burchten.” Psalmen 122: 6,7

  Thema

  Over de auteur