fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Pesach: onbegrensde mogelijkheden

  Joanne Nihom - 18 april 2019

  Deze week begint Pesach, de viering door het Joodse volk van de bevrijding uit Egypte. Ik las deze tekst onlangs van rabbijn Tzvi Freeman, van Chabad. Het is van toepassing op ons allen. Ik heb het vrij vertaald.

  ‘… In ieder van ons bevindt zich een Egypte, een farao, een Mozes en vrijheid in het Beloofde Land. Iedere seconde in de tijd is een kans voor een nieuwe Exodus.

  Egypte is een plek van binnen die groei en verandering tegenhoudt. De Farao is de stem die je wakker houdt. Het zorgt dat je nadenkt en je afvraagt: “Hoe kon ik vandaag iemand zijn die ik gisteren niet was? Ben ik niet goed genoeg zoals ik ben? Ben ik me niet bewust van mijn ware ik?”

  Mozes is de bevrijder, de oneindige kracht diep van binnen, een onstuimige en almachtige drang om uit elke gebondenheid te ontsnappen, om grenzen te overschrijden en om contact te maken met het ultieme ‘ik’.

  Iedere seconde in de tijd is een kans voor een nieuwe Exodus.

  Vrijheid en het Beloofde Land zijn je eigen prestaties die je op elk moment kunt waarmaken, in wat je ook doet. Simpelweg door je te bevrijden van wie je de dag ervoor was.

  Misschien ben je vorig jaar met Pesach nog niet begonnen met het aansteken van de kaarsjes op vrijdagavond. Of is er een andere religieuze verplichting die je nog niet doet. Trotseer deze Pesach de farao in je en verlicht je wereld. Je mogelijkheden zijn onbegrensd…’

  Chag Sameach en ik wens de wereld en ons allen een mooi jaar van groei, wijsheid en vrede toe.

  Thema

  Over de auteur